Ξανά σε λειτουργία τα παλιά εκδοτικά μηχανήματα του Μετρό

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο εκτός λειτουργίας, έφτασε η ώρα που τα παλιά εκδοτικά μηχανήματα του Μετρό θα επιστρέψουν στη δράση. Σύμφωνα με συνέντευξη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Σπίρτζη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», τα παλιά εκδοτικά μηχανήματα υποβάλλονται σε δοκιμές μετά την ενημέρωση του λογισμικού τους και σταδιακά μέσα στο επόμενο διάστημα θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν.

Πρόκειται για τα παλιά εκδοτικά μηχανήματα δεύτερης γενιάς (INDRA) τα οποία από το περασμένο καλοκαίρι βρίσκονται σε διαδικασία αναβάθμισης προκειμένου να είναι σε θέση να εκδίδουν και να επαναφορτίζουν ηλεκτρονικά εισιτήρια και κάρτες.

Όπως γράψαμε στο newsletter ‘Athens Transport News’ της περασμένης Παρασκευής, τα πρώτα μηχανήματα INDRA σε λειτουργία εντόπισε ο αναγνώστης μας Νίκος Κυμπαρίδης στο σταθμό της Αγίας Παρασκευής, βγάζονται. Τα μηχανήματα έχουν εξοπλιστεί με αναγνώστη RFID ώστε να μπορούν να επαναφορτίζουν εισιτήρια Ath.ena Tickets αλλά και κάρτες Ath.ena Card.

Το αρχικό μενού φαίνεται να είναι πιο απλό σε σχέση με των νέων μηχανημάτων αφού υπάρχουν μόνο δύο επιλογές “Αγορά εισιτηρίου” και “Πληροφορίες καρτών – εισιτηρίων / Επαναφόρτιση”. Μία ακόμη σημαντική διαφορά είναι πως τα μηχανήματα αυτά δεν έχουν τη δυνατότητα πληρωμής με πιστωτική κάρτα και είναι άγνωστο αν υπάρχει δυνατότητα μελλοντικής διασύνδεσης.

Όταν τα εκδοτικά μηχανήματα αυτά λειτουργήσουν στο σύνολό τους, αναμένεται να βοηθήσουν στο πρόβλημα της έλλειψης ικανοποιητικού αριθμού μηχανημάτων σε πολλούς σταθμούς του Μετρό, μία από τις βασικές αιτίες που οδηγούν στο σχηματισμό ουρών καθημερινά. Ο υπουργός στη συνέντευξή του παραδέχτηκε πως η εταιρεία που ανέλαβε το έργο «καθυστέρησε πάρα πολύ» να το ολοκληρώσει. Η αλήθεια είναι πάντως ότι και η Αττικό Μετρό καθυστέρησε πολύ αφού η απευθείας ανάθεσή του στην κατασκευάστρια εταιρεία φέρει ημερομηνία 25 Μαΐου 2018, ενώ η μετάβαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο ήταν σε τελική φάση και το πρόβλημα την έλλειψης εκδοτικών μηχανημάτων εμφανές.

Υπενθυμίζεται πως στα αρχικά σχέδια του ΟΑΣΑ ήταν οι σταθμοί του Μετρό να εξυπηρετούνται μόνο από τα παλιά εκδοτικά μηχανήματα τα οποία θα αναβαθμίζονταν στο σύνολό τους. Για αυτό το λόγο παραγγέλθηκαν νέα εκδοτικά μηχανήματα μόνο για τους σταθμούς του ΗΣΑΠ και τις στάσεις του Τραμ. Στη συνέχεια όμως έγινε σαφές πως το σχέδιο αυτό δεν ήταν ρεαλιστικό και έτσι νέα εκδοτικά μηχανήματα τοποθετήθηκαν και στους σταθμούς του Μετρό.

Για να αντιμετωπιστεί μάλιστα το πρόβλημα της έλλειψης, μηχανήματα μετακινήθηκαν μαζικά από τις στάσεις του Τραμ όπου προβλέπονταν να υπάρχει ένα ανά αποβάθρα. Είναι άγνωστο αν μετά την λειτουργία των παλιών μηχανημάτων υπάρχει περίπτωση κάποια από τα νέα μηχανήματα να μεταφερθούν και πάλι σε στάσεις του Τραμ, αλλά το ενδεχόμενο αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Φωτογραφίες: Νίκος Κυμπαρίδης

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*