Η ΟΣΥ πήρε πίσω το κλείσιμο των εκδοτηρίων της

Φωτογραφία: ΟΣΥ

Ενημέρωση:

Πίσω πήρε η ΟΣΥ, τουλάχιστον προς το παρόν, το κλείσιμο των περισσότερων εκδοτηρίων εισιτηρίων, ακολουθώντας το παράδειγμα της ΣΤΑΣΥ.

Λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση του νέου ωραρίου από το Athens Transport, η ΟΣΥ αθόρυβα αντικατέστησε το ωράριο των εκδοτηρίων στο site της. Με το νέο ωράριο για το μήνα Ιανουάριο, μόνο 2 εκδοτήρια θα μείνουν κλειστά (αυτά σε Ακτή Ξαβέρη και σταθμό Ευαγγελισμό). Στα υπόλοιπα εκδοτήρια η λειτουργία ποικίλει από 9 μέρες το μήνα (εκδοτήριο Συντάγματος – Μητροπόλεως) έως καθημερινά.


 

Αρχικό άρθρο:

Συνεχίζεται η εφαρμογή του σχεδίου του ΟΑΣΑ για την σταδιακή κατάργηση των περισσότερων στελεχωμένων εκδοτηρίων εισιτηρίων στις συγκοινωνίες της Αθήνας. 

Μετά από το κλείσιμο εισιτηρίων σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ, σειρά από τον φετινό Ιανουάριο παίρνουν τα εκδοτήρια εισιτηρίων της ΟΣΥ.

Aπό τα 34 εκδοτήρια εισιτηρίων που λειτουργούσαν μέχρι και πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, αυτό το μήνα θα λειτουργήσουν μόλις 10 ως εξής:

  • Δύο εκδοτήρια με 24ωρη λειτουργία σε Αεροδρόμιο (5 βάρδιες καθημερινά) και Όθωνος στο Σύνταγμα (3 βάρδιες).
  • Πέντε εκδοτήρια με διπλή βάρδια πρωί – απόγευμα (Ακαδημίας, ΚΤΕΛ Κηφισού, Πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά, σταθμός Άγιος Αντώνιος και σταθμός Αιγάλεω), και 
  • Τρία εκδοτήρια με μία πρωινή βάρδια (Χαυτεία στην Πανεπιστημίου, πλατεία Γλυφάδας και Δεληολάνη στο Παγκράτι)

Συγκριτικά, ως και πριν τα Χριστούγεννα λειτουργούσαν τα 33 από τα 34 εκδοτήρια (πλην αυτού στην Ακτή Ξαβέρη που είναι ανοικτό μόνο όταν λειτουργεί η γραμμή Χ80). Μία σημαντική διαφορά πάντως είναι πως προηγουμένως τα εκδοτήρια είχαν ακανόνιστο ωράριο μένοντας ανοικτά από μία μέρα το μήνα ως και καθημερινά. Πλέον όλα τα εκδοτήρια της ΟΣΥ θα έχουν το ίδιο ωράριο, κάθε μέρα του μήνα.

Με τη δική μας καταμέτρηση, κατά το μήνα Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκαν 1.218 βάρδιες εκδοτών εισιτηρίων (μειωμένες λόγω αδειών). Τον Ιανουάριο θα πραγματοποιηθούν συνολικά 651 βάρδιες, κάτι που ενδεχομένως σημαίνει πως ο αριθμός των εκδοτών εισιτηρίων θα μειωθεί στο μισό. Άγνωστο όμως είναι που θα τοποθετηθεί το πλεονάζον προσωπικό. 

Από το καλοκαίρι του 2018 η ΣΤΑΣΥ άρχισε να κλείνει εκδοτήρια εισιτηρίων σε σταθμούς Μετρό και ΗΣΑΠ λόγω έλλειψης προσωπικού, υποστηρίζοντας όμως πως η κίνηση αυτή της εταιρείας αποτελεί στρατηγική επιλογή καθώς το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών πλέον θα γίνεται από αυτόματα μηχανήματα και λοιπά σημεία πώλησης «όπως και στο εξωτερικό» (αν και ο αριθμός των μηχανημάτων εξακολουθεί να παραμένει ελλιπής).

Σήμερα, ανοικτά είναι μόλις 20 εκδοτήρια της ΣΤΑΣΥ σε:

  • Τερματικούς σταθμούς (Κηφισιά, Πειραιάς, Ανθούπολη, Ελληνικό, Αγία Μαρίνα, Δουκ. Πλακεντίας, Αεροδρόμιο)
  • Σταθμούς μετεπιβίβασης (Αττική, Ομόνοια, Μοναστηράκι, Σύνταγμα)
  • και σε κάποιος σταθμούς με μεγάλη επιβατική κίνηση (Κάτω Πατήσια, Πανεπιστήμιο, Συγγρού Φιξ, Νέος Κόσμος, Δάφνη, Ευαγγελισμός, Αμπελόκηποι)
  • Στο Τραμ ανοικτά είναι τα εκδοτήρια σε Μουσσών και Αγία Φωτεινή.

Ένα χρόνο πριν, λειτουργούσαν 100 περίπου εκδοτήρια εισιτηρίων σε όλο το δίκτυο του ΟΑΣΑ. Σήμερα, ανοικτά είναι μόνο 30 από αυτά. 

Δείτε επίσης:


— — — —
Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*