Αντιδράσεις και διαμαρτυρίες για τη συμμετοχή της ΣΤΑΣΥ σε έργο στο Ισραήλ

Κύμα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει μετά την παρέμβαση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά της συμμετοχής της ΣΤΑΣΥ στο διαγωνισμό για την κατασκευή και λειτουργία του Τραμ της Ιερουσαλήμ, καθώς η κατασκευή είναι πολύ πιθανό πως θα γίνει εντός κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών και χωρίς την άδεια της Παλαιστινιακής Αρχής. 

Άμεση ήταν η αντίδραση του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέροντας σε σχετική δημοσίευση στο facebook: «Ας λάβουν σοβαρά υπόψη τους η ΣΤΑ.ΣΥ και η Terna S.A GEK Group , που αναπτύσσουν επιχειρηματικά και επενδυτικά ενδιαφέροντα στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, καθώς και το υπεύθυνο Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, την παρακάτω δήλωση. Ως Διεθνής Αμνηστία, σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις, έχουμε αναλάβει πρωτοβουλία για το συγκεκριμένο ζήτημα, και θα επανέλθουμε άμεσα.»

 

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά από τον ΟΗΕ την μετά την με μεγάλη καθυστέρηση δημοσίευση της βάσης δεδομένων με όλες τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε ορισμένες δραστηριότητες στους ισραηλινούς εποικισμούς, σημειώνοντας πως, μεταξύ άλλων, αυτό θα βοηθήσει τόσο τα κράτη όσο και τις εταιρίες να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες τους, σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Αρχές του ΟΗΕ για τις Επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, για να διασφαλίσουν την προστασία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από την ΕΛΜΕ. Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Πειραιά σημειώνει: «Η ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ, η εταιρία που περιλαμβάνει τον ΗΣΑΠ, το Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας και την ΤΡΑΜ ΑΕ), υπό την απόλυτη στήριξη του Σπίρτζη, συμμετέχει σε κοινοπραξία που διεκδικεί τη χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση γραμμής μετρό-τραμ στην Ιερουσαλήμ, μιας γραμμής που θα περνάει από κατεχόμενα από το Ισραήλ παλαιστινιακά εδάφη και σημεία ισραηλινών εποικισμών. Πρόκειται για μια ακόμα αποτρόπαια πράξη της κυβέρνησης, μια πράξη που προκαλεί τα αντανακλαστικά αλληλεγγύης του ελληνικού λαού στον παλαιστινιακό, που μια πράξη που ξεπλένει τα εγκλήματα του ισραηλινού κράτους.»

Ανακοίνωση κατά της συμμετοχής της ΣΤΑΣΥ στα έργα του Τραμ στην Ιερουσαλήμ υπήρξε επίσης από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ  και το Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής.

Ο ΟΑΣΑ αυτές τις μέρες αναμένει να λάβει στα χέρια του το αποτέλεσμα εξειδικευμένης έκθεσης αξιολόγησης που θα περιλαμβάνει θα περιλαμβάνει εκτίμηση και αξιολόγηση των κινδύνων, καθώς και των ωφελειών που αναμένεται να προκύψουν στην περίπτωση που το κοινοπρακτικό σχήμα, στο οποίο αξιολογεί τη συμμετοχή της η ΣΤΑΣΥ Α.Ε. κηρυχθεί Ανάδοχος.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*