Ενώ 30 συρμοί του Μετρό παραμένουν εκτός λειτουργίας, η ΣΤΑΣΥ επιμένει για προαστιακά δρομολόγια

Αίτηση για να αποκτήσει τη δυνατότητα πραγματοποίησης προαστιακών δρομολογίων προς Χαλκίδα και Κιάτο κατέθεσε στις αρχές Ιουλίου προς τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων η Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε. Η ΣΤΑΣΥ, πέρα από την πραγματοποίηση δρομολογίων στο δίκτυο του Μετρό, κατέχει προς το παρόν και άδεια από την ΡΑΕ για πραγματοποίηση δρομολογίων στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο του ΟΣΕ. 

Σύμφωνα με το euro2day.gr, η ΣΤΑΣΥ, μετά το αίτημα για επέκταση αδείας που κατατέθηκε στις 4 Ιουλίου στη ΡΑΣ, δηλαδή λίγες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές, θα πρέπει να περιμένει για την έγκριση του Σχεδίου Διαχείρισης Ασφάλειας αλλά και να καταθέσει Στρατηγικό Σχέδιο (Business Plan). Στην περίπτωση που οι σχετικοί φάκελοι είναι πλήρεις, η διαδικασία επέκτασης της άδειας μπορεί να διαρκέσει περί τους δύο μήνες.

Η ΣΤΑΣΥ ουσιαστικά προωθεί την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης προσπαθώντας να αναλάβει δρομολόγια του Προαστιακού ώστε να ανταγωνιστεί την ιδιωτική ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Το αν η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί εξαρτάται όμως από το τι θα αποφασίσει η σημερινή κυβέρνηση όπως και το υπερταμείο (που προς το παρόν δεν έχει σταματήσει την ΣΤΑΣΥ). 

Επιπλέον θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σημαντικά εμπόδια αφού θα πρέπει να βρεθεί επιπλέον προσωπικό (διαφορετικά θα μειωθούν επιπλέον τα δρομολόγια του Μετρό) αλλά και να αποκτηθούν συρμοί -είτε μέσω αγοράς είτε όπως είναι πιο πιθανό μέσω ενοικίασης- για τα προαστιακά δρομολόγια. 

Την ίδια στιγμή λύσεις αναζητούνται στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η λειτουργία του Μετρό. Κατά τη χτεσινή επίσκεψή του στο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας και στο αμαξοστάσιο Σεπολίων, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής ζήτησε από τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ να βρει λύση ως και την ερχόμενη Παρασκευή προκειμένου τουλάχιστον 6 ακινητοποιημένοι συρμοί του Μετρό να επιστρέψουν στην κυκλοφορία το ταχύτερο δυνατό. 

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, εκτός λειτουργίας αυτή τη στιγμή είναι οι 30 από τους 67 συρμούς του μετρό της γραμμής 2 και 3, λόγω ελλείψεων σε υλικά, ανταλλακτικά και αναλώσιμα είδη. Και από τους συρμούς που κυκλοφορούν, κάποιοι έχουν βλάβη στο σύστημα κλιματισμού. Παράλληλα, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών, η εταιρεία είναι υποστελεχωμένη κατά 450 εργαζόμενους. 

Ανάμεσα στα προβλήματα που καταγγέλονται περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Τα τούνελ δεν πλένονται.
  • Οι πυροσβεστήρες σε σημεία στάθμευσης των συρμών είναι ληγμένοι.
  • Στα τούνελ οι λαμπτήρες δεν δίνουν τον επαρκή φωτισμό, επειδή δεν αντικαθίστανται εκείνοι που έχουν καεί.
  • Εξαιτίας της έλλειψης μικροανταλλακτικών μικρής αξίας, ακινητοποιούνται συρμοί αξίας εκατομμυρίων ευρώ.
  • Δεν χορηγούνται τα μέσα ατομικής προστασίας – αρβύλα, γάντια κ.λπ.

Δείτε επίσης: 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*