Γιατί η επιστροφή των συγκοινωνιών της Αθήνας στην κανονικότητα δεν θα είναι εύκολη υπόθεση

Φτάνοντας στα τέλη του μήνα και στην πιθανολογούμενη μερική χαλάρωση των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας μετά την 27η Απριλίου, ο ρόλος των συγκοινωνιών της Αθήνας θα είναι πολύ σημαντικός στην σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Καταρχάς θα πρέπει να καταστεί σαφές πως κανείς προς το παρόν δεν μπορεί να μιλήσει για λεπτομέρειες του σχεδίου επαναλειτουργίας των συγκοινωνιών και κανείς δεν μπορεί να αναφερθεί υπεύθυνα σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Τα σχετικά δημοσιεύματα που εμφανίστηκαν τις τελευταίες μέρες αναφέρονται μόνο σε υποθέσεις που μπορούν εύκολα να ανατραπούν. Οι συγκοινωνιακοί φορείς πάντως επεξεργάζονται ήδη τους σχεδιασμούς τους για την επόμενη μέρα όπως ζητήθηκε από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή σε τηλεδιάσκεψη με τις διοικήσεις των φορέων πριν από δύο εβδομάδες. 

Ο κ. Καραμανλής έχει καταστήσει σαφές πως σε κάθε περίπτωση, τον πρώτο λόγο θα έχουν οι επιστήμονες. Οι συγκοινωνίες θα κληθούν να αντιδράσουν στις όποιες αποφάσεις ληφθούν, όποτε αυτές ληφθούν για την έναρξη άρσης των μέτρων.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα, για πρώτη φορά ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διακοπούν συγκεκριμένα δρομολόγια μέσων εφόσον αυτό ζητηθεί από τους επιστήμονες, αν και το υπουργείο εξακολουθεί να επιδιώκει να πραγματοποιείται πάντα ένας μίνιμουμ αριθμός δρομολογίων. Το γεγονός αυτό μας υπενθυμίζει πως προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόφαση για άρση των μέτρων, ενώ η αυστηροποίησή τους παραμένει στο τραπέζι σε περίπτωση που μέχρι το τέλος του μήνα δεν συνεχιστεί η πτωτική πορεία των αριθμών.  

Το μόνο σίγουρο δεδομένο για την επαναλειτουργία των συγκοινωνιών είναι ότι αυτή θα γίνει σταδιακά και σε φάσεις, όσον αφορά τα μέσα και τις ώρες λειτουργίας (αιχμής – μη αιχμής) ανάλογα  με τις αποφάσεις για την επαναλειτουργία των σχολείων και των επιχειρήσεων. 

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τις διοικήσεις των συγκοινωνιακών φορέων είναι η αποφυγή φαινομένων συνωστισμού στα μέσα λόγω αύξησης των επιβατών. Για το λόγο αυτό οι όποιες αποφάσεις για το άνοιγμα επιχειρήσεων και την χαλάρωση των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας θα πρέπει να είναι συντωνισμένες με τις αποφάσεις των συγκοινωνιακών φορέων για την αύξηση των δρομολογίων στα μέσα, κυρίως τις ώρες αιχμής. Πρόσθετο πρόβλημα όμως δημιουργεί το γεγονός πως όσο συνεχίζεται η χορήγηση των αδειών ειδικού σκοπού, το προσωπικό στις συγκοινωνίες θα παραμένει περιορισμένο

Σύμμαχος πάντως στην προσπάθεια για την αποφυγή του συνωστισμού ίσως είναι οι επιβάτες, οι οποίοι άρχισαν να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αρκετές μέρες πριν την έναρξη εφαρμογής της απαγόρευσης κυκλοφορίας και σε μεγαλύτερο βαθμό από τις περισσότερες πόλεις του κόσμου. Έτσι, η πληρότητα των δρομολογίων ίσως συνεχίσει να είναι σε χαμηλά επίπεδα αν οι κάτοχοι Ι.Χ. εξακολουθήσουν να αποφεύγουν τις συγκοινωνίες για το επόμενο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα ήταν περίεργο αν οι αρχές ζητήσουν από τους πολίτες να μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο ενώ πιθανή είναι και η υποχρεωτική χρήση μάσκας από το σύνολο των επιβατών. 

Με τη σταδιακή άρση των μέτρων, αναμένονται και οι ανακοινώσεις από τον ΟΑΣΑ για τη διαδικασία χορήγησης αποζημίωσης, μέσω πίστωσης ποσού στις κάρτες για τους κατόχους μηνιαίων, τριμηνιαίων, εξαμηνιαίων και ετήσιων καρτών οι οποίοι δεν μπορούσαν να τις χρησιμοποιήσουν κατά τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας. 

Η σχετική ανακοίνωση της απόφασης από τον υπουργό πριν λίγες μέρες φαίνεται πως ικανοποίησε το επιβατικό κοινό, δημιούργησε όμως και απορίες. Οι κυριότερες αφορούν το ποιοι ακριβώς θα είναι οι δικαιούχοι και το αν θα μετρήσουν μόνο οι μέρες από την επίσημη έναρξη του μέτρου απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 23 Μαρτίου (η μείωση της επιβατικής κίνησης είχε ξεκινήσει νωρίτερα), το αν θα απαιτηθεί μετάβαση σε εκδοτήριο ή αν η διαδικασία θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και, ίσως το σημαντικότερο, το αν θα υπάρχει δυνατότητα μετατροπής του χρηματικού ποσού της πίστωσης σε έκπτωση για την αγορά νέας κάρτας αφού το σύνολο σχεδόν των κατόχων καρτών δεν επιθυμούν τη χρήση του «ηλεκτρονικού πορτοφολιού» για τη μετακίνησή τους αλλά την αγορά νέας κάρτας. 


Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*