Το σύνολο των λεωφορείων του ΟΑΣΑ βγήκε στους δρόμους, αλλά μάλλον δεν επαρκούν

Το σύνολο των διαθέσιμων λεωφορείων του ΟΑΣΑ, δηλαδή περίπου 1.000 οχήματα πραγματοποιούν δρομολόγια από χτες Δευτέρα 11 Μαΐου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ακόμα όμως κι αν αυτό αληθεύει, ο αριθμός των δρομολογίων, που παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με μία εβδομάδα πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία της τηλεματικής, δεν επαρκεί για τη μετακίνηση των επιβατών χωρίς συνωστισμό.

Όπως μας αναφέρουν αναγνώστες του Athens Transport τα δρομολόγια των λεωφορείων δεν αυξήθηκαν από χτες σε σχέση με μία εβδομάδα νωρίτερα ενώ τις πρωινές ώρες παρατηρήθηκαν φαινόμενα συνωστισμού λόγω της μεγάλης αύξησης των επιβατών (αύξηση 34% σε μία εβδομάδα, σύμφωνα με το υπουργείο). Το ίδιο παρατηρήσαμε συγκρίνοντας τα δρομολόγια λεωφορείων στην εφαρμογή της τηλεματικής, χτες Δευτέρα, σε σχέση με μία εβδομάδα νωρίτερα. Σήμερα Τρίτη, όντως παρατηρείται μία μικρή διαφοροποίηση κατά τις ώρες αιχμής σε συγκεκριμένες γραμμές που σίγουρα όμως δεν αποτελεί σημαντική πύκνωση των δρομολογίων.

Αντίθετα, οι αναγνώστες του Athens Transport αναφέρουν πως αυξήθηκαν από χτες τα δρομολόγια του Μετρό τις ώρες αιχμής, στα ίδια επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, οι ακυρώσεις εισιτηρίων χτες Δευτέρα 11 Μαΐου έφτασαν τις 597.773 σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δηλαδή σε σχέση με την πρώτη ημέρα άρσης των περιοριστικών μέτρων (Δευτέρα 27 Απριλίου) σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 131%.

Πιο αναλυτικά, το ποσοστό αύξησης που σημειώθηκε χθες Δευτέρα στις επικυρώσεις εισιτηρίων στα μέσα μεταφοράς της ΟΣΥ (λεωφορεία και τρόλεϊ) σε σχέση με την προηγούμενη Δευτέρα 4 Μαΐου ανήλθε σε 34% και το αντίστοιχο ποσοστό αύξησης στις επικυρώσεις εισιτηρίων στα μέσα μεταφοράς της ΣΤΑΣΥ (μετρό, τραμ, ηλεκτρικός) κινήθηκε στα επίπεδα του 30%.

Συγκρίνοντας τα στοιχεία των επικυρώσεων της χθεσινής ημέρας με την πρώτη ημέρα άρσης των περιοριστικών μέτρων (Δευτέρα 27 Απριλίου) το ποσοστό αύξησης στα μέσα μεταφοράς της ΟΣΥ (λεωφορεία και τρόλεϊ) ανήλθε σε 126%, η δε αύξηση στα μέσα μεταφοράς της ΣΤΑΣΥ (μετρό, τραμ, ηλεκτρικός) ανήλθε σε 132%.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η πρώτη μέρα της της δεύτερης φάσης του σχεδίου χαλάρωσης των περιορισμών λόγω κορονοϊού κύλησε ομαλά, ενώ «το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πύκνωσε περαιτέρω τα δρομολόγια σε όλα τα Μέσα, ενώ όπως έγινε και την πρώτη εβδομάδα άρσης των περιορισμών, μπαίνουν εμβόλιμα δρομολόγια τις ώρες αιχμής στις γραμμές των λεωφορείων και του μετρό όπου παρατηρείται μεγαλύτερη κίνηση, εξαντλώντας τα διαθέσιμα μέσα.»

Η υπόλοιπη ανακοίνωση:

Οι 300 βοηθοί επιβατών παραμένουν και θα παραμείνουν όλο το Μάιο στους 45 σημαντικότερους σταθμούς ανταπόκρισης μετρό με λεωφορεία, υπενθυμίζοντας την υποχρεωτική χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων. Την ίδια στιγμή, τοποθετούνται νέες σημάνσεις στις αποβάθρες του μετρό και σε όλους τους συρμούς, καθώς και σε όλα τα λεωφορεία στο δάπεδο για την υπενθύμιση τήρησης αποστάσεων και στα καθίσματα ως υπόδειξη στους επιβάτες για τις θέσεις στις οποίες επιτρέπεται να καθίσουν. Γίνεται καθημερινά έλεγχος για την αντικατάσταση όσων σημάνσεων έχουν υποστεί φθορές.

Το ενημερωτικό βίντεο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ασφαλή μετακίνηση προβάλλεται ήδη στις οθόνες στις αποβάθρες του μετρό και του ηλεκτρικού και μέχρι την Παρασκευή θα προβάλλεται και στις οθόνες εντός των συρμών του μετρό και του τραμ.

Προστατευτικά διαχωριστικά μεταξύ του οδηγού και του χώρου των επιβατών έχουν τοποθετηθεί στο 50% των λεωφορείων και τρόλεϊ. Μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 18 Μαΐου αναμένεται σύμφωνα με το σχεδιασμό να έχουν τοποθετηθεί σε όλα τα οχήματα στην Αθήνα, ενώ ήδη έχουν τοποθετηθεί σε όλα τα λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη. Οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν λάβει και όλα τα αναγκαία προσωπικά μέσα προστασίας.

Καθοριστικό όμως είναι το γεγονός ότι οι επιβάτες, στη συντριπτική τους πλειονότητα, χρησιμοποιούν μάσκα και ακολουθούν τις οδηγίες των σημάνσεων στα καθίσματα, παροτρύνοντας μάλιστα τους συνεπιβάτες τους να πράξουν το ίδιο.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ευχαριστεί για άλλη μία φορά τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και το επιβατικό κοινό.

Μετακινούμαστε υπεύθυνα. Μένουμε ασφαλείς.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*