Νέα καθυστέρηση στα έργα του Τραμ στο Φάληρο

Ed/flickr.com

Ενημέρωση 14 Αυγούστου:

Τρίτη κατά σειρά παράταση, αυτή τη φορά ‘επ’ αόριστον’ λαμβάνουν οι εργασίες μετατόπισης των γραμμών του Τραμ στον φαληρικό όρμο, εξ αιτίας των οποίων έχει διακοπεί η κυκλοφορία του μέσου μεταξύ των στάσεων Μπάτης και ΣΕΦ από τις 14 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, οι διακοπή της κυκλοφορίας του Τραμ όπως και οι τροποποιήσεις στα δρομολόγια λεωφορειακών γραμμών που θα ολοκληρώνονταν σήμερα Παρασκευή 14 Αυγούστου, θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε εφαρμογή μέχρι νεοτέρας.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε η ΣΤΑΣΥ, τα έργα, που ξεκίνησαν στις 14 Μαρτίου, θα ολοκληρώνονταν ως τις 14 Μαΐου. Τον Μάιο όμως δόθηκε παράταση ως τις 20 Ιουλίου ενώ τον Ιούλιο δόθηκε ακόμα μία παράταση ενός μήνα. Κρίνοντας από την πορεία των εργασιών, τα δρομολόγια δεν πρόκειται να επανέλθουν μέσα στο καλοκαίρι.


Αρχικό άρθρο:

Δεύτερη παράταση μέχρι και το Δεκεπενταύγουστο δόθηκε για την ολοκλήρωση των έργων μετατόπισης των γραμμών του Τραμ στο Φάληρο. Έτσι, η διακοπή των δρομολογίων του Τραμ μεταξύ των στάσεων Μπάτης και ΣΕΦ αλλά και οι τροποποιήσεις στις διαδρομές λεωφορειακών γραμμών (Α1, Β1, 130, 217, 860, Χ96) αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι τουλάχιστον και την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020.

Σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ τα έργα που ξεκίνησαν στις 14 Μαρτίου θα διαρκούσαν δύο μήνες μόνο (45 μέρες έργων και 15 μέρες δοκιμών) και θα ολοκληρώνονταν στα μέσα Ιουνίου. Τον Μάιο όμως δόθηκε παράταση ως τη Δευτέρα 20 Ιουλίου αφού η πρόοδος των εργασιών ήταν πιο αργή από το αναμενόμενο.

Πλέον, μετά τη δεύτερη παράταση, τα έργα θα διαρκέσουν τουλάχιστον 4 μήνες, δηλαδή διπλάσιο χρόνο από τον προβλεπόμενο. Υπενθυμίζεται πως σε προηγούμενο χρόνο από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και την Αττικό Μετρό είχε αναφερθεί ότι τα συγκεκριμένα έργα θα διαρκούσαν 4-6 μήνες, γι αυτό και το αρχικό χρονοδιάγραμμα της ΣΤΑΣΥ (μόλις 2 μήνες!) είχε προκαλέσει την απορία μας.

Άγνωστη η ημερομηνία παράδοσης της επέκτασης του Τραμ

Η ολοκλήρωση των έργων του Τραμ στον Φαληρικό όρμο αποτελεί μία βασική προϋπόθεση για την παράδοση της επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά όπου οι εργασίες έχουν εδώ και μήνες ολοκληρωθεί, μαζί και με τη δοκιμαστική λειτουργία του μέσου.

Μία άλλη προϋπόθεση, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αποτελεί η πραγματοποίηση εργασιών για την αποκατάσταση της στατικότητας του κτηρίου επί της οδού Ομηρίδου Σκηλίτση το οποίο πριν από ακριβώς ένα χρόνο είχε υποστεί σοβαρές ζημιές εξαιτίας του δυνατού σεισμού του Ιουλίου που είχε ως αποτέλεσμα οικοδομικά υλικά να πέσουν πάνω στις γραμμές του Τραμ.

Αντίθετα πάντως με ότι αναφέρεται, για την λειτουργία του Τραμ δεν απαιτείται η πλήρης αποκατάσταση του διατηρητέου κτηρίου, που μπορεί να χρειαστεί και χρόνια, αλλά εργασίες για την άρση της επικινδυνότητας οι οποίες θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν σε ένα διάστημα λίγων εβδομάδων.

Σε κάθε περίπτωση θα απαιτηθεί η συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού και της Αττικό Μετρό προκειμένου να δοθεί λύση στο τελευταίο μεγάλο πρόβλημα με το οποίο έρχεται αντιμέτωπη η επέκταση του Τραμ στον Πειραιά.

Στο ΕΣΠΑ η επέκταση του αμαξοστασίου

Στο πλαίσιο της συνάντησης μεταξύ του Γενικού Γραμματέα Υποδομών κ. Γεώργιου Καραγιάννη και του Περιφερειάρχη, κ. Γεώργιου Πατούλη την περασμένη εβδομάδα, υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη η ένταξη της επέκτασης του Αμαξοστασίου του Τραμ στο Ελληνικό στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Αττική 2014 – 2020, προϋπολογισμού 18,3 εκ.

Συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα χρηματοδότησης και κατασκευής νέων πεζογεφυρών, σε σημεία του οδικού δικτύου της Περιφέρειας με αυξημένη επικινδυνότητα, αφού η οδική ασφάλεια αποτελεί κεντρική προτεραιότητα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*