Μπλόκο από το Ελεγκτικό Συνέδριο στην προμήθεια 300 λεωφορείων μέσω leasing

Προβληματισμό προκαλεί η είδηση για την απόρριψη από το Ελεγκτικό Συνέδριο της σύμβασης για την προμήθεια 300 λεωφορείων για την Αθήνα μέσω leasing.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣΤ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εντοπίστηκαν 2 κωλύματα στις συμβάσεις μεταξύ της ΟΣΥ και των αναδόχων για την προμήθεια των λεωφορείων:

Σε μία περίπτωση, θα έπρεπε να απορριφθεί η προσφορά μίας εταιρείας διότι προσφέρθηκαν τρία διαφορετικά μισθώματα (2.492,00 ευρώ, 2.520,00 ευρώ και 2.534,00 ευρώ) για τρία διαφορετικά λεωφορεία του ίδιου τύπου (12μετρα) ενώ η διακήρυξη επέτρεπε την προσφορά ενός μόνο (ενιαίου) μοναδιαίου μηνιαίου μισθώματος για λεωφορεία του ίδιου τύπου.

Στην δεύτερη περίπτωση, θα έπρεπε να απορριφθεί μέρος της προσφοράς τριών εταιρειών διότι είτε μέρος, είτε το σύνολο των πλευρικών παραθύρων των λεωφορείων δεν ήταν ανοιγοκλειόμενα (η διακύρηξη ανέφερε πως όλα τα πλευρικά παράθυρα θα έπρεπε να είναι ανοιγοκλειόμενα).

Σύμρφωνα με την απόφαση, «η μη απόρριψη […] των ανωτέρω προσφορών συνιστά, […] και παραβίαση των αρχών της ίσης μεταχείρισης μεταξύ των διαγωνιζόμενων και του μεταξύ τους ανταγωνισμού», καθώς σε άλλες περιπτώσεις η ΟΣΥ απέρριψε προσφορές καθώς τα λεωφορεία δεν είχαν ανοιγοκλειόμενα παράθυρα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «επισημαίνεται από το Κλιμάκιο περαιτέρω ότι τα ανοιγοκλειόμενα παράθυρα των λεωφορείων , δηλαδή χώρων κατ’ εξοχήν πληθυσμιακού συγχρωτισμού υπό κλιματικές συνθήκες αντίξοες (υψηλές θερμοκρασίες ακόμη και τον χειμώνα) και πανδημίας, συνιστά κατά την κοινή πλέον πείρα, απαραίτητη συνθήκη για την μετακίνηση των πολιτών, όσο το δυνατόν ακίνδυνη λόγω του επιστημονικώς συνιστωμένου αερισμού που προσφέρουν».

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, αν το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν αναιρέσει την απόφασή του, δεν πρόκειται να βρεθεί επαρκής αριθμός λεωφορείων σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ΟΣΥ αφού είναι ανήκουστο να υπάρχουν οχήματα με το σύνολο των πλευρικών τους παραθύρων να είναι ανοιγοκλειόμενα. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ακυρωθεί και να επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός με νέες προδιαγραφές.

Ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών, Νίκος Παππάς προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ενέκρινε τη σύμβαση για την προμήθεια 300 λεωφορείων μέσω leasing από την ΟΣΥ Α.Ε.
Ο κ. Καραμανλής απέτυχε πλήρως (και) στην ενίσχυση των ΜΜΜ εν μέσω πανδημίας.
Στερεί, για μια ακόμα φορά, από τους πολίτες εκατοντάδες οχήματα που θα ενίσχυαν τα δρομολόγια των λεωφορείων, καταδικάζει τους επιβάτες σε επικίνδυνους συνωστισμούς και υπονομεύει τις δημόσιες συγκοινωνίες.
Η ανεπάρκειά του είναι εκκωφαντική. Δυστυχώς, οι πολίτες την πληρώνουν ακριβά ενάμιση χρόνο από τις εκλογές και ένα έτος από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*