ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Συνεχίζονται οι καθυστερήσεις σε δρομολόγια λόγω της Μήδειας

Μέχρι και πριν λίγες εβδομάδες, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ φιλοδοξούσε να πραγματοποιήσει το πρώτο δρομολόγιο με το «Λευκό Βέλος» μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης στις 25 Μαρτίου. Το δρομολόγιο δεν έγινε ποτέ, επισήμως λόγω του κορωνοϊού, αλλά οπωσδήποτε ρόλο σε αυτό φαίνεται πως έπαιξε και η κατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής. Συγκεκριμένα, το γεγονός πως μεταξύ Αγίου Στεφάνου και Αφιδνών δεν λειτουργεί ακόμα η ηλεκτροκίνηση, δύο σχεδόν μήνες μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Μήδειας.

Σε χτεσινή ανακοίνωσή της (που μάλλον είχε αποδέκτη και τον διαχειριστή της υποδομής ΟΣΕ, πέραν από τους επιβάτες), η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ζητεί την κατανόηση του επιβατικού κοινού, για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στα δρομολόγια της στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα, καθώς και σε ορισμένα δρομολόγια του Προαστιακού Αθήνα – Χαλκίδα “εξαιτίας της κατάστασης της σιδηροδρομικής υποδομής, η οποία δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί μετά το φαινόμενο «Μήδεια»”.

Όπως σημειώνεται, «η απουσία ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Άγιος Στέφανος – Αφίδνες, η οποία προεκλήθη από πτώση δένδρων πέριξ της γραμμής, καθιστά υποχρεωτική την χρήση πετρελαιοκίνητων μηχανών έλξης στην αμαξοστοιχία στο εν λόγω τμήμα. Οι μηχανές αντικαθίστανται με ηλεκτροκίνητες στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Οινόης και οι αμαξοστοιχίες συνεχίζουν ηλεκτροκίνητα μέχρι την Θεσσαλονίκη. Το αντίστροφο συμβαίνει και στην κάθοδο. Η κατάσταση αυτή της υποδομής, καθώς και οι συνεπακόλουθες κυκλοφοριακές επιπτώσεις της, βαρύνει τους δρομολογιακούς χρόνους στην διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα αλλά και στην διαδρομή Αθήνα – Χαλκίδα – Αθήνα.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε ακολουθεί πιστά τις οδηγίες που έχει επιβάλει ο διαχειριστής της υποδομής (Ο.Σ.Ε.) για την ασφαλή κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών της, όπως την υποχρεωτική μονοδρόμηση (μονή γραμμή) κυκλοφορίας σε τμήματα του δικτύου, βραδυπορίες (χαμηλές ταχύτητες), με αποτέλεσμα τις καθυστερήσεις των δρομολογίων.

Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και των αρμοδιοτήτων της, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε και το προσωπικό της καταβάλουν κάθε προσπάθεια, ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, με κύριο μέλημά της την απόλυτη ασφάλεια του ταξιδιού.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. θα συνεχίσει να ενημερώνει το επιβατικό κοινό για την πορεία ομαλοποίησης της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας.»

Ενημέρωση για την ολοκλήρωση των έργων στο Τιθορέα – Δομοκός

Τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής κι Εμπορίου της Βουλής, ενημέρωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής σχετικά με τις εργασίες ολοκλήρωσης της υποδομής και των κτηριακών εγκαταστάσεων της νέας διπλής Σιδηροδρομικής Γραμμής υψηλών ταχυτήτων Τιθορέα – Δομοκός.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καραμανλής ενημέρωσε τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την υπογραφή της 1ης Συμπληρωματικής Σύμβασης της σιδηροδρομικής γραμμής Τιθορέα – Δομοκός που αφορά τις υπολειπόμενες εργασίες ολοκλήρωσης της υποδομής και των κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και την κατασκευή της επιδομής, των Ηλεκτρο-Μηχανολογικών εγκαταστάσεων, της σηματοδότησης, των τηλεπικοινωνιών και της ηλεκτροκίνησης.

Στον διεθνή διαγωνισμό μειοδότρια αναδείχθηκε η Κοινοπραξία του Άκτωρα – της J&P ΑΒΑΞ και της ΤΕΡΝΑ και η προβλεπόμενη σύμβαση υπεγράφη  στις 18-12-2013.

Ειδικότερα, το συγκεκριμένο έργο, αποτελείται από δύο τμήματα. Το πρώτο μεταξύ των Σιδηροδρομικών Σταθμών Τιθορέας και Λιανοκλαδίου μήκους 54 χιλιομέτρων και το δεύτερο μεταξύ των Σταθμών Λιανοκλαδίου και Δομοκού μήκους 52 χιλιομέτρων. Κατά μήκος αυτής της γραμμής συναντώνται: πέντε Σιδηροδρομικοί Σταθμοί στους οικισμούς Τιθορέας, Μώλου, Λιανοκλαδίου, Άγιου Στεφάνου (περιοχή Ξυνιάδας) και Δομοκού, δύο Σιδηροδρομικές Στάσεις στις Αγγείες και τον οικισμό Θαυμακού, και  δύο  δίδυμες σήραγγες Καλλιδρόμου και Όθρυος.

Οι κατηγορίες συμπληρωματικών έργων αφορούν:

  • Την αντιπλημμυρική θωράκιση της γραμμής, η οποία κρίνεται ακόμη πιο επιτακτική μετά και το φαινόμενο του Ιανού, που προκάλεσε σημαντικές ζημιές στο κομμάτι της γραμμής από το Λιανοκλάδι μέχρι τη σήραγγα Όθρυς.
  • Την υποχρεωτική εφαρμογή των νέων τεχνικών προδιαγραφών διαλειτουργικότητας και
  • Την υποχρεωτική εφαρμογή νέων προδιαγραφών του ΑΔΜΗΕ για τους σταθμούς τις ηλεκτροκίνησης.

«Αναγνωρίζουμε τη σημασία του σιδηρόδρομου κι επενδύουμε στην ανάπτυξή του, τόσο μέσα από την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου πακέτου έργων συνολικού προϋπολογισμού 4 δισ. ευρώ στα επόμενα χρόνια, όσο και μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός» δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

Η αναβάθμιση των υποδομών είναι κομβικής σημασίας.

«Σε αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή, τόσο για την οικονομία όσο και για τη χώρα, η αναβάθμιση των υποδομών που θα διευκολύνουν τις μεταφορές αγαθών και ανθρώπων είναι κομβικής σημασίας» τόνισε ο κ. Καραμανλής υπογραμμίζοντας ότι «κάνουμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια να αναπτύξουμε ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο, φιλικό προς το περιβάλλον που συμβάλλει στην ανάπτυξη και δημιουργεί θέσεις εργασίας».

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*