Το Μετρό του Λονδίνου πήρε πίσω την απόφαση για κατάργηση των μετρητών

Στροφή 180 μοιρών έκανε η Transport for London παίρνωντας πίσω στην απόφαση να σταματήσουν να δέχονται μετρητά τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων στο Μετρό του Λονδίνου που είχε ληφθεί πέρυσι τον Μάιο.

Τότε, υπό το βάρος της πανδημίας, είχε αποφασιστεί 200 από τους 262 σταθμούς να σταματήσουν να δέχονται μετρητά ως μέτρο κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού. Πριν από λίγες μέρες όμως, η δημοτική αρχή ανακοίνωσε πως η συντριπτική πλειοψηφία των σταθμών θα διαθέτουν τουλάχιστον ένα μηχάνημα έκδοσης εισιτηρίων με δυνατότητα πληρωμής με μετρητά, με τον αντιδήμαρχο συγκοινωνιών να δηλώνει πως έτσι οι αστικές συγκοινωνίες θα μείνουν ανοικτές και προσβάσιμες σε όλους.

Παράλληλα, μετρητά θα δέχονται και πάλι, όσα στελεχωμένα εκδοτήρια εισιτηρίων έχουν παραμείνει ανοικτά στις αστικές συγκοινωνίες του Λονδίνου.

Σήμερα, υπολογίζεται πως μόνο το 1% των μετακινήσεων στις συγκοινωνίες του Λονδίνου πληρώνεται με μετρητά. Επιβάτες που δεν διαθέτουν Oyster Card μπορούν τα τελευταία χρόνια να μετακινηθούν με τη χρήση τραπεζικών καρτών. Το άνοιγμα του τουρισμού όμως αναμένεται να φέρει στην Βρετανική πρωτεύουσα τουρίστες οι οποίοι θα προτιμούν να πληρώσουν με μετρητά, ακόμα κι αν έτσι δεν επωφελούνται των προσφορών στις τιμές των εισιτηρίων.

Η Caroline Pidgeon, μέλος του δημοτικού συμβουλίου που υποστήριζε την καμπάνια υπέρ της επιστροφής των πληρωμών με μετρητά, δήλωσε πως η απόφαση για κατάργησή τους λήφθηκε χωρίς καμία διαβούλευση με το επιβατικό κοινό, ενώ η επαναφορά τους είναι καλή είδηση για πολίτες χαμηλότερων εισοδημάτων, παιδιά και τους 260.000 Λονδρέζους που δεν διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό.

Ενδεχόμενο επιστροφής των μετρητών και στη Νέα Υόρκη

Η ΜΤΑ, η Μητροπολιτική Αρχή Μεταφορών της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε πως δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για οριστική κατάργηση των μετρητών για πληρωμένες στα εκδοτήρια εισιτηρίων του Μετρό. Και η Αμερικανική μεγαλούπολη αποφάσισε να σταματήσει προσωρινά να δέχεται πληρωμένες με μετρητά τον Μάιο του 2020, απόφαση που παραμένει σε ισχύ.

Απαντώντας σε δημοσιεύματα, η Αρχή υποστηρίζει πως θα αξιολογήσει όλες τις σχετικές παραμέτρους (μεταξύ των οποίων και το ζήτημα των logistics, δηλαδή τις χρηματαποστολές) πριν λάβει την οριστική απόφαση.

Αυτή τη στιγμή πάντως οι πληρωμές με μετρητά είναι δυνατές σε όλα τα αυτόματα μηχανήματα έκδοσης και επαναφόρτισης καρτών Metrocard στους σταθμούς του Μετρό.

Πηγή: standard.co.uk, intelligenttransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*