Εμπλοκή στο διαγωνισμό της επέκτασης του Μετρό προς Πειραιά

Εμπλοκή σημειώθηκε στο διαγωνισμό της Αττικό Μετρό για την κατασκευή της επέκτασης της γραμμή 3 του Μετρό από Αγία Μαρίνα (Χαϊδάρι) προς Πειραιά. Δύο από τις κοινοπραξίες κατέθεσαν ένσταση επειδή απορρίφθηκαν από τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού ενώ ένσταση κατέθεσε και μία από τις κοινοπραξίες που πέρασαν στην επόμενη φάση. Έτσι η καθυστέρηση στην εξέλιξη της διαδικασίας μπορεί να φτάσει ακόμη και τον ένα χρόνο.

Οι δύο κοινοπραξίες απορρίφθηκαν καθώς η επιτροπή έκρινε πως δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για την άρτια κατασκευή του έργου. Στη συνέχεια οι εταιρίες έκαναν χρήση του δικαιώματος τους για ένσταση ώστε να προσφύγουν στη δικαιοσύνη (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο). Έτσι ο διαγωνισμός αναμένεται να καθυστερήσει για χρονικό διάστημα πολλών μηνών.

Το έργο, προϋπολογισμού 515.000.000 ευρώ, περιλαμβάνει την κατασκευή σήραγγας 7,6 χιλιομέτρων και έξι σταθμών στις περιοχές Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο. Οταν τεθεί σε λειτουργία θα εξυπηρετεί περισσότερους από 135.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση.

Οι δύο κοινοπραξίες που επέβαλαν ένσταση λόγω της απόρριψής τους από το διαγωνισμό είναι οι:

  • Dragados – Μοχλός και
  • Impregilo – ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική – Seli – Ansaldo STS
Οι τρεις κοινοπραξίες που θα συνεχίσουν στη β’ φάση του διαγωνισμού όταν αυτός πραγματοποιηθεί είναι οι:
  • Άκτωρ – ΓΕΚ Τέρνα
  • J&P Aβαξ – Ghella SPA – Alstom Transport και
  • FCC Construction – Alpine Bau
Αντιθέτως, καλά είναι τα νέα για την ολοκλήρωση των επεκτάσεων του Μετρό προς Περιστέρι, Ελληνικό και Χαϊδάρι μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου για την έγκριση των συμβάσεων της Siemens. Από τη στιγμή της υπογραφής της σύμβασης από το Υπουργείο Υποδομών, απαιτούνται 6 – 12 μήνες για την ολοκλήρωση των έργων και τις δοκιμές έως ότου οι επεκτάσεις δοθούν στην κυκλοφορία.
Διαβάστε περισσότερα:
Για περισσότερες ειδήσεις σχετικά με τα Μέσα Μεταφοράς της Αθήνας, ακολουθήστε το @AthensTransport στο twitter