Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Ερωτηματικά για την ασφάλεια μετακίνησης με τον Προαστιακό

Share

  Ερωτηματικά για την ασφάλεια με την οποία μετακινούνται χιλιάδες επιβάτες του Προαστιακού σιδηροδρόμου προκαλούν τα συνεχή περιστατικά ατυχημάτων που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό. Σήμερα το πρωί, αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Κιάτο – Αεροδρόμιο μεταφέροντας 150 επιβάτες, εκτροχιάστηκε στην περιοχή του Συγκοινωνιακού Κέντρου Αχαρνών (Σ.Κ.Α.), χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί.

  Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η σύγκρουση προκλήθηκε από σφάλμα του σταθμάρχη, ο οποίος γύρισε το “κλειδί” της διασταύρωσης, την ώρα που ο πεντάδυμος συρμός περνούσε από το σημείο. Από τον εκτροχιασμό, προκλήθηκαν μικρής έκτασης υλικές ζημιές οι οποίες αναμένεται να επισκευαστούν μέχρι σήμερα το το βράδυ. Ειδικά για το τμήμα Μεταμόρφωση – ΣΚΑ, η μεταφορά των επιβατών γινόταν με λεωφορεία.

  Το σημερινό περιστατικό είναι το τελευταίο από μία σειρά ατυχημάτων που σύμφωνα με τους εργαζόμενους οφείλονται στην έλλειψη επαρκούς συντήρησης των συρμών και στη μη χρήση σύγχρονων μεθόδων σηματοδότησης και διαχείρισης της κυκλοφορίας. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τα σημαντικότερα περιστατικά των τελευταίων μηνών:

  • 30 Δεκεμβρίου 2011: Συρμός του Προαστιακού παρασύρει ηλεκτρικά καλώδια στο τμήμα Μαγούλα – Ασπρόπυργος. Οι επιβάτες του συρμού παραμένουν εγκλωβισμένοι για ώρες μέσα στον συρμό. Η γραμμή στο σημείο αυτό μονοδρομείται προσωρινά και η κίνηση διεξάγεται με θερμικούς συρμούς.
  • 21 Ιανουαρίου 2012: Εκτροχιασμός συρμού στην περιοχή του Συγκοινωνιακού Κέντρου Αχαρνών. Μικρή διακοπή στα δρομολόγια και υλικές ζημιές.

  Δεν αναφέρονται μικρότερα περιστατικά που πιθανώς και να μην είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας. Εξάλλου, είναι συνήθης τακτική της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να μην δημοσιεύει τα πορίσματα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα αίτια του κάθε ατυχήματος.

  Έλεγχος της κυκλοφορίας, όπως το 1800

  Με μεθόδους του προπερασμένου αιώνα γίνεται ο έλεγχος της κυκλοφορίας στο μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής του Προαστιακού σιδηροδρόμου της Αθήνας. Από τον Πειραιά έως το Συγκοινωνιακό Κέντρο Αχαρνών, και από εκεί έως το Κιάτο, η τηλεδιοίκηση και η φωτοσήμανση είναι ανενεργή εδώ και πολύ καιρό. Τα πανάκριβα συστήματα που έχουν εγκατασταθεί δεν χρησιμοποιούνται και έτσι η ρύθμιση της κυκλοφορίας γίνεται ακόμη με τηλεγραφήματα (!) και χαρτάκια που δίνουν οι σταθμάρχες στους ηλεκτροδηγούς.

  Διαβάστε πως περιγράφει ένας μηχανοδηγός την μετακίνηση από τον Πειραιά έως το Σ.Κ.Α.:

  Από Πειραιά αναχωρεί η τοπική αμαξοστοιχία χωρίς την ύπαρξη σταθμάρχη και με κόκκινο φωτόσημαΗ είσοδος στο πλέγμα του Αγίου Ιωάννη Ρέντη γίνεται με τηλεγράφημα –κανένα φωτόσημα  δεν λειτουργεί. Η αναχώρηση πάλι με τηλεγράφημα και σινιάλο από τον τοπικό σταθμάρχη. Κανένα φωτόσημο δεν λειτουργεί παρόλο που πρόκειται και εδώ για σταθμό με 19 γραμμές κυκλοφορίας! Στο Ρούφ η είσοδος και έξοδος γίνεται πάλι με τηλεγραφήματα το ίδιο και στην Αθήνα. Δεν λειτουργούν τα φωτοσήματα!
  Μέχρι την Αθήνα και από τον Πειραιά η κυκλοφορία γίνεται σε μονή γραμμή και περνώντας παρακαμπτηρίους (κλειδιά). Από Αθήνα ξανά τα ίδια . Υπόδειγμα και τηλεγράφημα μέχρι τους Αγ. Αναργύρους στους οποίους μόνιμα η είσοδος είναι κόκκινη! Νέο τηλεγράφημα. Είσοδος στον σταθμό και την ίδια στιγμή θα πρέπει να επικοινωνήσει ο μηχανοδηγός με το ΣΚΑ για να πάρει άλλο τηλεγράφημα γιατί η ασύρματη επικοινωνία αν περάσεις την είσοδο των Αγ. Αναργύρων δεν λειτουργεί.

  Διαβάστε τη συνέχεια στο blog mixanodigoiose.blogspot.com

  Αν αποδειχθεί ότι ο σημερινός εκτροχιασμός οφείλεται σε λάθος του σταθμάρχη, ο οποίος προφανώς μην έχοντας οπτική επαφή δεν γνώριζε αν έχει περάσει ο συρμός από τη διασταύρωση θα πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και οι διοικήσεις των οργανισμών και υπουργείων που συμβάλουν στην απαξίωση του Προαστιακού της Αθήνας και σιδηροδρομικού δικτύου της Ελλάδας γενικότερα.

  Πηγές: ΤΡΑΙΝΟΣΕ, mixanodigoiose.blogspot.com

  Creative Commons License Αυτό το έργο χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Ελλάδα.

 
 

Διαβάστε Περισσότερα