Πάταξη της λαθρεπιβίβασης για να αποφευχθεί αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων

 

Την αναδιάταξη του μηχανισμού ελέγχου κατά της λαθρεπιβίβασης στα Μέσα Μεταφοράς μέσα στις επόμενες μέρες ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2012 η εισιτηριοδιαφυγή να έχει μειωθεί κατά 50%.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, στόχος είναι η αποφυγή της αύξησης της τιμής των εισιτηρίων μέσα στο 2013. Όπως προβλέπεται από το Μνημόνιο, η τιμή των εισιτηρίων πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 25% μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013. Έτσι, το ενιαίο εισιτήριο θα κοστίζει περίπου 1,75 ευρώ (από 1,40 σήμερα), και το εισιτήριο μίας διαδρομής για λεωφορεία, τρόλεϊ ή τραμ 1,50 ευρώ (από 1,20 σήμερα).  Αν όμως τα έσοδα των συγκοινωνιακών φορέων αυξηθούν, η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων δεν θα είναι απαραίτητη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις , η εισιτηριοδιαφυγή στην Αττική φτάνει το 15% για τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς, (Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ), ενώ στις Οδικές Συγκοινωνίες, (Λεωφορεία και Τρόλεϊ) ανέρχεται στο 20%. Ετησίως, οι απώλειες εσόδων για το σύνολο των εταιρειών του ΟΑΣΑ και του Προαστιακού, εκτιμάται από 25 έως 37,5 εκατομμύρια ευρώ.

Έρχεται -σε 1-3 χρόνια- η τηλεματική και το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Την πρόθεση να προωθηθούν οι διαγωνισμοί για την τηλεματική και το ηλεκτρονικό εισιτήριο ανακοίνωσε για μία ακόμη φορά το Υπουργείο Ανάπτυξης. Το έργο της τηλεματικής έχει ως σκοπό τη δημιουργία ενός συστήματος πληροφόρησης για τους επιβάτες μέσω ενός δικτύου 1000 έξυπνων στάσεων αλλά και παροχή πληροφόρησης για  τον ακριβή χρόνο διέλευσης των μέσων μεταφοράς (λεωφορείων και τρόλεϊ) στο κινητό τους τηλέφωνο ή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους.

Η προεπιλογή των υποψηφίων έχει ολοκληρωθεί ήδη από το Μάιο του 2011 με θετική απόφαση και του ΣτΕ επί των ενστάσεων και εντός του επόμενου διμήνου αναμένεται  η έναρξη της τελικής φάσης δημοπράτησης του έργου, με στόχο για υποβολή δεσμευτικών προσφορών και επιλογή αναδόχου εντός του α’ τριμήνου 2013. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης,  το έργο θα παραδίδεται προς χρήση σταδιακά την περίοδο 2013-2014.

Παράλληλα, συνεχίζεται και ο διαγωνισμός για το ηλεκτρονικό εισιτήριο που θα αντικαταστήσει τα χάρτινα εισιτήρια που χρησιμοποιούνται σήμερα. Η καθιέρωση του, θα βοηθήσει περαιτέρω στη μείωση της εισιτηριοδιαφυγής.

Όπως και στο διαγωνισμό για την τηλεματική, η προεπιλογή των υποψηφίων έχει ολοκληρωθεί με θετική απόφαση και του ΣτΕ επί των ενστάσεων και εντός του επόμενου διμήνου αναμένεται  η έναρξη της τελικής φάσης δημοπράτησης του έργου, με στόχο για υποβολή δεσμευτικών προσφορών και επιλογή αναδόχου εντός του α’ τριμήνου 2013. Το έργο θα παραδίδεται προς χρήση σταδιακά την περίοδο 2014-2015

Δείτε ακόμα: 

Πηγή: Υπουργείο Ανάπτυξης

Creative Commons License 

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.

3 Comments

  1. Πρώτοι οι επιβάτες πρέπει να αποκτήσουν κοινωνική ευαισθησία. Πόσοι από εσάς δεν έχετε παραχωρήσει το εισιτήριο των 1,4€ σε άλλον επιβάτη; Επιτέλους, πρέπει να μάθουμε να ζούμε έννομα χωρίς αστυνόμευση. Όμως, η αλήθεια είναι πως αυτή η χώρα απαρτίζεται στην πλειοψηφία της από κάφρους, με αποτέλεσμα να καίγονται και τα χλωρά μαζί με τα ξερά.

  2. Να το δω και να μην το πιστέψω. Χρησιμοποιώ καθημερινά Προαστιακό και λεωφορεία και είναι ζήτημα να έχω πετύχει 3 φορές ελεγκτές μέσα σε 1.5 χρόνο… επιτέλους ας πληρώσουν οι τζαμπατζήδες και να σταματήσουν να τιμωρούν εμάς, ειδικά όσους από εμάς τα σκάνε προκαταβολικά κάθε μήνα για την κάρτα…

  3. Δυστυχώς αυτό που προβλέπω είναι και άλλες αυξήσεις στα εισιτήρια, εγκατάσταση σε 3 χρόνια των μπαρών και ξανά αύξηση των εισιτηρίων για να “καλύψουν” τα έξοδα της εγκατάστασης…
    Μακάρι να βγω ψεύτης αλλά μακάρι να δω στα 40 μου έστω και μιας φορά μείωση των εισιτηρίων… και τώρα είμαι 34.

Comments are closed.