Όλα τα Νέα Μέτρα για την Πάταξη της Λαθρεπιβίβασης στα Μέσα Μεταφοράς

Όπως είχε εξαγγελθεί από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χατζιδάκη, αποφασίστηκε η αναδιάταξη του μηχανισμού ελέγχων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της εισιτηριοδιαφυγής. Άμεσος στόχος είναι να έχει περιορισθεί η λαθρεπιβίβαση κατά 50% μέχρι το τέλος του 2012.

Με την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τις διοικήσεις και τα σωματεία των εργαζομένων ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών Νίκος Σταθόπουλος κατέληξε σε μια σειρά αμέσων (εντός του Σεπτεμβρίου) και βραχυπροθέσμων μέτρων (μέχρι τέλος Οκτωβρίου) για την ενίσχυση των διαδικασιών έλεγχου και την περιστολή της λαθρεπιβίβασης στα ΜΜΜ.

Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής  :

Άμεσα Μέτρα (εντός του Σεπτεμβρίου)

  • Μέσα σταθερής τροχιάς:

Από τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012, οι έλεγχοι σε επιλεγμένους κεντρικούς σταθμούς και σταθμούς μετεπιβίβασης θα διπλασιαστούν σε διάρκεια, προσωπικό και  ένταση.

Το πρόγραμμα αναδιάταξης των ελέγχων έχει ως εξής:

Σημεία Ελέγχου Επιβατών

  1. Ομόνοια (Γραμμές 1,2 )
  2. Σύνταγμα (Γραμμές 2,3)
  3. Μοναστηράκι (Γραμμές 1,3)
  4. Αττική (Γραμμές 1 και 2)
  5. Πειραιάς (Τερματικός Γραμμής 1)
  6. Νομισματοκοπείο (Γραμμή 3)
  7. Αμπελόκηποι (Γραμμή 3)
  8. Συγγρού Φιξ (Γραμμή 2 και Τραμ )
  9. Νέος Κόσμος (Γραμμή 2. και Τραμ )
  10. Δουκίσσης Πλακεντίας (Τερματικός Γραμμής 3)
  11. Άγιος Δημήτριος (Γραμμή 2)
  12. Εθνική Άμυνα (Γραμμή 3)
  13. Νέα Ιωνία (Γραμμή 1)
  14. Καλλιθέα (Γραμμή 1)
  15. Κάτω Πατήσια (Γραμμή 1)
  16. Νερατζιώτισσα (Γραμμή 1 και Προαστιακός)

Διαδικασίες ελέγχου

Στα παραπάνω σημεία οι έλεγχοι θα είναι καθημερινοί από ομάδες ελεγκτών που θα εργάζονται σε 2 βάρδιες ημερησίως ( 8 ώρες). Εκτός από τις ώρες αιχμής θα ενισχυθεί η παρουσία τους κατά τις νυχτερινές ώρες.

  • Σύστημα οδικών μεταφορών:

Οι έλεγχοι θα ενισχυθούν με την ενεργοποίηση των εθελοντών ελεγκτών σε συμφωνία με τις διοικήσεις και την εθελοντική συμμέτοχη των σωματείων.

Ειδικότερα θα εφαρμοστούν τα παρακάτω:

  1. προοδευτική γενίκευση της επιβίβασης επιβατών από την εμπρόσθια θύρα των οχημάτων (αρχικά σε γραμμές με χαμηλή επιβατική κίνηση) με επίδειξη εισιτηρίου/ κάρτας στον οδηγό.
    Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 25 γραμμές:

    • 116 Γλυφάδα – Βάρη –Κίτσι
    • 124 Γλυφάδα – Αγ. Τριάδα – Αγ. Τρύφωνας
    • 128 Γλυφάδα – Τερψιθέα
    • 149 Γλυφάδα – Βάρη – Βάρκιζα
    • 162 Βούλα – Πανόραμα
    • 163 Βούλα – Πηγαδάκια
    • 170 Γλυφάδα – Βάρκιζα – Βάρη
    • 205 Γλυφάδα – Σούρμενα – Τερψιθέα
    • 207 Γλυφάδα – Τερψιθέα
    • 501 Πεύκη – Μαρούσι Α
    • 522 Στ. Κηφισιάς – Αδάμες Α
    • 523 Στ. Κηφισιάς – Αδάμες Β
    • 524 Στ. Κηφισιάς – Πολιτεία
    • 526 Στ. Κηφισιάς – Κεφαλάρι
    • 527 Πεύκη – Μαρούσι Β
    • 530 Στ. Κηφισιάς – Μελίσσια – Πεντέλη
    • 541 Μεταμόρφωση – Στ. Αμαρουσίου
    • 543 Στ. Κηφισιάς – Νοσ. Αγ. Ανάργυροι
    • 640 Τοπ. Ηρακλείου
    • 641 Αυγή – Αγ. Νεκτάριος
    • 642 Ν. Ιωνία – Ηράκλειο – Πεύκη
    • 709 Τοπ. Δροσούπολης
    • 749 Άνω Λιόσια – Οικ. Γεννηματά
    • 818 Πέραμα – Άνω Πέραμα
    • 819 Πέραμα – Νεκροταφείο Σχιστού
  2. προοδευτική εισαγωγή εισιτήριου στο λεωφορείο που θα πωλείται από τον οδηγό. Τις αμέσως επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν από την διοίκηση της ΟΣΥ οι γραμμές και οι αφετηρίες από τις οποίες θα αρχίσει η σχετική διαδικασία.
  3. συστηματικός έλεγχος των γραμμών όπου το φαινόμενο της λαθρεπιβίβασης έχει πάρει διαστάσεις

Βραχυπρόθεσμα μέτρα ( μέχρι τέλος Οκτώβριου)

  1. Δωρεάν παροχή στον επιβάτη ενός (1) εισιτηρίου για κάθε δέκα (10) ίδιας αξίας ακυρωμένα εισιτήρια που επιστρέφει μόνο στα εκδοτήρια του Ομίλου για να αποφεύγεται το φαινόμενο της μεταβίβασης εισιτηρίων μεταξύ των χρηστών.
  2. Δυνατότητα έκπτωσης του επιβληθέντος προστίμου όταν πραγματοποιείται άμεση καταβολή επί τόπου ή εντός 10 ημερών.
  3. Έκδοση πολλαπλού εισιτηρίου (δεσμίδα των 10 εισιτηρίων) με έκπτωση επί της αξίας του κομίστρου.
  4. Ενημερωτική καμπάνια για την αντιμετώπιση της λαθρεπιβίβασης καθώς και για χαρακτηριστικά ασφαλείας των γνήσιων εισιτηρίων ώστε να αποφεύγεται η πλαστογράφηση εισιτηρίων.
  5. Πιστοποίηση των καταστημάτων πώλησης εισιτηρίων με ειδικό σήμα που θα επικολλάται στην προθήκη του καταστήματος και ενημερωτική καμπάνια για τα πιστοποιημένα σημεία διάθεσης.
  6. Δημιουργία ειδικής ομάδας ελεγκτών η οποία θα διενεργεί ελέγχους πλαστότητας των εισιτηρίων σε επιβάτες και σημεία πώλησης (περίπτερα, καταστήματα ψιλικών)

Εφαρμογή των μέτρων

  1. Οι έλεγχοι στα σημεία σταθερής τροχιάς θα είναι μεικτοί και προγραμματισμένοι σε μηνιαία βάση ταυτόχρονα από την ΣΤΑΣΥ και την ΟΣΥ, με επίβλεψη του ΟΑΣΑ και του Υπουργείου, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η βέλτιστη χρησιμοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού αλλά και των εθελοντών που συμμετέχουν στα πρόγραμμα έλεγχου
  2. Οι διοικήσεις έχουν ήδη αρχίσει τις απαραίτητες αναδιατάξεις προσωπικού καθώς και την συνεργασία με εργαζόμενους και εκπροσώπους τους έτσι ώστε να αυξηθεί άμεσα (διπλασιαστεί) το εμπλεκόμενο προσωπικό (μόνιμο και εθελοντικό) στις διαδικασίες έλεγχου και εμπορικής λειτουργίας.
  3. Στην διαδικασία λειτουργικής συγχώνευσης των εταιρειών που συνενωθήκαν (ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ) ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί –  σε συνεργασία με τους εργαζομένους – στην περαιτέρω ενίσχυση τόσο του έλεγχου όσο και της εμπορικής λειτουργίας, με την περαιτέρω επάνδρωση εκδοτηρίων και μηχανισμών έλεγχου. Στόχος είναι, στο τέλος του 2012, ο συνολικός αριθμός εμπλεκόμενων σε εκδοτήρια και έλεγχους να έχει διπλασιαστεί σε σχέση με την τρέχουσα κατασταση (αρχές Σεπτεμβρίου). Οι διοικήσεις των εταιρειών απογραφουν ήδη το εμπλεκόμενο προσωπικό.

Σύντομα οι Μπάρες στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Το υπουργείο Ανάπτυξης σημειώνει ότι ήδη προγραμματίζεται το κλείσιμο των σταθμών μέσων σταθερής τροχιάς με μπάρες. Οι εργασίες αυτές περιλαμβάνονται στο φυσικό αντικείμενο του διαγωνισμού για το ηλεκτρονικό εισιτήριο μέσω ΣΔΙΤ, ο οποίος θα κατακυρωθεί στα μέσα του 2013 και αφορά το σύνολο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Ο σχετικός διαγωνισμός βρίσκεται στη Β΄ Φάση καθως έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Οι δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρεπιβίβασης, σε συνδυασμο  με τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους έχουν ως στόχο την αποφυγή της αύξησης του κομίστρου στα ΜΜΜ, με μέτρα που θα λειτουργήσουν ως ισοδύναμα, πριν από την προβλεπόμενη αναπροσαρμογή του κομίστρου.

Πηγή: Υπουργείο Ανάπτυξης

Creative Commons License 

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.

9 Comments

  1. καλα δε ντρεπονται λιγο ηθελα να ξερα απο τη μια παταξη της λαθρεπιβιβασης ,και απο την αλλη ουδεμια βελτιωση στις συνθηκες μεταφορας.επισησ την εχουνε βρει τωρα και με τις απεργιες!!! στα υπεραστικα (που ειναι ιδιωτικη εταιρεια) γιατι δεν κανουν απεργιες?

  2. Και τι θα σημαίνει άραγε για το -ήδη τόσο υποβαθμισμένο- μεταφορικό έργο, το να διπλασιαστεί ο αριθμός των υπαλλήλων στον έλεγχο και την εμπορική λειτουργία;

  3. Ξέρει αριθμητική ο Χατζηδάκης? “Από τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012, οι έλεγχοι σε επιλεγμένους κεντρικούς σταθμούς και σταθμούς μετεπιβίβασης θα διπλασιαστούν σε διάρκεια, προσωπικό και ένταση.”

    Οπότε από μηδέν που είναι σήμερα, ακόμα και να διπλασιαστούν οι έλεγχοι πάλι μηδέν θα παραμείνουν! Το λέει κάποιος που χρησιμοποιεί 6 συγκοινωνίες τη μέρα και έχει να δει ελεγκτές τουλάχιστον 14 μήνες (εκτός αν είμαι τόσο τυχερίς πια…)

    • Πολύ χρήσιμα τα νέα μέτρα. Έτσι όσοι δεν έχουν να πληρώσουν το αντίτιμο για την αγορά εισητηρίου απλώς θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ οι ελεγκτές θα πληρώνονται από το υστέρημα των υπεύθυνων οργανισμών (ΟΑΣΑ και ΣΤΑΣΥ), οι οποίοι θα βαφτισθούν “μη βιώσιμοι” και θα ξεπουληθούν όσο όσο σε ιδιωτικές εταιρείες με μπόνους από τον κρατικό προϋπολογισμό για να μην ακριβύνουν το εισητήριο στο επίπεδο τον 3 ευρώ και προτιμούν οι πολίτες τα αυτοκίνητά τους και επιβαρύνουν το περιβάλλον. (Όχι ότι θα γίνει κάτι τέτοιο, με ποδήλατα θα κυκλοφορούμε, το οποίο δεν είναι κακό επί της αρχής, αλλά θα μπορούσαμε να αποφύγουμε όλη αυτήν την ταλαιπωρία.) Φυσικά οι εργαζόμενοι θα κάνουν απεργίες διεκδικόντας δωρεάν μετακινήσεις για τους ανέργους, τους φοιτητές και τους μικροσυνταξιούχους, αλλά το επιβατικό κοινό θα ταλαιπωρηθεί, η τρόικα θα απαιτήσει αύξηση του εισητηρίου, κλπ, κλπ.
      Συγχαρητήρια στο Υπουργείο Ανάπτυξης για την αποτελεσματική διαχείρηση των μεγάλων προβλημάτων τις χώρας που θα λύσει και τα υποτυπώδη όπως η ανεργία, η κοινωνική ανασφάλεια και η κοινωνική απομόνωση με την μέθοδο του Χάρι Πότερ.
      Μία Κασσάνδρα

      • Μπορούμε να κάνουμε συζήτηση για το κόστος των εισιτηρίων, την οικονομική διαχείριση των συγκοινωνιακών ΔΕΚΟ, και την κοινωνική πολιτική του κράτους, αλλά νομίζω ότι η τήρηση των νόμων πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη και χωρίς εκπτώσεις.

        • Πουθενά δεν έγραψα περί μη τήρησης των νόμων όμως. Τα επιχειρήματά μου ήταν περί περιττότητας των μέτρων (κατά την γνώμη μου) και περί προτεραιοτήτων του Υπουργείου Ανάπτυξης (κατά την γνώμη μου πάντα) για τους λόγους τους οποίους παρέβαλα.

      • Σε κάθε περίπτωση, κάποιος που χρησιμοποιεί ΜΜΜ για την καθημερινή του μετακίνηση θα αναγκαστεί να πληρώσει εισιτήριο εάν δεν έχει άλλη εναλλακτική (π.χ. μετακίνηση με αυτοκίνητο συναδέλφου). Πιστεύω ότι το μέτρο του ελέγχου των εισιτηρίων θα πρέπει να είναι συστηματικό και ότι θα οδηγήσει πραγματικά σε αύξηση των εσόδων των ΜΜΜ.

        Τώρα σχετικά με την αύξηση των εισιτηρίων που συζητείται, τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα για όλους μας. Φαντάζομαι ότι η πάταξη της λαθρεπιβίβασης δεν θα έχει αντίκτυπο σε αυτό το μέτρο, αφού προφανώς έχει απογασιστεί ήδη.

    • Η αλήθεια είναι ότι οι έλεγχοι είναι σπάνιοι αλλά εφόσον δεν έχουμε επίσημα στοιχεία, το πόσο σπάνιοι, είναι σχετικό. Και εμένα έχουν να με ελέγξουν αρκετούς μήνες αλλά ξέρω 2 άτομα που έπεσαν σε ελέγχους την προηγούμενη εβδομάδα.

    • Όχι, είσαι τυχερός… Εγώ πέφτω συνεχώς σε ελεγκτές, τουλάχιστον κάθε μήνα, πια, οι οποίοι απαιτούν να δουν και το φοιτητικό πάσο.

Comments are closed.