Σχετικά με τη μεταφορά σπαστών ποδηλάτων με Λεωφορεία και Τρόλεϊ

Λαμβάνοντας υπόψη περιστατικά κατά τα οποία οδηγοί Λεωφορείων και Τρόλεϊ απαγορεύουν την είσοδο σε επιβάτες οι οποίοι μεταφέρουν σπαστά ποδήλατα ως αποσκευές, το athenstransport.com ζήτησε και έλαβε διευκρινήσεις από την Ο.ΣΥ. Α.Ε. σχετικά με τη μεταφορά σπαστών ποδηλάτων στα οχήματά της.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι κανόνες Μεταφοράς και Ασφάλειας Επιβατών στις Αστικές Συγκοινωνίες, ορίζονται από τον Χάρτη Υποχρεώσεων προς τους Καταναλωτές (Χ.Υ.Κ.) των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ο οποίος έχει εκδοθεί από τον ΟΑΣΑ και εγκριθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Στην επιστολή τους όμως, παραθέτουν μία παλαιότερη έκδοση του Χ.Υ.Κ. και μας ενημερώνουν ότι στα λεωφορεία, τα τρόλλεϋ και το μετρό (γραμμές 2&3) δεν επιτρέπεται η μεταφορά ποδηλάτων. (Το οποίο σαφώς και δεν ισχύει πλέον).

Όσον αφορά τα Λεωφορεία και τα Τρόλεϊ, όπου η Ο.Σ.Υ. Α.Ε. έχει αρμοδιότητα, η εταιρεία ενημερώνει ότι:

  • Επιτρέπεται η μεταφορά αναδιπλούμενου (σπαστού) ποδηλάτου μέχρι το πολύ διαστάσεων βαλίτσας (100 x 60 x 25 εκατ.)
  • Τα σπαστά ποδήλατα, όπως και όλες οι αποσκευές, πρέπει να τοποθετούνται στους ελεύθερους χώρους των οχημάτων, εκτός των διαδρόμων, των σημείων εισόδου – εξόδου των επιβατών και επικύρωσης των εισιτηρίων, ώστε να μην εμποδίζεται η διέλευση των υπόλοιπων επιβατών.
  • Το ποδήλατο θα πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ να βρίσκεται σε αποθηκευτική θήκη (τσάντα μεταφοράς) και να μην εξέχουν από αυτό μηχανικά μέρη, ενώ οι επιβάτες θα πρέπει να φροντίζουν για τη μη πρόκληση τραυματισμού ή όχλησης άλλων επιβατών.

Εφόσον ισχύουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, ο οδηγός του οχήματος λογικά δεν έχει κάποιο λόγο να μην επιτρέψει την είσοδο του επιβάτη σε αυτό. Ρωτήσαμε την ΟΣΥ για το ποια είναι η ενδεδειγμένη διαδικασία καταγγελίας ενός οδηγού που απαγορεύει την είσοδο σε επιβάτες με σπαστά ποδήλατα, αλλά δεν λάβαμε απάντηση επ’ αυτού. Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο, συστήνουμε την καταγγελία μέσω της ειδικής φόρμας παραπόνων του ΟΑΣΑ.

Υπενθυμίζουμε ότι η μεταφορά συμβατικών ποδηλάτων δεν επιτρέπεται σε Λεωφορεία και Τρόλεϊ, ενώ επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις στα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ, Προαστιακό). Στα μέσα αυτά επίσης, δεν έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα με τη μεταφορά αναδιπλούμενων ποδηλάτων.

Δείτε επίσης:

Πηγές: ΟΣΥ Α.Ε., ΟΑΣΑ, η φωτογραφία είναι του χρήστη owenfinn16 του flickr.com (CC B.Y. 2.0)

Creative Commons License 

Το παραπάνω κείμενο χορηγείται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.