Δράσεις από τα σωματεία της ΣΤΑΣΥ κατά των αυξήσεων της τιμής των εισιτηρίων

Αναδημοσίευση του κοινού Δελτίου Τύπου των Σωματείων Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ / Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος χωρίς σχολιασμό από το athenstransport.com

Σε κοινές δράσεις για την αποτροπή των επερχόμενων υπέρογκων αυξήσεων στα εισιτήρια αποφάσισαν να προχωρήσουν τα Σωματεία Εργαζομένων στη ΣΤΑ.ΣΥ ΑΕ (ΜΕΤΡΟ- ΗΣΑΠ-ΤΡΑΜ) και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, σε συνάντησή τους, την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012.

Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανταλλαγή απόψεων για το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής της κυβέρνησης στα ΜΜΜ και συμφωνήθηκε ότι η επαπειλούμενη αύξηση στα εισιτήρια κατά 25% που θα εκτοξεύσει την τιμή τους στο 1,75 – 1,80 ευρώ, θα πλήξει ιδιαίτερα τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, οι οποίοι έχουν υποστεί δραματικές μειώσεις μισθών, βιώνουν επισφαλείς συνθήκες εργασίας, με μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία κ.ο.κ.

Από την πλευρά των Σωματείων Εργαζομένων στη ΣΤΑ.ΣΥ υπογραμμίστηκε ιδιαίτερα ότι, όχι μόνο δεν πρέπει να γίνει αύξηση των εισιτηρίων αλλά πρέπει να μειωθούν και να επανέλθει η τιμή τους στα επίπεδα του 2009, δηλαδή στο ένα (1) ευρώ.

Έσοδα για τους συγκοινωνιακούς φορείς μπορεί να αναζητηθούν εκτός από την αντιμετώπιση της εκτεταμένης εισιτηριοδιαφυγής και από άλλες πηγές ( διαφήμιση κ.λπ). Σε κάθε περίπτωση ένα κοινωνικό αγαθό όπως είναι το εισιτήριο θα πρέπει να επιδοτείται.

Δεν είναι δυνατό ένα μεγάλο μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού να κατευθύνεται στις ανάγκες μετακίνησης με τα ΜΜΜ, όταν σε πολλές οικογένειες υπάρχει μόνο ένας εργαζόμενος .

Όλοι οι παριστάμενοι συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους ανέργους για δωρεάν μετακίνηση, λόγω της μεγάλης σημασίας των μετακινήσεων στην προσπάθειά τους για εξεύρεση εργασίας. Σε αυτή την κατεύθυνση αναφέρθηκε ότι μπορεί να εκδοθεί κάρτα ελεύθερης κυκλοφορίας από τον ΟΑΕΔ.

Επίσης προτάθηκε κάθε ΤΡΙΤΗ να υπάρχει δωρεάν μετακίνηση για τους ανθρώπους της ΤΡΙΤΗΣ ηλικίας.

Με αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε να γίνουν κοινές δράσεις, που θα ξεκινήσουν με την διανομή ενημερωτικής ανακοίνωσης στο επιβατικό κοινό του Μετρό, του Ηλεκτρικού και του Τραμ και σε επιχειρήσεις όπου υπάρχουν σωματεία – μέλη της Ομοσπονδίας και την ανάρτηση πανό σε σταθμούς των ΗΣΑΠ, του Μετρό, σε στάσεις του Τραμ αλλά και σε άλλα σημεία που θα επιλεγούν.

Η παραπέρα μορφή των παρεμβάσεων, που θα γίνουν θα καθοριστούν σε συνεννόηση των Σωματείων της ΣΤΑΣΥ και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων ενώ συμφωνήθηκε να γίνει προσπάθεια ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή διερεύνηση με συμμετοχή και άλλων συνδικάτων, κοινωνικών φορέων και οργανώσεων.

Πηγή: Σωματεία Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ

1 Comment

  1. προσωπικά για μένα, κόκκινη γραμμή πρέπει να αποτελέσει η διατήρηση των σημερινών τιμών (αν όχι μείωση τους) στις κάρτες απεριορίστων διαδρομών

Comments are closed.