Το 2015 η Τηλεματική για τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ

Το σύστημα Τηλεματικής του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί από το 2008
Το σύστημα Τηλεματικής του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί από το 2008

 

Ήταν Μάιος του 2011 όταν το Υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε ότι ο διαγωνισμός της Τηλεματικής μπαίνει στην τελική ευθεία.

Ενάμιση χρόνο αργότερα, την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοινώνει ότι η τηλεματική βρίσκεται στην τελική ευθεία για μία ακόμη φορά χρησιμοποιώντας ακριβώς το ίδιο κείμενο. Αυτή τη φορά προστίθεται και ένα γενικό χρονοδιάγραμμα για να μπορούμε μάλλον να μετρήσουμε την καθυστέρηση με την οποία το έργο θα υλοποιηθεί.

Το 2008 πάντως, σε επίσκεψη του στον ΟΑΣΘ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης),  ο και τότε υπουργός Υποδομών κ. Κωστής Χατζηδάκης είχε συγχαρεί τον οργανισμό για την ταχύτητα με την οποία υλοποίησε το έργο της τηλεματικής στη Θεσσαλονίκη και είχε δηλώσει ότι ανάλογο σύστημα στην Αθήνα θα λειτουργεί μέχρι το 2010.

 

Μέχρι το 2015 υπολογίζει το Υπουργείο Ανάπτυξης ότι θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία το σύστημα τηλεματικής για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, καθώς ο διαγωνισμός εισέρχεται, με αργούς πάντα ρυθμούς, στην τελική του φάση.

Αντικείμενο του έργου είναι η μελέτη, χρηματοδότηση, εγκατάσταση, υποστήριξη λειτουργίας, συντήρηση και τεχνική διαχείριση ενός ολοκληρωμένου συστήματος πληροφόρησης επιβατών και διαχείρισης στόλου για τις «Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ» με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

 Το έργο αφορά στην εγκατάσταση ενός δικτύου 1000 «έξυπνων» στάσεων σε όλη την περιοχή εξυπηρέτησης του ΟΑΣΑ. Οι επιβάτες θα πληροφορούνται τον χρόνο διέλευσης των οχημάτων από τις οθόνες, που θα είναι τοποθετημένες στις στάσεις, καθώς και από το κινητό τους τηλέφωνο ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους.

Προβλέπεται επίσης, η δημιουργία κέντρου ελέγχου από όπου θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η λειτουργική κατάσταση του συστήματος συγκοινωνιών και θα γίνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις για τον καλύτερο συντονισμό και βελτιστοποίηση του συγκοινωνιακού έργου.

 

Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός

Υπενθυμίζεται ότι έχουν εγκριθεί οι υποψηφιότητες των παρακάτω εταιρειών:

  1. INTRACOM IT SERVICES – INTRACOM ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
  2. ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – UNISYSTEMS
  3. ELSAG DATAMAT – SWARCO
  4. G4S HELLAS HOLDING – G4S TELEMATIX
  5. ERICSSON HELLAS
  6. ΑΤΕΣΕ

Στις αμέσως επόμενες ημέρες, θα προσκληθούν οι επιλεγέντες υποψήφιοι για την παραλαβή των τευχών και την επίσημη έναρξη του διαγωνισμού. Η διαβούλευση με τους εγκεκριμένους υποψηφίους ώστε να διαμορφωθούν οι τελικοί οροί του διαγωνισμού και οι δεσμευτικές προσφορές τους θα κατατεθούν στο πρώτο τρίμηνο του 2013 και θα ακολουθήσουν:

  • Η ανακήρυξη αναδόχου και η υπογραφή σύμβασης ανάλογα με τον αριθμό ενδεχομένων ενστάσεων (Απρίλιος – Οκτώβριος 2013).
  • Κατασκευή και τμηματική έναρξη λειτουργίας του έργου (2013-2015)

Η σύμπραξη έχει συνολική διάρκεια 12 έτη, από τα οποία 2 έτη για την κατασκευή των υποδομών και 10 έτη για τη λειτουργία, συντήρηση και τεχνική διαχείρισης του έργου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 52 εκατ. ευρώ με το δημόσιο να συμμετέχει στη χρηματοδότηση του κόστους κατασκευής κατά ανώτατο ποσοστό 40%.

 

Οι στόχοι του συστήματος

Το Σύστηµα Τηλεµατικής έχει ως στόχο τη βελτιστοποίηση της απόδοσης και της ποιότητας του παρεχόμενου συγκοινωνιακού έργου και των υπηρεσιών:

  • Παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της θέσης όλων των οχημάτων
  • Πληροφόρηση των επιβατών για τις ώρες διέλευσης των οχημάτων, μέσω των «έξυπνων στάσεων»
  • Πληροφόρηση των επιβατών για τις ώρες διέλευσης των οχημάτων, μέσω διαδικτύου, SMS και εφαρμογών 3ης γενιάς (3G) κινητής τηλεφωνίας
  • Ενημέρωση επιβατών εντός οχήματος (αναγγελία επόμενης στάσης, ad hoc ανακοινώσεις από Κέντρα Διαχείρισης)
  • Επικοινωνία οδηγών με τα Κέντρα Διαχείρισης
  • Πληροφόρηση για την επιβατική κίνηση κατά γραµµή, στάση και δρομολόγιο ή ώρα (μέσω του συστήματος αυτόματης καταμέτρησης επιβατών)
  • Έλεγχος της αξιοπιστίας των δρομολογίων και της τήρησης του προγραμματισμού και κατ΄επέκταση βελτιστοποίηση του προγραμματισμού του συγκοινωνιακού έργου
  • Ενημέρωση ακυρώσεων δρομολογίων ή τροποποιήσεων στον προγραμματισμό

 
Προχωράει και ο διαγωνισμός για το Ηλεκτρονικό Εισιτήριο – Μπάρες στο Μετρό

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνει επίσης η έγκριση για την τελική φάση του διαγωνισμού για το αυτόματο σύστημα κομίστρου (ηλεκτρονικό εισιτήριο) με διαδικασίες ανάλογες και κατακύρωση του έργου επίσης μέσα στο 2013.

Αυτό θα επιτρέπει αφενός το κλείσιμο του μετρό με μπάρες και αφετέρου την αξιοποίηση των πλέον συγχρόνων τεχνολογιών για την τιμολόγηση των υπηρεσιών και την συλλογή του κομίστρου.

 

Κατά τη γνώμη μας, θα πρέπει να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην πραγματοποίηση των δύο αυτών διαγωνισμών και την ολοκλήρωση των έργων. Η τηλεματική για το σύστημα των οδικών συγκοινωνιών είναι το λιγότερο που πρέπει να γίνει για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται. Τα τελευταία χρόνια, οι συχνότητες των δρομολογίων στις περισσότερες γραμμές έχουν μειωθεί κατά πολύ, τις καθημερινές αλλά κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Με τη σωστή λειτουργία της τηλεματικής (και τη συνεχή συντήρησή του και απαραίτητη μελλοντική επέκταση) η ταλαιπωρία των πολιτών θα μειωθεί.

Επίσης, η μετάβαση από το χάρτινο εισιτήριο στο ηλεκτρονικό, και η κατασκευή κιγκλιδωμάτων στους σταθμούς του Μετρό, είναι η καλύτερη λύση για την πάταξη της λαθρεπιβίβασης και την τόνωση των εσόδων των αστικών συγκοινωνιών, καθώς οι κλασικοί έλεγχοι έχουν αμφισβητήσιμη αποτελεσματικότητα.

Δείτε ακόμη:

Πηγή: Υπουργείο Ανάπτυξης

Creative Commons License

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.