Ποιοι δικαιούνται έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

4807984036_dd47dd6171_z

Με απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου που εκδόθηκε στις 15 Ιουλίου 2013 καθορίζονται οι εκπτώσεις που ισχύουν στα ναύλα συμβατικών και ταχύπλοων πλοίων. Με την συγκεκριμένη απόφαση επίσης καταργούνται οι δωρεάν μετακινήσεις που ίσχυαν για βουλευτές και τέως βουλευτές, Μητροπολίτες, συνδικαλιστές, πολιτικούς της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλους.

Οι παρακάτω εκπτώσεις ΔΕΝ ισχύουν για μετακινήσεις με ταχύπλοα πλοία κατά τις ημέρες Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, εφόσον τα δρομολόγια καλύπτονται τις ίδιες ημέρες και από συμβατικά πλοία. Ο κάθε επιβάτης δικαιούται μία μόνο έκπτωση. Οι εκπτώσεις ισχύουν ως εξής:

Έκπτωση 50%

  • Ανάπηροι πολέμου, θύματα πολέμου, και οι βοηθοί οι συνοδοί αυτών. (Με δελτίο ειδικής ταυτότητας αποδεικνύουσας την ιδιότητά τους για τις δύο πρώτες περιπτώσεις, και επίσημη βεβαίωση ιδιότητας για την τρίτη περίπτωση.) Δικαιούνται υποχρεωτικά κλίνη για τη θέση στην οποία επιθυμούν να ταξιδεύσουν, εφόσον η θέση αυτή διαθέτει κλίνες.
  • Άτομα με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω. (Με την επίδειξη σχετικής απόφασης των αρμοδίων υγειονομικών επιτροπών του κέντρου πιστοποίησης αναπηρίας (ΚΕ.ΠΑ), ή των υγειονομικών επιτροπών της αρμόδιας διοικητικής αρχής, ή ασφαλιστικού φορέα μέχρι την ημερομηνία λήξης της ισχύος τους.) Δικαιούνται την έκπτωση σε όλες τις θέσεις,
  • Συνοδοί ατόμων με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω. (Εφόσον ο δικαιούχος είναι άτομο με παραπληγία-τετραπληγία, τύφλωση, νοητική αναπηρία, αυτισμό ή σύνδρομο Down. Δικαιούνται την έκπτωση στη θέση επιλογής του δικαιούχου. Αν ο μεταφορέας απαιτήσει συνοδεία για το άτομο με μειωμένη κινητικότητα, τότε ο συνοδός μεταφέρεται δωρεάν.
  • Πολύτεκνοι (Με ειδικό βιβλιάριο ταυτότητας πολυτέκνων.) Δικαιούνται την έκπτωση στην οικονομική θέση.
  • Φοιτητές – σπουδαστές ΑΕΙ – ΤΕΙ και σπουδαστές όλων των ΑΕΝ -ΚΕΣΕΝ. (Με την επίδειξη της φοιτητικής ταυτότητας ή δελτίου σπουδαστικής ιδιότητας για τους σπουδαστές ΑΕΝ-ΚΕΣΕΝ.) Δικαιούνται την έκπτωση στην οικονομική θέση από την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους, μέχρι την 30η Ιουνίου του επόμενου έτους.
  • 50% έκπτωση επίσης δίνεται στα εισιτήρια αναπηρικών ΙΧ οχημάτων (συνοδευόμενα από το δικαιούχο και φέρονται ειδικές πινακίδες αναπήρων πολέμου ή δελτίο στάθμευσης οχημάτων των ατόμων με αναπηρίες – δελτίο στάθμευσης ΑΜΑ-.)

Δωρεάν μετακίνηση

  • Άποροι (Με πιστοποιητικό της οικίας υπηρεσίας, νομαρχίας, δελτίου ταυτότητας και υπηρεσιακού σημειώματος της Λιμενικής Αρχής κατά περίπτωση). Δικαιούνται 100% έκπτωση στην οικονομική θέση. Το ανώτατο όριο για κάθε πλοίο και για κάθε δρομολογιακή γραμμή είναι τα 10 άτομα.
  • Παιδιά ηλικίας μέχρι 5 ετών. Κατ’ επιλογή γονέα ή κηδεμόνα. Δικαιούνται μία κλίνη ανά δύο.
  • Το εν ενεργεία προσωπικό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, όταν ταξιδεύει για υπηρεσιακούς λόγους: Αξιωματικοί, Ανθ/στές, Υπαξ/κοί, Λ/Φ (με την επίδειξη της υπηρεσιακής τους ταυτότητας), Δόκιμοι Αξιωματικοί, Υπα/ξκοί,  Λ/Φ (όταν μετακινούνται ομαδικά και μέχρι 50 άτομα ανά πλοίο για εκπαιδευτικούς σκοπούς), προσωπικό πολιτικών υπαλλήλων Υ.Ν.Α. (με την επίδειξη της υπηρεσιακής τους ταυτότητας).
  • Έκπτωση 100% δίνεται επίσης στα οχήματα Υ.Ν.Α./ΛΣ – ΕΛ. ΑΚΤ.

 

Δείτε επίσης:

 

Πηγή: Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, φωτογραφία: flickr.com/daidai.decdec

Creative Commons License 

Το παραπάνω κείμενο χορηγείται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.

3 Comments

  1. Οι παρακάτω εκπτώσεις ΔΕΝ ισχύουν για μετακινήσεις με ταχύπλοα πλοία κατά τις ημέρες Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή,

  2. Δηλαδή πλέον οι φοιτητές δικαιούνται μισό εισιτήριο και δεν είναι στην ευχέρεια της εταιρείας η έκπτωση που θα γίνει;
    Και αυτό ισχύει μόνο για συμβατικά όπως γράφει στην ανάρτηση και όχι ταχύπλοα ε;

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*