Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Έκλεισε νωρίτερα ο σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας του Μετρό – Συρμός έβγαζε καπνούς λόγω βλάβης

0
Ενημέρωση ώρα 9:20 Επανήλθε η κυκλοφορία στη γραμμή 3 του Μετρό μέχρι το σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας ενώ πραγματοποιούνται και τα δρομολόγια προς και από το Αεροδρόμιο. Μεταξύ των σταθμών Δημοτικό Θέατρο - Δουκίσσης Πλακεντίας διεξάγεται η κυκλοφορία στη γραμμή 3 του Μετρό το πρωί της Παρασκευής 26 Ιουλίου 2024. Σύμφωνα με τη...

Η Αθήνα χρειάζεται περισσότερα νυχτερινά λεωφορεία

Share

    Προσοχή: Το συγκεκριμένο άρθρο γράφτηκε το 2013 και πλέον δεν ενημερώνεται. Για πληροφορίες σχετικά με τα νυχτερινά δρομολόγια Λεωφορείων και Τρόλεϊ, δείτε: Τα νυχτερινά Λεωφορεία της Αθήνας

    Μπορεί οι ώρες λειτουργίας των Μέσων Σταθερής Τροχιάς (μετρό, τραμ) της Αθήνας να είναι το ίδιο ή περισσότερο εκτεταμένες σε σύγκριση με άλλες πόλεις τις Ευρώπης, εκεί που υστερούμε ωστόσο είναι οι ώρες λειτουργίας των λεωφορείων. Τα νυκτερινά λεωφορεία στην Αθήνα λόγω του αριθμού και της συχνότητας των δρομολογίων εξυπηρετούν μόνο όσους μένουν κοντά σε μεγάλους οδικούς άξονες ή σταθμούς του μετρό. Ως αποτέλεσμα, το ταξί και η διπλή νυχτερινή ταρίφα  αποτελούν την πιο λογική επιλογή μετακίνησης κατά τις βραδινές ώρες.

    Η επέκταση των δρομολογίων της λεωφορειακής γραμμής Χ97 Σταθμός Μετρό Ελληνικό – Αεροδρόμιο έως το σταθμό του μετρό Δάφνη κατά τις βραδινές ώρες από τις 9 Σεπτεμβρίου, λίγο θα βοηθήσει. Λόγω των περιορισμών επιβίβασης – αποβίβασης (μόνο επιβίβαση στην κατεύθυνση προς Αεροδρόμιο και μόνο αποβίβαση στην κατεύθυνση από Αεροδρόμιο, όλες τις ώρες) και της τιμής του εισιτηρίου οι λεωφορειακές γραμμές του Αεροδρομίου εξυπηρετούν ουσιαστικά μόνο όσους θέλουν να μεταφερθούν από και προς το Αεροδρόμιο της Αθήνας.

    Οι λεωφορειακές γραμμές EXPRESS του Αεροδρομίου

    Ουσιαστικά απομένουν 4 λεωφορειακές γραμμές και 1 γραμμή τρόλεϊ οι οποίες κινούνται κατά τις βραδινές ώρες:

    Τα δρομολόγια είναι υποτυπώδη και οι συχνότητες πλην του Χ14 και του 040 μάλλον αστείες. Πολλοί λίγοι θα περιμένουν στη στάση μέσα στη νύχτα για πάνω από ένα μισάωρο όταν με ένα ταξί μπορούν να φτάσουν γρήγορα έξω από την πόρτα του σπιτιού τους.

    Αυτό που χρειάζεται η Αθήνα είναι ο επανασχεδιασμός και η λειτουργία ενός αριθμού βασικών νυχτερινών λεωφορειακών γραμμών. Οι γραμμές αυτές πρέπει να διέρχονται από το κέντρο της πόλης και ακτινωτά, να καλύπτουν πυκνοκατοικημένες περιοχές των προαστίων.  Συμπληρωματικά, οι γραμμές EXPRESS του Αεροδρομίου μπορούν να άρουν τους περιορισμούς επιβίβασης – αποβίβασης για τις βραδινές ώρες (αφού έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση), εξυπηρετώντας έτσι τους άξονες των λεωφόρων Μεσογείων, Βουλιαγμένης, Βάρης-Κορωπίου, Κηφισού, καθώς και την Αττική Οδό.

    Ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο, οι νυχτερινές λεωφορειακές γραμμές επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι οι βασικές μετακινήσεις γίνονται μόνο ανάμεσα σε Αεροδρόμιο – Κέντρο Αθήνας – Λιμάνι Πειραιά. Η επέκταση στο ωράριο λειτουργίας του Μετρό (μόνο για τις γραμμές 2 και 3) και του Τραμ κατά 2 ώρες κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ σίγουρα βοηθάει αλλά δεν επαρκεί από μόνη της για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα που κάνει την πραγματοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου αδύνατη προς το παρόν είναι η έλλειψη προσωπικού και η έλλειψη χρημάτων για την πληρωμή του. Αυτή όμως είναι και η δικαιολογία για οτιδήποτε αρνητικό έχει να κάνει με τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας.

    Δείτε επίσης:

     

    Φωτογραφία: flickr.com/Daria Chemkaeva

    Creative Commons License

    Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια
    Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.

 
 

Διαβάστε Περισσότερα