Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Αλλάζουν οι διαδρομές πολλών γραμμών λεωφορείων της Αθήνας

Share

  Δείτε επίσης: 

  Στα πλαίσια του σχεδίου αναδιοργάνωσης των συγκοινωνιών της Αθήνας το οποίο θα βρίσκεται σε εξέλιξη για τα επόμενα δύο χρόνια, ανακοινώθηκε και ο επανασχεδιασμός του δικτύου λεωφορείων και τρόλεϊ. Η μελέτη ξεκίνησε τον Μάρτιο 2014 και εκπονείται από συγκοινωνιακό γραφείο υπό την επίβλεψη του ΟΑΣΑ. Προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2014 ενώ η πρώτη φάση της μελέτης έχει ήδη υποβληθεί στον όμιλο ΟΑΣΑ.

  Η συγκεκριμένη μελέτη εξετάζει την αναδιοργάνωση του δικτύου των επιφανειακών μέσων (λεωφορεία, τρόλεϊ) με βάση τη λειτουργική απόδοση των γραμμών, τη συνεργασία με τα μέσα σταθερής τροχιάς, την πλήρη συγκοινωνιακή κάλυψη όλων των περιοχών, τις υπάρχουσες δυνατότητες των συγκοινωνιακών φορέων κ.ά. Στόχος είναι ένα νέο δίκτυο, προσαρμοσμένο στις τρέχουσες συγκοινωνιακές απαιτήσεις του επιβάτη, όπου τελικά θα απαιτείται μικρότερος χρόνος για τις μετακινήσεις με τα δημόσια μέσα μεταφοράς.

  Η βασική φιλοσοφία του νέου συγκοινωνιακού δικτύου:

  Οι γραμμές των μέσων σταθερής τροχιάς μαζί με τις λεωφορειακές γραμμές κορμούς αποτελούν το κύριο δίκτυο του συστήματος. Δημιουργούνται τροφοδοτικές γραμμές προς τους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς καθώς και προς τα τοπικά συγκοινωνιακά κέντρα, στα άκρα κυρίως των γραμμών κορμού, οι οποίες θα λειτουργούν πλέον συμπληρωματικά και θα μεταφέρουν τους επιβάτες στο κύριο δίκτυο.

  Παράλληλα, γίνονται διάφορες παρεμβάσεις για τις μετακινήσεις οι οποίες δεν εξυπηρετούνταν από την προηγούμενη δομή του δικτύου. Συγχρόνως επανεξετάζεται η συχνότητα των δρομολογίων σε όλες τις γραμμές ώστε να γίνουν οι ανάλογες προσαρμογές, όπου απαιτείται, λαμβάνοντας υπόψη κυρίως τις μετρήσεις επιβατικής κίνησης που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα.

  Για το νέο σχεδιασμό έχουν ληφθεί υπόψη στοιχεία επιβατικής κίνησης των υπαρχουσών γραμμών, εξυπηρέτησης περιοχών και κάλυψης όλων των βασικών συγκοινωνιακών αρτηριών, αποφυγή επικαλύψεως γραμμών, υπαρχουσών δυνατοτήτων των συγκοινωνιακών εταιρειών  σε οχήματα και οδηγούς, κ.ά.

  Χαρακτηριστικά παραδείγματα του νέου σχεδιασμού:

  Η εξέταση των βέλτιστων διαδρομών συνεχίζεται, για όλες τις αλλαγές θα υπάρξει συνεννόηση με τους Δήμους και σταδιακά θα ξεκινήσει η εφαρμογή τους.

  Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό, μεταξύ άλλων, προβλέπονται:

  Εξυπηρέτηση νέων αναγκών μετακινήσεων:

  • Οι κάτοικοι του Δήμου Πετρούπολης, Ιλίου, Καματερού θα μπορούν να μετακινούνται πλέον, από και προς τον σταθμό Ανθούπολης, μέσω τροποποίησης της διαδρομής των υπαρχουσών γραμμών 704 και 747.  Οι γραμμές αυτές καταλήγουν σήμερα περίπου στο κέντρο της Αθήνας (σταθμός μετρό Αττική). Με το νέο σχεδιασμό θα καταλήγουν στον σταθμό μετρό Ανθούπολης, ώστε με τη συνδυασμένη χρήση λεωφορείων και μετρό να επιτυγχάνεται γρήγορη πρόσβαση στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και σε όλες τις περιοχές που εξυπηρετούνται από το δίκτυο μετρό.
  • Ιδρύεται γραμμή από Αχαρνές προς το νοσοκομείο Αγ. Αναργύρων Κηφισιάς, ώστε να εξασφαλίζεται η  σύνδεση των κατοίκων των περιοχών Αχαρνών, Θρακομακεδόνων, Α. Λιοσίων, Αγ. Αναργύρων με το νοσοκομείο.
  • Τροποποιείται η διαδρομή της γραμμής 444 ώστε να συνδέεται απευθείας η  περιοχή Άνω Πατησίων, Γαλατσίου, Ν. Ιωνίας με το σταθμό Ειρήνη και το ΟΑΚΑ.
  • Τροποποιείται η διαδρομή της γραμμής 420 ώστε να συνδέει το σταθμό υπεραστικών λεωφορείων Κηφισού με το σταθμό μετρό Αγ. Αντωνίου για τη ταχύτερη μετακίνηση των ταξιδιωτών. Η τροποποίηση αυτή  της γραμμής 420 θα έχει επιπλέον ως αποτέλεσμα την απευθείας σύνδεση του άξονα της λεωφ. Κηφισού (Δυτ. Αθήνα) με το δίκτυο μετρό.

  Μετατροπές υπαρχουσών γραμμών, οι οποίες καταλήγουν στο κέντρο της Αθήνας σε τοπικές τροφοδοτικές γραμμές προς σταθμούς μετρό:

  Τροποποιούνται οι διαδρομές των γραμμών Α4, Β8, Γ10, Γ12, Α16 οι οποίες συνδέουν σήμερα διάφορες περιοχές με το κέντρο της Αθήνας και μετατρέπονται σε τροφοδοτικές γραμμές, με καλύτερη συχνότητα δρομολογίων, προς τους πλησιέστερους σταθμούς μετρό, για να επιτευχθεί η ταχύτερη μετακίνηση των κατοίκων των περιοχών αυτών και η μείωση του συνολικού χρόνου ταξιδιού του επιβάτη.

  Σύμφωνα με το σχεδιασμό:

  • Η γραμμή Α4 θα συνδέει τις περιοχές Άνω Γλυφάδας, Αργυρούπολης, Κ. Ηλιούπολης με το σταθμό Αγ. Δημητρίου,
  • Η γραμμή Β8 τις περιοχές Ν. Φιλαδέλφειας, Μεταμόρφωσης με το σταθμό Άνω Πατησίων,
  • Η γραμμή Γ10 τις περιοχές Ανάκασας, Αγ. Αναργύρων με το σταθμό Κάτω Πατησίων,
  • Η  γραμμή  Α16 τη περιοχή  Ελευσίνας  με το σταθμό  Αιγάλεω μέσω της Ιεράς οδού.
  • Παράλληλα η γραμμή 154, η οποία συνδέει σήμερα τη περιοχή της Βούλας – Άνω Γλυφάδας με το σταθμό μετρό Αγ. Δημητρίου, τροποποιείται και θα καταλήγει στο σταθμό μετρό Ελληνικού (μείωση του χρόνου διαδρομής της γραμμής) ώστε να επιτυγχάνεται η ταχύτερη πρόσβαση των κατοίκων των περιοχών αυτών στο δίκτυο μετρό.

  Νέες περιμετρικές γραμμές στον εσωτερικό δακτύλιο της Αθήνας:

  Σύμφωνα με το σχεδιασμό προβλέπεται η ίδρυση δύο νέων περιμετρικών λεωφορειακών γραμμών στα ίχνη του εσωτερικού δακτυλίου της Αθήνας, μίας αριστερόστροφης και μίας δεξιόστροφης, οι οποίες θα λειτουργούν για να εξυπηρετούν τις περιφερειακές μετακινήσεις του κέντρου, για όσους επιβάτες δεν επιθυμούν να μετακινηθούν εντός της κεντρικής ζώνης της Αθήνας. Οι γραμμές αυτές θα διέρχονται από σταθμούς μετρό και θα διασταυρώνονται σε κεντρικούς άξονες με λεωφορειακές γραμμές κορμού, ώστε να λειτουργούν συνδυασμένα  στο νέο δίκτυο.

  Α. ΑΡΙΣΤΕΡΟΣΤΡΟΦΗ (19,6 χλμ)

  Π.ΡΑΛΛΗ – ΛΕΩΦ.ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ – ΧΑΜΟΣΤΕΡΝΑΣ – ΚΑΛΛΙΡΟΗΣ – ΑΡΔΗΤΤΟΥ – ΛΕΩΦ.ΒΑΣ.ΚΩΝ/ΝΟΥ – ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ – ΛΕΩΦ.ΒΑΣ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ – ΕΥΦΡΟΝΙΟΥ – ΟΥΛΩΦ ΠΑΛΜΕ – ΛΕΩΦ.Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ – ΚΟΚΚΙΝΟΠΟΥΛΟΥ – ΛΕΩΦ.Π.ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ – ΛΕΩΦ.ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ – ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΟΥ – ΛΕΩΦ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ – ΠΑΤΗΣΙΩΝ – ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ – ΔΗΛΗΓΙΑΝΝΗ –  ΛΕΩΦ.ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ –  Π.ΡΑΛΛΗ.

  Β. ΔΕΞΙΟΣΤΡΟΦΗ (20,3 χλμ)

  Π.ΡΑΛΛΗ –  ΛΕΩΦ.ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ –  ΔΗΛΗΓΙΑΝΝΗ – ΜΕΤΑΞΑ – ΗΠΕΙΡΟΥ – ΠΑΤΗΣΙΩΝ – Λ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ – ΖΑΧΑΡΩΦ –  ΛΕΩΦ.ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ –  ΛΕΩΦ.Π.ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ – ΚΟΚΚΙΝΟΠΟΥΛΟΥ –  ΛΕΩΦ.Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ –  ΟΥΛΩΦ ΠΑΛΜΕ –  ΕΥΦΡΟΝΙΟΥ – ΡΙΖΑΡΗ –  ΛΕΩΦ.ΒΑΣ.ΚΩΝ/ΝΟΥ –  ΑΡΔΗΤΤΟΥ –  ΚΑΛΛΙΡΟΗΣ –  ΧΑΜΟΣΤΕΡΝΑΣ –  ΛΕΩΦ.ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ –  Π.ΡΑΛΛΗ.

  Screenshot (285)

  Όλες οι αλλαγές θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες.

  Δείτε επίσης: 

   

  Πηγή: ΥΠΟΜΕΔΙ

  Creative Commons License 

  Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
  Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0

   

 
 

Διαβάστε Περισσότερα