Να λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας οι συγκοινωνίες της Αθήνας τις μέρες απεργίας;

Μία από τις αλλαγές που ενδέχεται να φέρει η κυβέρνηση στον συνδικαλιστικό νόμο, είναι η υποχρέωση λειτουργίας κάποιων υπηρεσιών του δημοσίου με προσωπικό ασφαλείας τις ημέρες κατά τις οποίες έχουν εξαγγελθεί απεργίες. Παρόλο που αυτό μπορεί να ακούγεται θετικό σε όσους υφίστανται ταλαιπωρία τις ημέρες που απεργούν οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, ίσως στην πράξη αποδειχθεί πως σε πολλές περιπτώσεις είναι ένα μέτρο δύσκολο να εφαρμοστεί.

Όσον αφορά τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα μπορούσε να ακολουθηθεί το παράδειγμα του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη, και η λειτουργία των γραμμών του Αεροδρομίου να μη διακόπτεται κατά τις ημέρες απεργίας. Επιπρόσθετα, και άλλες γραμμές θα μπορούσαν να παραμείνουν σε λειτουργία, αλλά αυτό πιθανότατα να οδηγούσε σε ακόμα μεγαλύτερη ταλαιπωρία για τους επιβάτες. Ένας μεγάλος αριθμός επιβατών θα προσπαθούσε να επιβιβαστεί στα λίγα λεωφορεία που θα βρίσκονταν σε κίνηση, με την πληρότητα των οχημάτων να ξεπερνά το 100% και με πολλούς επιβάτες να είναι αδύνατο να επιβιβαστούν. Για όσους θα ήταν τυχεροί και θα επιβιβάζονταν σε ένα λεωφορείο, η κίνηση της Αθήνας, δεδομένη για μία μέρα απεργίας, θα έκανε την κατάσταση αφόρητη.

Στα μέσα σταθερής τροχιάς τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα. Για να λειτουργήσει μία γραμμή μετρό, ακόμα και με περιορισμένα δρομολόγια, είναι απαραίτητο να βρίσκεται στις θέσεις του ένας ελάχιστος αριθμός εργαζομένων. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στην πλειοψηφία όσων εργάζονται ανά πάσα στιγμή. Με λίγα λόγια, αν το μετρό λειτουργούσε με προσωπικό ασφαλείας, οι μόνοι που θα μπορούσαν να απεργήσουν θα ήταν οι εκδότες εισιτηρίων, το διοικητικό προσωπικό και ίσως κάποια άτομα από το τεχνικό προσωπικό.

Ποια είναι όμως η γνώμη σας; Πρέπει οι συγκοινωνίες της Αθήνας να λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας τις μέρες απεργίας; Ψηφίστε παρακάτω και αφήστε ένα σχόλιο για το πώς θα θέλατε να λειτουργούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς τις μέρες αυτές.


4 Comments

  1. Οι απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και σε άλλες υπηρεσίες που η λειτουργία τους είναι απαραίτητη για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία της κοινωνίας (π.χ. υγεία, δημόσια ασφάλεια, καθαριότητα) πρέπει να απαγορευθούν καθολικά με νόμο ή και με τροποποίηση του Συντάγματος, με βαρύτατες ποινές σε όσους προκηρύσσουν απεργία στους κλάδους αυτούς.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*