Εισιτήρια μέσω κινητού τηλεφώνου: το review της εφαρμογής

Σήμερα το πρωί είχαμε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε για πρώτη φορά τη νέα εφαρμογή αγοράς εισιτηρίων για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας. Πρόκειται για μία εφαρμογή που, σύμφωνα με τις Συγκοινωνίες Αθηνών, θα κάνει τις μετακινήσεις «ευκολότερες». Αυτό που είδαμε στην πράξη, είναι ότι οι μετακινήσεις δεν γίνονται απαραίτητα ευκολότερες, απλά διαφορετικές. Και αυτό γιατί η εφαρμογή χρησιμοποιεί την ίδια ακριβώς φιλοσοφία με τα εισιτήρια όπως τα ξέρουμε μέχρι σήμερα. Η διαφορά είναι ότι αντί για μετρητά, χάρτινα εισιτήρια και ακυρωτικά μηχανήματα, έχεις να αντιμετωπίσεις ένα κινητό και τη μπαταρία του και την πιστωτική σου κάρτα.

Καταρχάς, ο σκοπός της εφαρμογής δεν είναι να αντικαταστήσει τα χάρτινα εισιτήρια για όλους τους επιβάτες. Απευθύνεται σε ένα κοινό το οποίο είναι εξοικειωμένοι τόσο με τη χρήση της τεχνολογίας (smartphones και tablets) όσο και με την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πληρωμών με τη χρήση πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας. Ακόμα και για αυτό το κοινό όμως, πιστεύουμε ότι τα χάρτινα εισιτήρια δεν πρόκειται να γίνουν παρελθόν λόγω συγκεκριμένων περιορισμών της εφαρμογής.

Η εφαρμογή έχει κατασκευαστεί από τη βρετανική εταιρία masabi η οποία έχει στο portfolio της, μεταξύ άλλων, ανάλογες εφαρμογές πώλησης εισιτηρίων για τα πλοία του Τάμεση στο Λονδίνο, το μετρό του Σαν Ντιέγκο και τις συγκοινωνίες της Βοστώνης. Η εφαρμογή για την Αθήνα είναι ουσιαστικά μία απλοποιημένη και προσαρμοσμένη έκδοση των εφαρμογών αυτών. Σχεδιαστικά, θα λέγαμε ότι είναι καλή και απλή στη χρήση (χρησιμοποιήσαμε μόνο την εφαρμογή για Android), ενώ προσφέρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεται ο κάθε χρήστης, στα Ελληνικά και τα Αγγλικά.

Τα όποια bugs υπάρχουν είναι αναμενόμενα αφού πρόκειται για την πρώτη έκδοση της εφαρμογής και σύμφωνα με τις Συγκοινωνίες Αθηνών θα διορθωθούν. Η συνεχής ανανέωση και βελτίωση έχει μεγάλη σημασία για κάθε εφαρμογή, είναι κάτι όμως που θα το δούμε στο μέλλον. Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν η απαίτηση για κωδικό πρόσβασης τουλάχιστον 10 ψηφίων (δήλωση μικρότερου κωδικού εμφάνιζε σφάλμα για ‘μη ισχυρό κωδικό’, χωρίς διευκρίνηση όμως ότι ήταν λόγω μεγέθους) κάτι που η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε συναντήσει σε καμία εμπορική ιστοσελίδα ή εφαρμογή. Επίσης, καλό θα ήταν να υπάρχει η δυνατότητα προσθήκης και διαχείρισης πιστωτικών καρτών (και γιατί όχι και λογαριασμού PayPal;) απευθείας από τις ρυθμίσεις του λογαριασμού χρήστη. Προς το παρόν αυτό μπορεί να γίνει μόνο κατά τη διαδικασία αγοράς εισιτηρίου.

Ας έρθουμε τώρα στη χρήση της εφαρμογής. Στα θετικά πρέπει να αναφέρουμε ότι είναι δυνατή η αγορά των εισιτηρίων πολύ (έως και έξι μήνες) πριν τη χρήση τους. Επίσης, για την «επικύρωση» ή ενεργοποίησή τους δεν είναι απαραίτητη η σύνδεση με το διαδίκτυο. Έτσι κάποιος μπορεί να αγοράσει εισιτήρια νωρίτερα και να τα χρησιμοποιεί όποτε τα χρειάζεται. Προς το παρόν, και για τον πρώτο καιρό, δεν είναι δυνατή η αγορά μηνιαίων καρτών μέσω της εφαρμογής. Όταν όμως αυτό γίνει θα αποτελέσει σίγουρα μία καλή εναλλακτική αντί της αναμονής στην ουρά ενός εκδοτηρίου στο τέλος κάθε μήνα.

Εδώ όμως μπορούμε να αναφέρουμε αρκετούς λόγους για τους οποίους ένας κάτοχος της εφαρμογής ίσως συνειδητοποιήσει πως είναι ευκολότερο να χρησιμοποιήσει ένα χάρτινο εισιτήριο αντί της εφαρμογής. Καταρχάς, η απαίτηση για ενεργοποίηση του εισιτηρίου 2 λεπτά πριν θεωρηθούν επικυρωμένα. Κατά τη γνώμη μας (αν και όντως η εφαρμογή απαιτεί την πάροδο δύο λεπτών) οι Συγκοινωνίες Αθηνών θα έπρεπε να προτρέπουν την ενεργοποίηση του εισιτηρίου με την έναρξη χρήσης του (είσοδο σε σταθμό μετρό, λεωφορείο, τραμ κλπ) όπως συμβαίνει και με τα χάρτινα εισιτήρια. Αυτό επειδή κανένας δεν μπορεί να προβλέψει ότι σε 2 λεπτά θα περάσει το λεωφορείο ή ο συρμός του Προαστιακού που θέλει (ειδικά χωρίς τηλεματική), ενώ κανείς δεν θα σταματήσει στο δρόμο 2 λεπτά πριν φτάσει στο σταθμό του μετρό για να ενεργοποιήσει το εισιτήριό του.

Επίσης, ας φανταστούμε πως κάποιος μπαίνει στο σταθμό μετρό και εκείνη τη στιγμή σκέφτεται για πρώτη φορά (όπως είναι φυσιολογικό) πως χρειάζεται εισιτήριο. Στα 10 μέτρα βρίσκεται το μηχάνημα έκδοσης εισιτηρίων και στην τσέπη του το κινητό. Με εξαίρεση την περίπτωση που δεν έχει μαζί του μετρητά (κυκλοφορεί κανείς όμως χωρίς μετρητά και μόνο με κάρτα;) είναι πολύ ευκολότερο και γρηγορότερο απλά να αγοράσει ένα χάρτινο εισιτήριο από να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή για αγορά και ενεργοποίηση ενός εισιτηρίου. Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα η είσοδος σε λεωφορείο σε μία περιοχή όπου δεν πωλούνται εισιτήρια, όπου η χρήση της εφαρμογής είναι πράγματι η πιο απλή λύση.

Και τέλος υπάρχει το πρόβλημα της μπαταρίας. Οι Συγκοινωνίες Αθηνών προτρέπουν επιβάτες που δεν έχουν επαρκώς φορτισμένα κινητά να χρησιμοποιούν τα χάρτινα εισιτήρια. Ευτυχώς βέβαια υπάρχει πρόβλεψη για την περίπτωση που το κινητό κλείνει μετά την ενεργοποίηση του εισιτηρίου. Οι ώρες ισχύος του κάθε εισιτηρίου παραμένουν στην μνήμη της συσκευής και το κινητό μπορεί να προσκομισθεί ως αποδεικτικό για ακύρωση προστίμου. Κανείς όμως δεν θέλει να υποστεί αυτή την ταλαιπωρία (και τη διαδικασία επιβολής προστίμου) λόγω μη φορτισμένης συσκευής. Επίσης ευτυχώς υπάρχει πρόβλεψη για την περίπτωση απώλειας/κλοπής/αλλαγής συσκευής ώστε να μην χάνεται η αξία αγορασθέντων αλλά μη επικυρωθέντων εισιτηρίων.

Μία υποψία που έχουμε είναι πως, κατά πάσα πιθανότητα, δεν έχει σπαταληθεί αρκετή σκέψη εκ μέρους του ΟΑΣΑ για αυτή την εφαρμογή. Όχι όσον αφορά την ουσία της, (η εφαρμογή κάνει ακριβώς αυτό που πρέπει να κάνει, πουλάει εισιτήρια), αλλά κυρίως όσον αφορά τη φιλοσοφία της. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως δεν παρέχει καμία άλλη πληροφορία πέραν των εισιτηρίων (δρομολόγια, χάρτες κλπ). Όλα αυτά, πληροφορίες για τα μέσα καθώς και τηλεματική, θα είναι αντικείμενο άλλων εφαρμογών που θα δημιουργηθούν στο μέλλον.

Αν δεν αλλάξει κάτι, σε λίγους μήνες/χρόνια, ένας χρήστης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς θα χρειάζεται να χρησιμοποιεί πολλαπλές εφαρμογές προκειμένου να μετακινείται στην Αθήνα. Μία για βρει τι μέσο θα χρησιμοποιήσει, μία για δρομολόγια, μία για εισιτήρια, μία για να δει πότε θα περάσει το επόμενο λεωφορείο. Δεν θα ήταν πιο απλό όλες αυτές οι δυνατότητες να συγκεντρώνονται σε μία και μοναδική εφαρμογή η οποία βέβαια θα ήταν απαραίτητο εργαλείο για κάθε κάτοικο και επισκέπτη της Αθήνας;

Επίσης προκύπτει το ερώτημα «τι θα γίνει με αυτή την εφαρμογή όταν σε 2-3 χρόνια θα καταργηθούν τα χάρτινα εισιτήρια και θα αντικατασταθούν με ηλεκτρονικά και η χρέωση θα είναι ανά δρομολόγιο/απόσταση»; Η εφαρμογή θα εξελιχθεί σε κάτι άλλο ή απλά θα σταματήσει να χρησιμοποιείται παρόλο το κόστος της δημιουργίας της σήμερα;

Δυστυχώς, γνωρίζοντας τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται αποφάσεις στο δημόσιο, δεν είμαστε σίγουροι ότι όλα τα παραπάνω έχουν προβλεφθεί. Ιδανικά, αυτή η εφαρμογή δεν θα είχε δημιουργηθεί σήμερα και θα πηγαίναμε κατευθείαν σε ένα σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου το οποίο θα πρόσφερε δικαιότερες χρεώσεις για τους επιβάτες. Το έργο του ηλεκτρονικού εισιτήριου βρίσκεται όμως «προς υπογραφή» εδώ και ένα χρόνο αν και ο διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί και υπάρχει ανάδοχος. Θα χρειαστεί άρα μεγαλύτερη υπομονή και θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Εσείς χρησιμοποιήσατε την εφαρμογή; Γράψτε την άποψη για την εμπειρία σας παρακάτω στα σχόλια…

Δείτε επίσης: Συγκοινωνίες Αθηνών: Σε λειτουργία η εφαρμογή αγοράς εισιτηρίων μέσω smartphone

Creative Commons License

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0

9 Comments

  1. Η εφαρμογή ζητάει το password εισόδου _κάθε_ φορά 🙁
    Διαθέτει, πάντως, πολύ αναλυτικές «Συχνές Ερωτήσεις» που απαντούν όλα τα ερωτήματα που έχω συναντήσει.

  2. Καλή πρωτοβουλία εφόσον αναπτυχθεί σωστά. Το θεωρώ απαράδεκτο όμως να μην υπάρχει έκπτωση από την στιγμή που η εφαρμογή “ξεκουράζει” υπαλλήλους και μηχανήματα, δεν χαλάει χαρτί και μελάνι.

  3. Τα 2 λεπτά σίγουρα είναι για να μην το ενεργοποιήσει κάποιος μόλις δει ελεγκτή, οπότε σωστό είναι. Μόλις δεις το λεωφορείο να έρχεται ακυρώνεις και το εισητήριο, τα 2′ είναι μια χαρά μέχρι να μπεις και να ξεκινήσει.
    Σίγουρα είναι πρώτη έκδοση, ελπίζουμε πολλά στις ενημερώσεις. Επίσης, δεν απευθύνεται σε όλους, αλλά σε αυτούς που δεν έχουν κοντά τους περίπτερα με εισιτήρια. Είναι μια καλή λύση για αυτές τις περιπτώσεις.
    Τέλος, μαλλον μία εφαρμογή θα υπάρχει για όλες τις υπηρεσίες και όταν βγουν τα ηλεκτρονικά, τότε ίσως η εφαρμογή εξελιχθεί ώστε να αποτελεί η ίδια εισιτήριο (πχ με NFC). Θα δείξει…

  4. Η εφαρμογή σε Android 5,0 δεν σε αφήνει ούτε να κάνεις εγγραφή ούτε Login.
    Όσον αφορά την ευκολία ή όχι της χρήσης της πιστεύω είναι θέμα φιλοσοφίας. Εγώ προσωπικά γενικά δεν χρησιμοποιώ χαρτί. Οι λογαριασμοί μου έρχονται ηλεκτρονικά, τα αιτήματα μου τα κάνω ηλεκτρονικά και θέλω και το εισιτήριο μου ηλεκτρονικό.
    Επίσης αυτό με τα 2 λεπτά καθυστέρηση στην ενεργοποίηση θεωρώ ότι υπάρχει για τις περιπτώσεις τις οποίες ένας επιβάτης θα ενεργοποιούσε το εισιτήριο του ενώ βρίσκεται μέσα ο ελεγκτής.
    Η αρχή έγινε και είναι ένα βήμα μπροστά. Προσωπικά είμαι ικανοποιημένος με την έκδοση της εφαρμογής ακόμα και αν δεν κατάφερα καν να κάνω εγγραφή.

  5. Δε νομίζω ότι ο κωδικός που απαιτεί είναι δεκαψήφιος. Εγώ το κατάφερα με 8 ψηφία αλλά έπρεπε να βάλω μεταξύ άλλων κεφαλαίο γράμμα και σύμβολο.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*