Στα 1,40 ευρώ η τιμή του εισιτηρίου, λόγω τεχνικού προβλήματος!

Στα 1,40 ευρώ θα αυξηθεί τελικά η τιμή του ενιαίου εισιτηρίου από τον Ιανουάριο του 2016. Αν και τον προηγούμενο μήνα ο υπουργός Μεταφορών είχε δηλώσει πως το εισιτήριο θα αυξηθεί στα 1,30 ευρώ λόγω της αύξησης του ΦΠΑ από το 13% στο 23%, ο κ. Σπίρτζης επανήλθε σήμερα λέγοντας πως η αύξηση τελικά θα είναι στα 1,40 ευρώ, αποδίδοντας το σε τεχνικά προβλήματα!

Καθώς η τιμή του μειωμένου εισιτηρίου είναι σύμφωνα με το νόμο το 50% του ολόκληρου, η αύξηση στα 1,30 ευρώ θα σήμαινε, πως το μειωμένο εισιτήριο έπρεπε να κοστίζει 65 λεπτά. Αυτό όμως ήταν πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα με τα αυτόματα μηχανήματα λογικά λόγω έλλειψης νομισμάτων των 5 λεπτών [υπάρχουν επίσης παλιά μηχανήματα που δεν δέχονται κέρματα των 5 λεπτών], ενώ και για την αγορά ολόκληρων εισιτηρίων κόστους 1,30 ευρώ θα απαιτούταν περισσότερα ρέστα. Έτσι αποφασίστηκε οι τιμές των εισιτηρίων να γίνουν πιο «στρογγυλές»: 1,40 ευρώ για το ολόκληρο εισιτήριο και 0.70 για το μειωμένο.

Οι νέες τιμές των λοιπών εισιτηρίων δεν είναι ακόμα γνωστές ωστόσο ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι η διάρκεια του ενιαίου εισιτηρίου θα παραμείνει 70 λεπτά. Όταν μέχρι το Σεπτέμβριο του 2014 τα ενιαία εισιτήρια κόστιζαν 1,40 ευρώ, η διάρκειά τους ήταν 90 λεπτά.

Όσον αφορά τις τιμές των καρτών απεριορίστων διαδρομών, ο κ. Σπίρτζης δήλωσε πως «δένεται μάχη» προκειμένου να κρατηθούν σταθερές οι τιμές ώστε να υπάρχει ένα κίνητρο στους πολίτες που θα χρησιμοποιούν συχνά τα μέσα μαζικής μεταφοράς, να προμηθεύονται κάρτες.

Ο υπουργός δήλωσε επίσης πως μέσα στον επόμενο χρόνο θα γίνει προσπάθεια για τη μείωση της εισιτηριοδιαφυγής, όχι όμως με λογική «αστυνομικού κράτους» ή με «κεφαλοκυνηγούς» ενώ εκτίμησε ότι η εισαγωγή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου από την 1η Ιανουαρίου του 2017 θα επιλύσει εντελώς το πρόβλημα της εισιτηριοδιαφυγής.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*