Ο Σπίρτζης διώχνει τις ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι από τις συγκοινωνίες

Ο σταθμός του Μετρό στο Θησείο

Τέλος στις συμβάσεις με τις ιδιωτικές εταιρείες security πρόκειται να δώσουν οι νέες διοικήσεις των συγκοινωνιακών φορέων τις Αθήνας, σύμφωνα με την Καθημερινή. Το μέτρο, εφόσον εφαρμοστεί, πρόκειται να εξοικονομήσει τουλάχιστον 4 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, όσο δηλαδή κοστίζουν όλες οι συμβάσεις που έχει υπογράψει η ΣΤΑΣΥ (Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ) με τις ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας.

Σήμερα, οι ιδιωτικές αυτές εταιρείες έχουν αναλάβει το σύνολο σχεδόν των υπηρεσιών ασφαλείας στο δίκτυο του Μετρό, σε αμαξοστάσια και άλλες εγκαταστάσεις των συγκοινωνιών της Αθήνας. Ιδιωτικές εταιρείες επίσης έχουν αναλάβει τις χρηματαποστολές μεταξύ εκδοτηρίων εισιτηρίων. Η αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν είναι υπό αμφισβήτηση αν συγκρίνει κανείς την κατάσταση που επικρατεί σήμερα σε σχέση με το παρελθόν όταν η Ελληνική Αστυνομία είχε παρουσία στο δίκτυο του Μετρό.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, για την προστασία του δικτύου της ΣΤΑΣΥ θα απαιτούταν περίπου 250 αστυνομικοί. Όταν όμως πριν από 18 μήνες η διοίκηση της εταιρείας είχε ζητήσει την παραχώρηση 50 αστυνομικών για τη δημιουργία σώματος Συγκοινωνιακής Αστυνομίας, η ΕΛ.ΑΣ. δεν ήταν σε θέση να διαθέσει αυτό τον αριθμό των αστυνομικών.

Ο υπουργός υποδομών Χρήστος Σπίρτζης πάντως έχει επανειλημμένα ταχθεί κατά της δημιουργίας σώματος αστυνόμευσης για τις συγκοινωνίες (όπως και κατά της συνέχισης των ελέγχων εισιτήριων εντός των μέσων μεταφοράς). Υπό αυτές, τις συνθήκες, η αποχώρηση των εταιρειών σεκιούριτι (και των έστω τυπικών υπηρεσιών που προσφέρουν), μόνο αρνητικό αποτελέσματα θα είχε για την ασφάλεια του επιβατικού κοινού και τις περιουσίας των συγκοινωνιακών φορέων.

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*