ΕΡΓΟΣΕ: Τέλη 2017 το Τιθορέα-Δομοκός, 2018 το Κιάτο-Ροδοδάφνη

Shragga_Othrios

Στα τέλη του 2017 αναμένεται να ολοκληρωθούν τα έργα στη Νέα Σιδηροδρομική Γραμμή Υψηλών Ταχυτήτων από την Τιθορέα ως το Δομοκό σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά κατά την επίσκεψη του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΡΓΟΣΕ κ. Βούρδα στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα αυτή τη βδομάδα.

Συγκεκριμένα, το τμήμα από την Τιθορέα ως το Λιανοκλάδι θα ολοκληρωθεί ως την άνοιξη του 2017 ενώ το τμήμα από το Λιανοκλάδι ως τον Δομοκό ως το τέλος της ίδιας χρονιάς. Με την παράδοση του συγκεκριμένου τμήματος, η ΕΡΓΟΣΕ υποστηρίζει πως η διαδρομή από την Αθήνα ως την Θεσσαλονίκη θα συντομεύσει κατά 50 λεπτά, θα γίνεται δηλαδή σε περίπου 4,5 ώρες.

Η νέα γραμμή θα αντικαταστήσει το ορεινό κομμάτι της υφιστάμενης μονής γραμμής μήκους 122 χιλιομέτρων με μία Νέα Διπλή Σιδηροδρομική Γραμμή Υψηλών Ταχυτήτων μήκους 106 χιλιομέτρων. Η νέα χάραξη έχει σχεδιασθεί για ταχύτητες 160-200 χλμ /ώρα. Ξεκινά από το σιδηροδρομικό Σταθμό Τιθορέας κατευθύνεται ανατολικά διασχίζοντας το όρος Καλλίδρομο με δίδυμη σήραγγα μήκους 9.036 μέτρων η κάθε μία και ακολουθώντας πεδινή διαδρομή μέσω της πεδιάδας του Σπερχειού ποταμού καταλήγει στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Λιανοκλαδίου. Στη συνέχεια διασχίζει το όρος Όθρυς με δίδυμη σήραγγα μήκους 6.380 μέτρων η κάθε μία και ακολουθώντας πεδινή διαδρομή μέσω της αποξηραμένης λίμνης Ξυνιάδας ανέρχεται τον ορεινό όγκο του Δομοκού μέχρι τον ομώνυμο Σιδηροδρομικό Σταθμό

Το 2018 το Κιάτο – Ροδοδάφνη

bcabd623-16e5-4101-8fd4-c9ccdad7073b

Για το 2018 μετατίθεται τελικά η ολοκλήρωση των έργων στο τμήμα Κιάτο – Ροδοδάφνη στην βόρεια Πελοπόννησο. Την Τετάρτη, η ΕΡΓΟΣΕ καθαίρεσε την άνω διάβαση της Επαρχιακής Οδού Ξυλοκάστρου – Καρυωτίκων, στην περιοχή του Νεκροταφείου Ξυλοκάστρου. Πρόκειται για οδική γέφυρα που περνά πάνω από την Εθνική Οδό Κορίνθου – Πατρών και στη θέση της θα ολοκληρωθεί η κατασκευή άλλης γέφυρας μεγαλυτέρων διαστάσεων, ώστε να χωράεικ άτω από αυτή και ο αυτοκινητόδρομος και οι σιδηροδρομικές γραμμές. Η εν λόγω γέφυρα αποτελούσε επί σειρά ετών εμπόδιο στην ανάπτυξη του αυτοκινητοδρόμου και της Νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής Υψηλών Ταχυτήτων (Σ.Γ.Υ.Τ.) στη θέση αυτή.

Η γέφυρα αποτελεί τμήμα του έργου «Κατασκευή υπολειπόμενων έργων υποδομής, επιδομής, σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης, τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων σηράγγων για τη Νέα Σιδηροδρομική Γραμμή Κιάτο –Ροδοδάφνη» συνολικού μήκους 71,5 χιλιομέτρων, με το οποίο ολοκληρώνεται η κατασκευή της Σ.Γ.Υ.Τ μέχρι την Ροδοδάφνη και αναμένεται να λειτουργήσει με σύγχρονη ηλεκτροκίνηση και σηματοδότηση μέχρι το 2018.

Ακόμα πάντως και αν τα έργα ολοκληρωθούν ως τότε, το τρένο θα αργήσει πολύ ακόμα να φτάσει ως την Πάτρα. Στο επόμενο τμήμα από τη Ροδοδάφνη ως τον Ψαθόπυργο, που περιλαμβάνει και τη σήραγγα Παναγοπούλας μήκους 4,4χλμ, οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες, ενώ το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει μπλοκάρει τα έργα της υποδομής στο κομμάτι Ψαθόπυργος – Ρίο. Ακόμα, εκκρεμεί ο διαγωνισμός για την ηλεκτροκίνηση και σηματοδότηση από την Ροδοδάφνη ως το Ρίο, και τέλος το τελευταίο τμήμα της γραμμής ως το λιμάνι της Πάτρας, στην κατασκευή του οποίου αντιδρά ο δήμος της Πάτρας.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*