Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2025

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου: Κλείνουν το μεσημέρι οι σταθμοί του Μετρό Κορυδαλλός και Μανιάτικα

0
Κλειστοί θα μείνουν, σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ, οι σταθμοί της γραμμής 3 του Μετρό Κορυδαλλός και Μανιάτικα από τις 15:30 και μέχρι νεοτέρας, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ σήμερα Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2025. Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς χωρίς να πραγματοποιούν στάση. Σημειώνεται ότι κόμματα και οργανώσεις έχουν καλέσει σε...

Αττικό Μετρό: Προκήρυξη διαγωνισμού για 25 νέους συρμούς Τραμ

Share

    3586030315_0ae5eb367b_b

    Tilemahos Efthimiadis

    Στην προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια 25 νέων συρμών Τραμ προχώρησε σήμερα η Αττικό Μετρό. Ο διαγωνισμός έχει προϋπολογισμό 64.250.000 ευρώ και η προθεσμία παραλαβής των προσφορών έχει οριστεί για τις 3 Μαΐου 2016. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 940 μέρες δηλαδή 2,5 χρόνια. Εφόσον δηλαδή δεν υπάρξουν παρατάσεις στον διαγωνισμό (μάλλον αδύνατο), καθυστερήσεις στην υπογραφή της σύμβασης λόγω δικαστικών προσφυγών (σίγουρα αδύνατο) ή καθυστερήσεις στην εκτέλεση της σύμβασης, οι νέοι συρμοί του Τραμ θα παραδοθούν στις αρχές του 2019.

    Αυτό σημαίνει πως το ενδεχόμενο αραίωσης των δρομολογίων μετά την παράδοση της επέκτασης του Τραμ στο κέντρο του Πειραιά τον επόμενο χρόνο είναι σχεδόν σίγουρο καθώς ο αριθμός των συρμών που βρίσκονται σε λειτουργία σήμερα δεν επαρκεί.

    Η σημερινή προκήρυξη του διαγωνισμού έρχεται 5 μήνες μετά το πάγωμα του προηγούμενου διαγωνισμού για την προμήθεια 25 συρμών Τραμ. Ο πρώτος διαγωνισμός, προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ είχε διεξαχθεί το 2014 με 6 εταιρείες να καταθέτουν προσφορές. Σημαδεύτηκε όμως από τις αλλεπάλληλες προσφυγές στη δικαιοσύνη από τους διαγωνιζόμενους που αντιδρούσαν με το αποτέλεσμα. Επίσης, η ματαίωση των σχεδίων για την επέκταση του Τραμ στο κέντρο της Αθήνας κατά μήκος της οδού Πανεπιστημίου, απαιτούσε την αλλαγή των τεχνικών χαρακτηριστικών των νέων συρμών Τραμ.

    Η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τους 25 συρμούς Τραμ περιλαμβάνεται στον προγραμματισμό της Αττικό Μετρό για το 2016. Στον προγραμματισμό επίσης περιλαμβάνεται η κατασκευή νέων επιφανειακών χώρων στάθμευσης για μετεπιβίβαση στο Μετρό στους σταθμούς Εθν. Άμυνα, Χαλάνδρι και Δουκ. Πλακεντίας, καθώς και η προκήρυξη διαγωνισμών για 3 μεγάλα έργα, εφόσον όμως εξασφαλιστεί χρηματοδότηση. Πρόκειται για:

    • Το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 του Μετρό, από Άλσος Βεΐκου μέχρι Γουδή, μήκους 12 χλμ. με 14 σταθμούς και προϋπολογισμού περίπου 1,4 δις €.
    • Την υπογειοποίηση της γραμμής 1 των πρώην ΗΣΑΠ στο τμήμα από Ν. Φάληρο μέχρι Πειραιά, με την προσθήκη ενός νέου υπόγειου σταθμού στα Καμίνια, προϋπολογισμού περίπου 100 εκ. €, και
    • Την επέκταση του Τραμ στην περιοχή του Ελληνικού για τη σύνδεση του δικτύου Τραμ με το σταθμό Μετρό Αργυρούπολη, μήκους 1,1 χλμ. με 2 σταθμούς, καθώς και επέκταση του υφιστάμενου αμαξοστασίου στην περιοχή. Προϋπολογισμός του έργου περίπου 17 εκ. €.

 
 

Διαβάστε Περισσότερα