Αττικό Μετρό: Προκήρυξη διαγωνισμού για 25 νέους συρμούς Τραμ

3586030315_0ae5eb367b_b

Tilemahos Efthimiadis

Στην προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια 25 νέων συρμών Τραμ προχώρησε σήμερα η Αττικό Μετρό. Ο διαγωνισμός έχει προϋπολογισμό 64.250.000 ευρώ και η προθεσμία παραλαβής των προσφορών έχει οριστεί για τις 3 Μαΐου 2016. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 940 μέρες δηλαδή 2,5 χρόνια. Εφόσον δηλαδή δεν υπάρξουν παρατάσεις στον διαγωνισμό (μάλλον αδύνατο), καθυστερήσεις στην υπογραφή της σύμβασης λόγω δικαστικών προσφυγών (σίγουρα αδύνατο) ή καθυστερήσεις στην εκτέλεση της σύμβασης, οι νέοι συρμοί του Τραμ θα παραδοθούν στις αρχές του 2019.

Αυτό σημαίνει πως το ενδεχόμενο αραίωσης των δρομολογίων μετά την παράδοση της επέκτασης του Τραμ στο κέντρο του Πειραιά τον επόμενο χρόνο είναι σχεδόν σίγουρο καθώς ο αριθμός των συρμών που βρίσκονται σε λειτουργία σήμερα δεν επαρκεί.

Η σημερινή προκήρυξη του διαγωνισμού έρχεται 5 μήνες μετά το πάγωμα του προηγούμενου διαγωνισμού για την προμήθεια 25 συρμών Τραμ. Ο πρώτος διαγωνισμός, προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ είχε διεξαχθεί το 2014 με 6 εταιρείες να καταθέτουν προσφορές. Σημαδεύτηκε όμως από τις αλλεπάλληλες προσφυγές στη δικαιοσύνη από τους διαγωνιζόμενους που αντιδρούσαν με το αποτέλεσμα. Επίσης, η ματαίωση των σχεδίων για την επέκταση του Τραμ στο κέντρο της Αθήνας κατά μήκος της οδού Πανεπιστημίου, απαιτούσε την αλλαγή των τεχνικών χαρακτηριστικών των νέων συρμών Τραμ.

Η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τους 25 συρμούς Τραμ περιλαμβάνεται στον προγραμματισμό της Αττικό Μετρό για το 2016. Στον προγραμματισμό επίσης περιλαμβάνεται η κατασκευή νέων επιφανειακών χώρων στάθμευσης για μετεπιβίβαση στο Μετρό στους σταθμούς Εθν. Άμυνα, Χαλάνδρι και Δουκ. Πλακεντίας, καθώς και η προκήρυξη διαγωνισμών για 3 μεγάλα έργα, εφόσον όμως εξασφαλιστεί χρηματοδότηση. Πρόκειται για:

  • Το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 του Μετρό, από Άλσος Βεΐκου μέχρι Γουδή, μήκους 12 χλμ. με 14 σταθμούς και προϋπολογισμού περίπου 1,4 δις €.
  • Την υπογειοποίηση της γραμμής 1 των πρώην ΗΣΑΠ στο τμήμα από Ν. Φάληρο μέχρι Πειραιά, με την προσθήκη ενός νέου υπόγειου σταθμού στα Καμίνια, προϋπολογισμού περίπου 100 εκ. €, και
  • Την επέκταση του Τραμ στην περιοχή του Ελληνικού για τη σύνδεση του δικτύου Τραμ με το σταθμό Μετρό Αργυρούπολη, μήκους 1,1 χλμ. με 2 σταθμούς, καθώς και επέκταση του υφιστάμενου αμαξοστασίου στην περιοχή. Προϋπολογισμός του έργου περίπου 17 εκ. €.

10 Comments

  1. Μακάρι να γίνει σύντομα η επέκταση μέχρι λεωφόρο Βουλιαγμένης.Δεν περνάει σχεδόν κανένα λεωφορείο από το σημείο.

      • Ευχαριστω για τη πληροφορια…Δεν εγραψα κανένα λεωφορείο αλλά σχεδόν κανένα. Μόνο αυτό περνάει πλέον και από το μετρο αργυρουπολης δεν υπάρχει λεωφορείο για τη παραλιακή πέρα από το 142 που έχει κάθε 40 λεπτά….

        • Με λίγο περπάτημα από τον σταθμό της Αργυρόπουλης έχει διέλευση η αστική λεωφορειακή γραμμή 140 Πολύγωνο – Γλυφάδα, νομίζω ότι ένα δίκαιο αίτημα θα ήταν να υπάρξει μία μικρή τροποποίηση της διαδρομής της λεωφορειακής γραμμής 140 ώστε να έχει διέλευση και στάση έξω από τον σταθμό του μετρό στην Αργυρούπολη επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης, νομίζω ότι θα μπορούσε να συλλειτουργήσει επιβοηθητικά μαζί με
          την λεωφορειακή γραμμή 142 η οποία ενώνει το μετρό της Αργυρούπολής με το Καλαμάκι.

          • Το 142 παίζει και να καταργηθεί αφού έχει ένα μόνο λεωφορείο τις καθημερινές και ΣΚ κανενα (ίσως το Σάββατο έχει δε θυμαμαι).Το 140 δε νομίζω να αλλάξει δρομολόγιο γτ θα πρέπει να κάνει κύκλο ή να μη περνάει από αλλα κεντρικά σημεια.Γενικα ο σταθμός της αργυρουπολης δεν εξυπηρετείται και ούτε πρόκειται όπως φαίνεται. Ίσως μόνο αν γίνει το τραμ…

          • Η αστική λεωφορειακή
            γραμμή 142 έχει δρομολόγια όλες τις υπόλοιπες ημέρες εκτός από τις Κυριακές και τις επίσημες αργίες κάθε περίπου 40 λεπτά. Εκτός από την γραμμή 140 Πολύγωνο –Γλυφάδα, συγκοινωνιακή γραμμή η οποία
            μπορούσε κάλλιστα να εξυπηρετήσει τον σταθμό του μετρό στην Αργυρούπολη, με μία μικρή τροποποίηση στις διαδρομές τους
            ώστε να έχουν διέλευση και στάση στον σταθμό του μετρό στην Αργυρούπολη θα
            μπορούσαν να τον εξυπηρετήσουν και οι αστικές λεωφορειακές γραμμές 101 Άλιμος – Ελλήνικο καθώς και η αστική λεωφορειακή γραμμή Β1 Πειραιάς – Άνω Γλυφάδα. Δυστυχώς
            δεν υπάρχει στρατηγικός συγκοινωνιακός σχεδιασμός, διότι εάν υπήρχε από τον σταθμό του μετρό την Αργυρούπολη εκτός από το Α3 Ακαδημία – Γλυφάδα και το 142 Σταθμός Αργυρούπολη – Καλαμάκι θα έπρεπε να έχουν διέλευση και στάση οι γραμμές 140 Πολύγωνο – Γλυφάδα , Β1 Πειραιάς – Άνω Γλυφάδα και 101 Άλιμος – Ελληνικό.

          • Αστο φίλε Γιώργο ειδικά το Β1 περνάει κάθε οπότε θέλει . Προσωπικά έχει τύχει πολλές φορές να το περιμένω μέχρι και 2 ώρες. Κόβουν δρομολόγια σταθερά τα μεσημέρια και τα ΣΚ. Η χειρότερη γραμμή που περνάει από τη περιοχή. Βασικά και το 141 θα μπορούσαν να μην ειχαν κόψει και να περνούσε από το μετρο αργυρουπολης αλλά έφυγε τελείως από τη περιοχή. Τέλος πάντων ας ελπίσουμε να μη κόψουν και τα υπόλοιπα γτ στο τέλος θα πηγαίνουμε σταθερά με τα πόδια στο μετρό ή με του δήμου που ακόμα περιμένουμε να καλυφτεί η υπόλοιπη περιοχή της αργυρουπολης.

          • Αγαπητή Γεωργία, είναι
            πραγματικά τραγικά αυτά που συμβαίνουν και να σκεφτείς ότι η αστική λεωφορειακή γραμμή Β1 Πειραιάς – Άνω Γλυφάδα θεωρείται κεντρική γραμμή κορμού καθώς μάλιστα
            εξυπηρετεί το πασαλιμάνι του Πειραιά!

          • Ας καταργηθεί να τελειώνει το θέμα αν δεν μπορούν να κάνουν τα δρομολόγια να το ξέρουμε να μη περιμένουμε. Εγώ πλέον κατεβαίνω με το 140 παραλία και παίρνω το Α1….

  2. Από τη στιγμή που δεν προβλέπεται επέκταση του ΤΡΑΜ προς Πεδίο του Άρεως και Άνω Πατήσια και αντίστοιχα έχει παγώσει και η επέκταση προς Κερατσίνι – Πέραμα δεν υπάρχει λόγος για επέκταση του στόλου. Αυτή τη στιγμή υπάρχει 35 οχήματα (μείον 2-3 κανιβαλισμένα) και στην αιχμή χρησιμοποιούνται τα 21. Για την επέκταση του Πειραιά επαρκεί ο υπάρχων στόλος, σε σημείο που μπορούν και να βελτιώσουν τη συχνότητα. Τα νέα ΤΡΑΜ θα απαιτηθούν αν ξεκινήσει κάποια από τις παραπάνω επεκτάσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*