Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024

Σπίρτζης: Νομικά δυνατή η δημιουργία μίας νέας δημόσιας ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Share

    2170740283_996c65a999_b

    Ανοικτό άφησε, εμμέσως πλην σαφώς, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζης το ενδεχόμενο δημιουργίας μίας νέας δημόσιας σιδηροδρομικής εταιρείας στα χνάρια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για το νομοσχέδιο που αφορά τη Δημιουργία Ενιαίου Ευρωπαϊκού Σιδηροδρομικού Χώρου, ο κ. Σπίρτζης τόνισε πως με το νέο νομοσχέδιο για το σιδηρόδρομο είναι δυνατή η δημιουργία δημόσιων σιδηροδρομικών εταιρειών στις οποίες θα μπορεί να συμμετέχει ο ΟΣΕ.

    Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η κυβέρνηση μπορεί να δημιουργήσει μία νέα δημόσια σιδηροδρομική εταιρεία (έστω ‘Νέα ΤΡΑΙΝΟΣΕ΄) ως θυγατρική του ΟΣΕ. Η ‘Νέα ΤΡΑΙΝΟΣΕ’ -απαλλαγμένη από χρέη- θα μπορούσε να επανδρωθεί με όσους από τους υπαλλήλους της υπό ιταλική διοίκηση ΤΡΑΙΝΟΣΕ επιλέξουν να αποχωρήσουν (ή απολυθούν) από αυτή, και στη συνέχεια να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς για την παραχώρηση σιδηροδρομικού έργου.

    Το αν η κυβέρνηση θα επιλέξει να δημιουργήσει μία νέα δημόσια σιδηροδρομική εταιρεία, διάδοχο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δεν είναι γνωστό.

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Σπίρτζης απάντησε στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης περί διαγραφής των χρεών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, λέγοντας πως η κυβέρνηση απλά ακολούθησε την Ευρωπαϊκή Οδηγία η οποία δεσμεύει όλες τις χώρες της Ε.Ε. Επανέλαβε επίσης πως ο ΟΣΕ δεν θα ιδιωτικοποιηθεί και πως η σιδηροδρομική υποδομή θα παραμείνει δημόσια.

    Ο υπουργός απέδωσε την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα στις πολιτικές που ακολουθήθηκαν κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, με κυρίαρχη τη μέθοδο της αποεπένδυσης στους σιδηροδρόμους, συγκριτικά και με τους αυτοκινητοδρόμους, αλλά και από άλλες αιτίες, όπως η κακή διαχείριση και η εξυπηρέτηση συμφερόντων εντός και εκτός του σιδηροδρομικού χώρου. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη ήταν η ανάπτυξη των οδικών μεταφορών και των ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος των σιδηροδρόμων.

    Επανέλαβε επίσης για μία ακόμη φορά ότι πέρα από το σιδηροδρομικό άξονα Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη υπάρχει η ανάγκη δημιουργίας της Σιδηροδρομικής Εγνατίας η οποία θα συνδέει 4 λιμάνια της βορείου Ελλάδας με τους λοιπούς σιδηροδρομικούς άξονες καθώς και με την Κωνσταντινούπολη και τα Βαλκάνια, ενώ τόνισε ότι μεγάλη είναι και η ανάγκη δημιουργίας 5 εμπορευματικών κέντρων σε Θριάσιο, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και Ηγουμενίτσα, καθώς και άλλων 2 μελλοντικά σε Θεσσαλία και δυτική Πελοπόννησο.

    Τέλος, όσον αφορά τη ζημία που υπέστη η ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τον αποκλεισμό της Ειδομένης, ο κ. Σπίρτζης υποστήριξε πως ο αποκλεισμός της σιδηροδρομικής γραμμής ήταν το τίμημα της προσπάθειας που κατέβαλε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την διεθνή μεταναστευτική κρίση.

     

    Δείτε επίσης:

 
 

Διαβάστε Περισσότερα