Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου, 2024

Αναζήτηση απολεσθέντων αντικειμένων στις συγκοινωνίες της Αθήνας

Share

    metro

    Δεν είναι λίγοι οι επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας που καθημερινά χάνουν προσωπικά τους αντικείμενα μέσα στα Λεωφορεία ή το Μετρό. Αν και τις περισσότερες φορές οι απώλειες οφείλεται σε κλοπές από συμμορίες ή μεμονωμένα άτομα που κινούνται ανενόχλητα (εξού και η ανακοίνωση «Προσοχή στα προσωπικά σας αντικείμενα…»), πολλοί αφηρημένοι επιβάτες ξεχνούν αντικείμενα όπως κινητά τηλέφωνα, τσάντες με ψώνια, κλειδιά, και άλλα πολλά όταν κατεβαίνουν στην επόμενη στάση ή σταθμό.

    Σίγουρα η καλύτερη συμβουλή που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος είναι να προσέχει τα αντικείμενα που έχει μαζί του, καθώς σε περίπτωση που κάτι χαθεί, οι πιθανότητες να βρεθεί ξανά δεν είναι με το μέρος του. Τι γίνεται όμως αν κάποιος επιβάτης αποφασίσει να παραδώσει ένα χαμένο αντικείμενο αντί να το βάλει στην τσέπη του όπως φαίνεται να συμβαίνει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων; Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ελπίδα το χαμένο αντικείμενο να επανενωθεί με τον κάτοχό του, αρκεί αυτός να ξέρει που πρέπει να απευθυνθεί.

    Για κάθε συγκοινωνιακό μέσο της Αθήνας, λειτουργούν γραφεία απολεσθέντων αντικειμένων στα οποία συγκεντρώνονται αντικείμενα τα οποία οι ιδιοκτήτες τους μπορούν να τα αναζητήσουν. Καταρχάς, πρέπει να λάβουμε υπόψη τα ακόλουθα:

    • Από τη στιγμή που χαθεί ένα αντικείμενο μέχρι να καταλήξει στο γραφείο απολεσθέντων αντικειμένων (στην περίπτωση που συμβεί αυτό), θα χρειαστεί να περάσουν πολλές ώρες ως και μέρες. Έτσι, αν επικοινωνήσετε άμεσα με το γραφείο απολεσθέντων αντικειμένων και υπάρξει αρνητική απάντηση, δοκιμάστε ξανά 2-3 μέρες αργότερα.
    • Αν χάσετε κάτι μέσα σε σταθμό του Μετρό, απευθυνθείτε πρώτα στον υπεύθυνο του σταθμού. Κατά πάσα πιθανότητα θα γνωρίζει αν κάποιο αντικείμενο έχει βρεθεί εκεί τις προηγούμενες ώρες. Αν επίσης διαπιστώσετε ότι ξεχάσατε κάτι μέσα σε συρμό του Μετρό αμέσως μόλις αποβιβαστείτε από αυτόν, απευθυνθείτε και πάλι αμέσως στον υπεύθυνο του σταθμού ώστε μέσω του Κέντρου Ελέγχου Λειτουργίας να ενημερωθεί ο οδηγός του συρμού (θα ψάξει για το αντικείμενο όταν φτάσει στο τέρμα).
    • Ομοίως, αν χάσετε κάτι μέσα σε ένα Λεωφορείο ή Τρόλεϊ, μπορείτε να απευθυνθείτε πρώτα στο σταθμαρχείο της γραμμής αν αυτό είναι εφικτό. Ο σταθμάρχης θα μπορεί να εντοπίσει και να επικοινωνήσει άμεσα με τον οδηγό του λεωφορείου μέσα στο οποίο χάθηκε το αντικείμενό σας αν του δώσετε λεπτομέρειες.
    • Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε το ακριβές σημείο (σταθμός, γραμμή λεωφορείου κλπ) και την ώρα που χάσατε κάτι, όπως φυσικά και να περιγράψετε το αντικείμενο.
    • Σε περίπτωση που βρεθεί αστυνομική ταυτότητα, οι υπεύθυνοι των σταθμών, σταθμάρχες ή τα γραφεία απολεσθέντων αντικειμένων οφείλουν να τις παραδώσουν στην αστυνομία. Και πάλι δεν χάνετε κάτι αν επικοινωνήσετε με το αρμόδιο γραφείο απολεσθέντων αντικειμένων.

    Τα γραφεία απολεσθέντων αντικειμένων που λειτουργούν ανά μέσο είναι τα εξής:

    Λεωφορεία (ΟΣΥ)

    • Διεύθυνση παραλαβής απολεσθέντων: Παρνασσού 6, Αγ. Ι. Ρέντης (πρόσβαση από την τοποθεσία μου)
    • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210.42.70.802-3 (ώρες επικοινωνίας 5:30-00:00)
    • Η παραλαβή των απολεσθέντων γίνεται κατά τις εργάσιμες ημέρες και από τις 07:00 – 14:30.

    Τρόλεϊ (ΟΣΥ)

    • Διεύθυνση παραλαβής απολεσθέντων: Αδμήτου 17, Πλατεία Αττικής, Αθήνα (πρόσβαση από την τοποθεσία μου)
    • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210.88.34.138 (ώρες επικοινωνίας 5:30-00:00)
    • Η παραλαβή των απολεσθέντων γίνεται κατά τις εργάσιμες ημέρες και από τις 09:00 – 14:00.

    ΗΣΑΠ (γραμμή 1 Μετρό)

    • Διεύθυνση παραλαβής απολεσθέντων: Αθηνάς 67, Ομόνοια, Αθήνα (πρόσβαση από την τοποθεσία μου)
    • Τηλέφωνο επικοινωνίας 214.414.1186
    • Η παραλαβή των απολεσθέντων γίνεται κατά τις εργάσιμες ημέρες και από τις 07:00 – 21:00.

    Μετρό (γραμμές 2 και 3)

    Τραμ

    Προαστιακός

    Ταξί

    Σε περίπτωση απώλειας ενός αντικειμένου μέσα σε Ταξί μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον οδηγό, καθώς τα στοιχεία του αναγράφονται στην απόδειξη. Αν ο οδηγός δεν σας έχει δώσει απόδειξη και δεν συνεργαζόταν με κάποια εταιρεία ραδιοταξί, ή εφαρμογή εύρεσης Ταξί, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον ΣΑΤΑ. Κάποιοι επιβάτες που ξεχνούν αντικείμενα μέσα σε Ταξί επιλέγουν να επικοινωνήσουν και με το ραδιοφωνικό σταθμό που άκουγε ο οδηγός Ταξί


    Αξίζει να αναφερθεί ότι χρειάστηκε προσωπική έρευνα για να επιβεβαιώσουμε κάποια από τα παραπάνω στοιχεία επικοινωνίας, καθώς οι πληροφορίες στο site του ΟΑΣΑ για τα απολεσθέντα αντικείμενα είναι λανθασμένες αφού έχουν να ενημερωθούν εδώ και πολλά χρόνια.

    Ίσως επίσης κάποια στιγμή θα πρέπει να λειτουργήσει ένα μοναδικό γραφείο απολεσθέντων για όλα τα αντικείμενα που χάνονται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας (στα πλαίσια και της ενοποίησης των φορέων) αντί για τη λειτουργία διαφορετικών γραφείων σε διαφορετικά σημεία της Αθήνας, με διαφορετικές ώρες λειτουργίας.

    Δείτε επίσης:

    Τελευταία ενημέρωση: 17 Αυγούστου 2016

 
 

Διαβάστε Περισσότερα