Επόμενη στάση: Μπέρδεμα

Στάση Ιλίσια

Ένα από τα προβλήματα που αναδείχθηκαν μέσω της λειτουργίας του συστήματος της τηλεματικής για τα Λεωφορεία και τα Τρόλεϊ της Αθήνας, είναι και αυτό της προβληματικής χωροθέτησης στάσεων, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας. Οι ρίζες του προβλήματος βρίσκονται στο παρελθόν, όταν ΕΘΕΛ και ΗΛΠΑΠ, οι εταιρίες που διαχειριζόταν τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ αντίστοιχα, τοποθετούσαν διαφορετικές στάσεις για τα δρομολόγιά τους, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν μελλοντικά.

Μία χαρακτηριστική περίπτωση, είναι αυτή της στάσης (ή μάλλον των στάσεων) “Ιλίσια”, στην κάθοδο της Βασιλίσσης Σοφίας, μπροστά από το ΝΙΜΤΣ, σε μικρή απόσταση από το σταθμό Μέγαρο Μουσικής του Μετρό. Εκεί παρατηρούμε πως υπάρχουν δύο διαφορετικές στάσεις με το ίδιο όνομα. Από την πρώτη στάση, ας την πούμε ‘Ιλίσια 1’, διέρχονται οι λεωφορειακές γραμμές 550, Α5, Ε14, Χ14, Χ95 και το Τρόλεϊ 10. Η στάση έχει στέγαστρο και διπλή οθόνη τηλεματικής.

Σε απόσταση 10 μέτρων βρίσκεται μία δεύτερη στάση με την ίδια ονομασία, ας την πούμε ‘Ιλίσια 2’. Από τη στάση αυτή διέρχεται μόνο η γραμμή Τρόλεϊ 3. Η στάση ‘Ιλίσια 2’ έχει και αυτή στέγαστρο και μονή οθόνη τηλεματικής.

Η σπατάλη πόρων, η επιβάρυνση του αστικού περιβάλλοντος, και ο παραλογισμός ύπαρξης της δεύτερης στάσης νομίζω είναι προφανής. Για το σύστημα της τηλεματικής, οι δύο στάσεις είναι διαφορετικές (στάση Ιλίσια 1 / στάση Ιλίσια 2). Επομένως είναι εύκολο να δημιουργηθεί σύγχυση σε επιβάτες που αναζητούν τη στάση Ιλίσια στην τηλεματική καθώς δεν μπορούν να δουν με μια ματιά όλα τα δρομολόγια που διέρχονται από τη στάση αυτή. Επίσης, λόγω της ύπαρξης της δεύτερης στάσης, σπαταλιέται μία μονή οθόνη τηλεματικής η οποία μπορούσε να τοποθετηθεί οπουδήποτε αλλού.

Αν και από τις δύο στάσεις διέρχονται δύο γραμμές με αρκετά συχνά δρομολόγια (550 και τρόλεϊ 3), αυτό σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την ύπαρξη των δύο διαφορετικών στάσεων.  Υπάρχουν άλλωστε άλλες στάσεις με ακόμα μεγαλύτερο αριθμό διερχόμενων γραμμών και στάσεις με ακόμα μεγαλύτερη επιβατική κίνηση. Τέτοιου είδους προβλήματα μπορούν εύκολα να λυθούν με τοποθέτηση διπλών στεγάστρων ή αύξηση του χώρου στάθμευσης των λεωφορείων, χωρίς να απαιτούνται διπλές στάσεις.

Σε παρόμοιες περιπτώσεις (για παράδειγμα στη στάση Ρεξ της οδού Πανεπιστημίου) ο ΟΑΣΑ έχει ήδη προχωρήσει στη συνένωση διαφορετικών στάσεων με το ίδιο όνομα που βρίσκονται στο ίδιο σημείο. Ας ελπίσουμε έστω και καθυστερημένα (και αφού έχει ήδη τσάμπα τοποθετηθεί η οθόνη της τηλεματικής) να γίνει το ίδιο και με τη στάση Ιλίσια.

Για το θέμα επικοινωνήσαμε πριν από καιρό με τον ΟΑΣΑ αλλά δεν λάβαμε κάποια απάντηση.

Ενημέρωση 30/9:

Στέλεχος του ΟΑΣΑ επικοινώνησε σήμερα μαζί μας δηλώνοντας πως εξετάζεται η ενοποίηση των δύο στάσεων. Ο ΟΑΣΑ έχει ήδη απευθυνθεί στην ΟΣΥ για να διευκρινιστεί αν είναι δυνατή η στάθμευση και των δύο γραμμών τρόλεϊ στο σημείο που βρίσκεται η πρώτη στάση.