Κρατική ενημέρωση με το «έτσι θέλω» στους σταθμούς του Μετρό

Αφού η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει σε βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, προχωρά  σε μία κίνηση που καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε τολμήσει να σκεφτεί: την προβολή κρατικών ειδήσεων στις οθόνες που βρίσκονται στους σταθμούς του Μετρό της Αθήνας.

Για την παροχή αυτής της υπηρεσίας προτιμήθηκε -χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιος διαγωνισμός ή έρευνα αγοράς- το κρατικό και πάντα φιλοκυβερνητικό Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Πρόκειται ουσιαστικά για μία κυβερνητική συνέργεια μεταξύ των διοικήσεων των αστικών συγκοινωνιών και του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Δημόσιο είμαστε, ό,τι θέλουμε κάνουμε.

Η νέα υπηρεσία, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ αφορά την προβολή 20 φωτογραφικών καρέ τα οποία θα συνοδεύονται από ειδησεογραφικούς υπότιτλους. Όπως σημειώνει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «περιεχόμενο τους θα αντλείται από την τέχνη, την καινοτομία, τον αθλητισμό, την καθημερινότητα, ενώ θα παρέχονται και χρηστικές πληροφορίες αρχικά για τον καιρό και το εορτολόγιο, ενώ στο μέλλον το «πακέτο» θα εμπλουτιστεί και με άλλες χρήσιμες πληροφορίες που θα κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητα των πολιτών».

Ένας αφελής θα ρωτούσε γιατί η ΣΤΑΣΥ δεν προκήρυξε κάποιο διαγωνισμό στον οποίον θα μπορούσαν να συμμετάσχουν όλα τα ΜΜΕ, δημόσια και ιδιωτικά, με τον ανάδοχο να προβάλει το περιεχόμενό του, πληρώνοντας για την προβολή του μέσα από τις οθόνες του Μετρό («132 οθόνες που τοποθετήθηκαν σε 41 σταθμούς» σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ που υπονοεί έτσι ότι το ίδιο τοποθέτησε τις οθόνες αν και βρίσκονται εκεί εδώ και πολλά χρόνια). Υπολογίστε για πόσες χιλιάδες views μιλάμε καθημερινά τα οποία χαρίζονται στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Διαβάζοντας τις πανηγυρικές δηλώσεις διάφορων στελεχών της κυβέρνησης όμως επιστρέφουμε στην πραγματικότητα:

  • Νίκος Παπάς (υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης): «Για εμάς έχει ιδιαίτερη σημασία η συνεργασία ανάμεσα σε δυο δημόσιους φορείς», «Όταν τα δημόσια δίκτυα δεν πέφτουν θύματα αλλότριων συμφερόντων, τότε μπορούν να προσφέρουν πολλά στον πολίτη»
    Σχόλιο: αλλότρια συμφέροντα = ιδιωτικά ΜΜΕ να υποθέσουμε; Πιο κρατιστής πεθαίνεις.
  • Μιχάλης Ψύλος (πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ): «Πραγματοποιήσαμε ένα όνειρο αρκετών χρόνων. Και το όνειρο αυτό έγινε πραγματικότητα χάρις στη φιλική στάση των οργανισμού Σταθερές Συγκοινωνίες και του προέδρου του», «η συμφωνία παροχής ενημερωτικού υλικού συνιστά σταθμό, καθώς φέρνει το Πρακτορείο πιο κοντά στους πολίτες».
    Σχόλιο: Κάθε ΜΜΕ θα είχε ως όνειρο να προβάλλεται δωρεάν σε τόσα σημεία, ερχόμενο «πιο κοντά στους πολίτες». Φιλική στάση της ΣΤΑ.ΣΥ = ρουσφέτι;
  • Ρένα Δούρου (περιφερειάρχης Αττικής): «Μνημόνευσε τη διαπίστωση της Μάρθας Γκέλχορν, δημοσιογράφου, συγγραφέως και τρίτης συζύγου του Έρνεστ Χέμινγουεϊ που διακρίθηκε ως κορυφαία πολεμική ανταποκρίτρια του 20ου αιώνα, ότι συχνά οι πολίτες προτιμούν το ψέμα από την αλήθεια γιατί το ψέμα είναι γλυκό και γίνεται συνήθεια.»
    Σχόλιο: Επειδή ως γνωστόν το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων αντιπροσωπεύει την (κυβερνητική) αλήθεια.  Τόσο άγχος υπάρχει να μπει η κρατική προπαγάνδα ενημέρωση παντού;
  • Σταύρος Στεφόπουλος (πρόεδρος ΣΤΑΣΥ): «περιέγραψε τη συμφωνία ως μια υπηρεσία υψηλού επιπέδου με μηδενικό κόστος, η οποία επιπλέον έχει τη σφραγίδα της εγκυρότητας του ΑΠΕ-ΜΠΕ», « Εμπλουτίζουμε την πεζή καθημερινότητα με ελκυστικές εικόνες. Και ήδη με ενημερώνουν ότι κάποιοι επιβάτες έχασαν το τρένο τους κοιτάζοντας αυτές τις εικόνες»
    Σχόλιο: Αυτό έλειπε να πληρώσει η ελλειμματική ΣΤΑΣΥ για ακόμα εντελώς άχρηστη υπηρεσία. Για τα περί «πεζής καθημερινότητας» και τα λοιπά χαριτωμένα, καλό θα ήταν ο κύριος πρόεδρος να θυμηθεί ποιο είναι το πραγματικό έργο που καλείται να επιτελέσει η εταιρία. Για βοήθεια, παραπέμπουμε σε όσα είχαμε γράψει με αφορμή μία άλλη άχρηστη υπηρεσία, την ακρόαση μουσικής μέσα στα λεωφορεία (η τύχη της οποίας μέχρι στιγμής αγνοείται):

Οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών φορέων πρέπει να επιστρέψουν στην πραγματικότητα. Των ελλειμματικών μέσων μαζικής μεταφοράς με τα αραιά δρομολόγια, και τα σαράβαλα λεωφορεία που περνούν όταν το θυμηθούν. Οι όμορφες εικόνες και οι κρατικές ειδήσεις στους σταθμούς του Μετρό ενθουσιάζουν μόνο τα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης.

Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

4 Comments

  1. Το πρόβλημα με την ενημέρωση είναι ότι δεν υπάρχει
    δυνατότητα αντικειμενικής ενημέρωσης ούτε από ένα κρατικό μέσο ενημέρωσης, ούτε από ένα ιδιωτικό μέσο ενημέρωσης διότι το μεν κρατικό εάν υπάρχει πιθανότητα παρέμβασης από την εκάστοτε κυβερνητική εξουσία στο δε ιδιωτικό υπάρχει άμεση παρέμβαση της ιδιοκτησίας και η ενημέρωση γίνεται με βάση τα οικονομικά, τα πολιτικά και τα ταξικά συμφέροντα αυτής.

    Για παράδειγμα εάν υπάρχουν μέσα ενημέρωσης όπου οι ιδιοκτήτες είναι εφοπλιστές τότε αυτά θα παρουσιάσουν με πολύ συγκεκριμένο τα τρόπο μία απεργία των ναυτεργατών ή μία προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει έναν αυξημένο φόρο στα κέρδη των εφοπλιστών, εάν είναι μεγάλοι ιδιοκτήτες πολυεθνικών οι ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης θα παρουσιάσουν με συγκεκριμένο τρόπο μία είδηση η οποία μειώνει το
    κόστος εργασίας διότι ο ιδιώτης ιδιοκτήτης έχει συγκεκριμένο οικονομικό συμφέρον από την μείωση των μισθών των χιλιάδων ανθρώπων που εργάζονται νυχθημερόν για του παράγουν τα κέρδη του.

    Εξάλλου το φαινόμενο του «Μπερλοσκονισμού»
    και του έλεγχο των μεγάλων και ισχυρών μέσων ενημέρωσης από λίγους οικονομικά ισχυρούς από συγκεκριμένα
    οικονομικοκοινωνικά και εκδοτικά επιχειρηματικά
    συμφέροντα που κατευθύνουν την ενημέρωση είναι φαινόμενα που κυρίως γιγαντωθήκαν μετά την ανάπτυξη των ιδιωτικών ηλεκτρονικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα οποία συνήθως προπαγανδίζουν τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας, των μεγαλοϊδιοκτητών
    τους.

  2. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν είναι ΜΜΕ. Επίσης, αν δεν υπήρχε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα ΜΜΕ δε θα είχαν περιεχόμενο (δεν το λέω εγώ, το λέει άνθρωπος που εργάζεται σε ιδιωτική εφημερίδα: https://twitter.com/Gath___/status/814091630122860545 ). Η μόνη, σταθερή, πηγή ειδήσεων είναι το ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Ελλάδα, είτε μας αρέσει, είτε όχι. Ακόμη κι εσύ έχεις παραπονεθεί, δικαίως, ότι η Καθημερινή σου κλέβει τη δουλειά που ρίχνεις εδώ μέσα. Τα ιδιωτικά ΜΜΕ (δημόσιο είναι η ΕΡΤ) δεν πληρώνουν, και δεν έχουν πρωτότυπο περιεχόμενο

    • “Τα ιδιωτικά ΜΜΕ (δημόσιο είναι η ΕΡΤ) δεν πληρώνουν, και δεν έχουν πρωτότυπο περιεχόμενο”. Είναι μεταφορική η έκφραση γιατί ειλικρινά δεν την καταλαβαίνω; Εννοείται ότι όλα τα ΜΜΕ (αν εξαιρέσουμε ιστοσελίδες που μόνο αντιγράφουν άλλες ιστοσελίδες) έχουν και πρωτότυπο περιεχόμενο.

      Το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι πρακτορείο ειδήσεων και εξ ορισμού ΜΜΕ. Όποια εφημερίδα-κανάλι-ιστοσελίδα θέλει πληρώνει συνδρομή και μπορεί νόμιμα να χρησιμοποιήσει τα κείμενα και τις φωτογραφίες του. Αν δεν υπήρχε το ΑΠΕ-ΜΠΕ θα υπήρχε κάποιο άλλο (δημόσιο ή ιδιωτικό) μέσο για να κάνει τη δουλειά του. Εξάλλου υπάρχουν και άλλα πρακτορεία φωτορεπόρτερ (που παρεμπιπτόντως είναι και η βασική υπηρεσία που προς το παρόν θα προσφέρει στο Μετρό).

      Επομένως η επιλογή του ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι μία ξεκάθαρα πολιτική επιλογή.

    • Υπάρχουν ωστόσο και κάποια μέσα ενημέρωσης ιδιωτικά τα οποία είναι εξαιρετικά, αξιόπιστα και πολύ αξιόλογα με πρωτότυπο περιεχόμενο όπως είναι το athenstransport από το οποίο πληροφορούμαστε πολλές και αξιόλογες ειδήσεις που αφορούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς , ειδήσεις και πληροφορίες έγκαιρα, έγκυρα και
      με αξιοπιστία. Το athenstransport μας
      προσφέρει ενημέρωση πολύ καλύτερη και ποιοτικότερη συγκριτικά με την ενημέρωση των επίσημων ιστοσελίδων των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς και νομίζω ότι θα
      ήταν άδικο αυτό να μην το επισημάνουμε. .

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*