Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, 2024

Τρένο του Προαστιακού προσέκρουσε σε πεσμένα δέντρα

0
Ενημέρωση ώρα 11:09   Σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train στις 11:09, άνοιξε η γραμμή Αθήνα - Οινόη. Αναμένεται σταδιακή αποκαταση των δρομολογίων του Προαστιακού από και προς Χαλκίδα. Από τις 11:00 και μέχρι νεοτέρας, ολόκληρο το δρομολόγιο Αθήνα - Χαλκίδα θα πραγματοποιείται με λεωφορεία. Τα λεωφορεία θα σταθμεύουν σε όλους...

Ξεκινούν οι μελέτες για την επέκταση του Τραμ προς Κερατσίνι και Πέραμα – Το 2023 η ολοκλήρωση

Share

    Η ώρα των επόμενων επεκτάσεων του Τραμ της Αθήνας έφτασε. Σήμερα η Αττικό Μετρό προκήρυξε το διαγωνισμό για  τις τοπογραφικές μελέτες των επεκτάσεων του Τραμ προς Κερατσίνι και Πέραμα. Προβλέπεται η κατασκευή διπλής γραμμής μήκους 8,9 χλμ, μερικώς υπογειοποιημένης, καθώς και 17 στάσεων (8 διπλής κατεύθυνσης, 8 μονής και ένας τερματικός σταθμός) που θα ενώνει το λιμάνι του Πειραιά με το Κερατσίνι και το Πέραμα.

    Η διαδρομή της επέκτασης του Τραμ προς Κερατσίνι και Πέραμα προβλέπεται σε γενικές γραμμές να ακολουθήσει την προϋπάρχουσα χάραξη του παλιού τροχιοδρόμου Περάματος, την τελευταία δηλαδή από τις παλιές γραμμές του Τραμ που καταργήθηκε το 1977. Τα οχήματα θα κινούνται σε αποκλειστικό διάδρομο, ενώ στην περιοχή του Κερατσινίου προβλέπεται υπογειοποίηση, αφήνοντας ελεύθερο χώρο για ανάπλαση στην επιφάνεια. Η γραμμή αυτή δηλαδή θα είναι η πρώτη (μερικώς) υπογειοποιημένη γραμμή Τραμ στην Αθήνα.

    Η αρχή της γραμμής της επέκτασης τοποθετείται αμέσως μετά τον υπό κατασκευή σταθμό Τραμ στο λιμάνι του Πειραιά (Ακτή Ποσειδώνος). Το Τραμ κινούμενο επιφανειακά στην δυτική πλευρά της ακτής Ποσειδώνος συνεχίζει κατά μήκος της Ακτής Καλλιμασιώτη και της ακτής Κονδύλη, κάνοντας δηλαδή το γύρο του λιμανιού. Στη συνέχεια στρέφεται δεξιά επί της οδού Θερμοπυλών ως το ύψος της οδού Θεσμοφορίου, όπου διασταυρώνεται με τη γραμμή του ΟΣΕ. Ακολούθως, στρέφεται αριστερά, ακολουθώντας την παλιά διαδρομή του Τραμ επί της οδού Μαρίας Κιουρί. Η γραμμή διασταυρώνεται με την οδό Αγίου Όρους, την πλατεία Ταμπουρίων (πλατεία Λαού), και μέσω της Αυξεντίου Παλληκαρίδη καταλήγει στην λεωφόρο Δημοκρατίας (στο ύψος της Ιχθυόσκαλας).

    Η γραμμή συνεχίζει στο δεξιό ρεύμα της λεωφόρου Δημοκρατίας, μέχρι και το ύψος των διυλιστηρίων. Από εκεί ξεκινάει μία κυκλική διαδρομή μέσω της λεωφόρου Ειρήνης. Ενώ η διαδρομή προς Πέραμα θα γίνεται μέσω της λεωφόρου Ειρήνης, η διαδρομή προς Πειραιά θα γίνεται μέσω της λεωφόρου Δημοκρατίας. Οι δύο κατευθύνσεις κίνησης συναντώνται επί της λεωφόρου Δημοκρατίας, μετά την οδό Βάρναλης. Το τέρμα της γραμμής θα είναι στο ύψος του λιμεναρχείου Περάματος.

    Το τμήμα της γραμμής από τον Άγιο Διονύσιο ως τη λεωφόρο Δημοκρατίας προβλέπεται να είναι υπογειοποιημένο. Τα ακριβή σημεία από όπου θα ξεκινάει και θα καταλήγει η υπογειοποίηση θα διευκρινιστούν μέσω μελετών.

    Για τις ανάγκες της επέκτασης, θα δημιουργηθεί αμαξοστάσιο εντός των ορίων του δήμου Κερατσινίου, σε χώρο που γειτνιάζει με τις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ στα ανατολικά της Μ. Κιουρί και στα νότια της λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως (Σχιστού – Σκαραμαγκά). Η πρόσβαση θα γίνεται μέσω υπηρεσιακής διπλής γραμμής που θα συνδέει τη λεωφόρο Δημοκρατίας με το αμαξοστάσιο. Εντός του αμαξοστασίου θα κατασκευαστεί χώρος εναπόθεσης συρμών, συνεργείο συντήρησης και υποσταθμός έλξης.

    Το συνολικό μήκος της επέκτασης ανέρχεται σε 8,9 χλμ διπλής γραμμής (συνολικό μήκος γραμμών περίπου 17,8 χλμ), συν 0,5 χλμ διπλής υπηρεσιακής γραμμής για τη σύνδεση με το αμαξοστάσιο.

    Κατά μήκος της διαδρομής, θα κατασκευαστούν 8 στάσεις διπλής κατεύθυνσης (καθώς και ο τερματικός σταθμός Περάματος) και 8 στάσεις μονής κατεύθυνσης. Οι στάσεις αυτές θα είναι (*ονομασίες και χωροθέτηση ενδεχομένως να αλλάξουν):

    • Ακτή Ποσειδώνος (η στάση θα κατασκευαστεί στα πλαίσιο της επέκτασης ΣΕΦ – Πειραιάς)
    • Λιμάνι (διπλής κατεύθυνσης, στο ύψος του σταθμού ΗΣΑΠ, ανταπόκριση με γραμμές 1 και 3 του Μετρό)
    • Αγ. Διονύσιος (διπλής κατεύθυνσης, στο ύψος της διασταύρωσης Ακτής Κονδύλη και Θερμοπυλών, πριν ή μετά την στάση αυτή αναμένεται να ξεκινήσει η υπογειοποίηση της γραμμής)
    • Αγ. Δημήτριος (διπλής κατεύθυνσης, αναμένεται να είναι υπόγεια, στο ύψος της διασταύρωσης Μαρίας Κιουρί και Αγ. Δημητρίου)
    • Παναγιωτάκου (διπλής κατεύθυνσης, αναμένεται να είναι υπόγεια, στο ύψος της διασταύρωσης Μαρίας Κιουρί και Σπάρτης)
    • Πλατεία Λαού (Ταμπούρια) (διπλής κατεύθυνσης, αναμένεται να είναι υπόγεια, στο ύψος της διασταύρωσης Μαρίας Κιουρί και Κωνσταντινουπόλεως)
    • Αγ. Γεώργιος  (διπλής κατεύθυνσης, αναμένεται να είναι υπόγεια, στο ύψος της διασταύρωσης Αυξεντίου Παλλικαρίδη και Βυζαντίου, )
    • Δημοκρατίας  (διπλής κατεύθυνσης, πριν ή μετά από τη στάση αυτή, η γραμμή θα βγαίνει στην επιφάνεια, στο ύψος της διασταύρωσης Αυξεντίου Παλλικαρίδη και Δημοκρατίας)
    • Νέο Ικόνιο (διπλής κατεύθυνσης, επί της λεωφόρου Δημοκρατίας, στο ύψος του Δημοτικού Σχολείου Νέου Ικονίου)

    Κατεύθυνση προς Πέραμα:

    • Λανίτου (μονής κατεύθυνσης, στο ύψος της διασταύρωσης λεωφόρου Ειρήνης και Λανίτου)
    • Αγ. Νικολάου (μονής κατεύθυνσης, στο ύψος της διασταύρωσης λεωφόρου Ειρήνης και Αγ. Νικολάου)
    • Πλατεία Ηρώων (μονής κατεύθυνσης, επί της λεωφόρου Ειρήνης στο ύψος της πλατείας Ηρώων)
    • Πλατεία (μονής κατεύθυνσης, στο ύψος της διασταύρωσης Αγίου Γεωργίου και Βοσπόρου)
    • Λιμήν Περάματος (ο τερματικός σταθμός στο πορθμείο Περάματος)

    Κατεύθυνση προς Πειραιά:

    • Δημαρχείο (μονής κατεύθυνσης, επί της λεωφόρου Δημοκρατίας στο ύψος του δημαρχείου Περάματος)
    • Κέκροπος (μονής κατεύθυνσης, στο ύψος της διασταύρωσης λεωφόρου Δημοκρατίας και Κέκροπος)
    • Ορφέως (μονής κατεύθυνσης, στο ύψος της διασταύρωσης λεωφόρου Δημοκρατίας και Ορφέως)
    • Λανίτου (μονής κατεύθυνσης, στο ύψος της διασταύρωσης λεωφόρου Δημοκρατίας και Λανίτου)

    Σύμφωνα με μελέτη της Αττικό Μετρό από το 2006, και με χρονικό ορίζοντα σχεδιασμού το 2020, οι μέγιστοι επιβατικοί φόρτοι κατά την πρωινή ώρα αιχμής (μόνο τμήμα Πειραιάς – Κερατσίνι) ανέρχονται σε περίπου 2300 επιβάτες (απαιτούμενη συχνότητα συρμών ανά 5′, και χωρητικότητα 200 επιβατών), ενώ στην περίπτωση σύνδεσης με το Πέραμα σε 4100 επιβάτες (απαιτούμενη συχνότητα συρμών ανά 5′, και χωρητικότητα 400επιβατών). Η ημερήσια επιβατική κίνηση για την πλήρη ανάπτυξη του δικτύου υπολογίστηκε σε 60.000 επιβάτες.

    Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, οι διάφορες μελέτες αναμένεται να ολοκληρωθούν ως τα μέσα του 2019. Ο διαγωνισμός για το έργο αναμένεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2019, και να ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2020 οπότε και θα ξεκινήσουν τα έργα. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Αττικό Μετρό, το έργο θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023. Βεβαίως, η πραγματικότητα μας διδάσκει πως πάντα υπάρχουν καθυστερήσεις αρκετών ετών. Αξίζει να σημειωθεί, ότι πέρυσι ο Αλέξης Τσίπρας είχε εξαγγείλει πως η γραμμή Πειραιάς – Κερατσίνι θα δημοπρατηθεί το 2018, κάτι που βεβαίως είναι αδύνατο αφού ως τότε δεν θα έχουν ολοκληρωθεί οι βασικές μελέτες.

    Το εκτιμώμενο κόστος των τοπογραφικών μελετών ανέρχεται σε 232.528,06€ (χωρίς ΦΠΑ), ενώ το σύνολο των μελετών θα κοστίσει 3.242.000 ευρώ. Το κόστος κατασκευής του έργου θα καθοριστεί από το μήκος της διαδρομής που τελικά θα υπογειοποιηθεί. Η Αττικό Μετρό το υπολογίζει σε  180 εκατομμύρια ευρώ τα οποία βεβαίως θα πρέπει να εξασφαλίσει η (μάλλον μελλοντική) κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου.

 
 

Διαβάστε Περισσότερα