Απαραίτητος ένας δεύτερος σταθμός Μετρό στην Κυψέλη

Η γραμμή 4 του Μετρό, η δημοπράτηση της οποίας (αν πιστέψουμε τις εξαγγελίες από το υπουργείο Υποδομών) αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα φέρει για πρώτη φορά το μετρό στην Κυψέλη, μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας. Σύμφωνα με τα σχέδια της Αττικό Μετρό, ο σταθμός Κυψέλη αναμένεται να κατασκευαστεί στην πλατεία Κυψέλης, στην καρδιά δηλαδή της γειτονιάς.

Το πρόβλημα, το οποίο οι κάτοικοι της περιοχής έχουν εντοπίσει εδώ και χρόνια, βρίσκεται στο ότι η απόσταση του αμέσως επόμενου σταθμού (Γαλάτσι) που θα κατασκευαστεί στη διασταύρωση των λεωφόρων Βεΐκου και Γαλατσίου είναι σε ευθεία γραμμή 1,5 χιλιόμετρο. Η βέλτιστη απόσταση σταθμών Μετρό στην Αθήνα είναι περίπου 1 χιλιόμετρο έτσι ώστε κάποιος που βρίσκεται μεταξύ δύο σταθμών να πρέπει να διανύσει το πολύ 500 μέτρα μέχρι τον κοντινότερο σταθμό. Φυσικά εξαιρέσεις υπάρχουν με μεγαλύτερες αποστάσεις έξω από κέντρο της Αθήνας. Στην περίπτωση της πυκνοκατοικημένης Κυψέλης όμως, η απόσταση 1,5 χιλιόμετρου μεταξύ δύο σταθμών παραείναι μεγάλη.

Η Αττικό Μετρό έχει δικαιολογήσει την μεγάλη απόσταση με το επιχείρημα πως δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος μεταξύ των δύο σταθμών στον οποίο η κατασκευή ενός σταθμού να είναι εφικτή. Το σημείο που έχει προταθεί από επιτροπές κατοίκων είναι η διασταύρωση Πάρνηθος και Αγίας Γλυκερίας στην Άνω Κυψέλη (βλ. φωτογραφία). Για το σημείο αυτό η Αττικό Μετρό έχει απαντήσει πως ο σταθμός Πάρνηθος δεν προβλέφθηκε για λόγους «κατασκευαστικής εφικτότητας» καθώς θα έπρεπε να κατασκευαστεί σε βάθος 50 μέτρων, λόγω του υπεδάφους της περιοχής.

Αν και κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα έκανε το σταθμό Πάρνηθος το βαθύτερο στην Αθήνα, δεν θα υπήρχε μεγάλη διαφορά με έναν άλλο σταθμό που έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται: το σταθμό της γραμμής 3 στο λιμάνι του Πειραιά που θα βρίσκεται σε βάθος μεγαλύτερο των 40 μέτρων. Αλλά και στο εξωτερικό δεν είναι σπάνια η κατασκευή σταθμών σε τέτοιο βάθος ή πολύ μεγαλύτερο (π.χ. 100 μέτρων στη Μόσχα).

Προφανώς και το πρόβλημα της Αττικό Μετρό δεν είναι η κατασκευαστική εφικτότητα του σταθμού αλλά η οικονομική. Με τη σημερινή κυβέρνηση να προσπαθεί μάταια επί δύο χρόνια να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το πρώτο τμήμα της γραμμής 4, ένας επιπλέον σταθμός, πόσο μάλλον ένας ακριβός σταθμός, θα εκτροχίαζε το όλο εγχείρημα.

Εν τω μεταξύ οι κάτοικοι της περιοχής τους τελευταίους μήνες έχουν στείλει επιστολές τόσο στην Αττικό Μετρό όσο και στον πρωθυπουργό για την παράλειψη της κατασκευής του σταθμού Πάρνηθος. Τα επιχειρήματα που προτάσσουν είναι ότι αφενός o σταθμός θα παρέχει πρόσβαση στους κατοίκους της περιοχής στο δίκτυο του Μετρό και αφετέρου θα δώσει πνοή σε μία οικονομικά υποβαθμισμένη περιοχή.

Αν κατασκευαστεί μόνο ένας σταθμός Μετρό στην γειτονιά της Κυψέλης είναι προφανές πως ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού δεν θα μπορεί να τον χρησιμοποιήσει αφού ο μόνος τρόπος πρόσβασης θα είναι με ΙΧ -σε μία περιοχή που όμως δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης- ενώ παράλληλα ο σταθμός αυτός θα αντιμετωπίζει προβλήματα λειτουργίας καθημερινά λόγω της αυξημένης επιβατικής κίνησης.

Σε απάντηση της Αττικό Μετρό στους κατοίκους της περιοχής πριν από λίγες μέρες, η εταιρεία επαναλαμβάνει για άλλη μία φορά το επιχείρημα της «κατασκευαστικής εφικτότητας» σημειώνοντας πως στην παρούσα φάση είναι αργά για να εξεταστεί και πάλι το αίτημα δεδομένου ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε καθυστέρηση στην δημοπράτηση του έργου. Δίνει όμως αμυδρές ελπίδες διαβεβαιώνοντας πως το αίτημα θα επανεξεταστεί «στη φάση υλοποίησης του έργου», χωρίς όμως να διευκρινίζεται τι σημαίνει αυτό.

Προφανώς και ένας ολόκληρος σταθμός -και μάλιστα ένας ακριβός σταθμός- δεν είναι δυνατό να κατασκευαστεί αν δεν περιλαμβάνεται ήδη στο αντικείμενο του διαγωνισμού, άρα η Αττικό Μετρό μάλλον εννοεί ότι υπάρχει περίπτωση να υπάρξει μέριμνα έτσι ώστε να γίνει δυνατή η εκ των υστέρων κατασκευή του σταθμού σε επόμενη φάση, όπως συνέβη με τους σταθμούς Χολαργός, Νομισματοκοπείο και Αγία Παρασκευή στην Αθήνα, και όπως θα συμβεί με το σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτή την περίπτωση ο σταθμός Πάρνηθος θα πρέπει να περιλαμβάνεται στο αντικείμενο ενός νέου μελλοντικού διαγωνισμού, πριν ή μετά την έναρξη λειτουργίας της γραμμής 4.

Αν δεν υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη, η παράλειψη της κατασκευής ενός δεύτερου σταθμού Μετρό στην Κυψέλη θα αποτελέσει ιστορικό λάθος για την Αττικό Μετρό, παρόμοιο με την αλλαγή χωροθέτησης του σταθμού Αγία Παρασκευή και την  ματαίωση κατασκευής του σταθμού Ευαγγελίστρια στον Πειραιά. Η διαφορά βεβαίως είναι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η εταιρεία (και οι τότε κυβερνήσεις) υπέκυψαν σε παράλογες απαιτήσεις τοπικών παραγόντων, ενώ τώρα η τοπική κοινωνία είναι υπέρ του σταθμού και η Αττικό Μετρό προβάλει τα δικά της -λογικά ή παράλογα- επιχειρήματα.

9 Comments

  1. Μία απάντηση – γνώμη από έναν κάτοικο της Νέας Κυψέλης (όχι Άνω):
    Η ιστορία του σταθμού της Πάρνηθος είναι αρκετά παλιά, το έργο με την κατασκευή της γραμμής 4 του μετρό το ακούμε εμείς οι Κυψελίωτες εδώ και… 10 χρόνια (από υπουργίας Σουφλιά !).Σε κάποιο αρχικό σχέδιο, πρίν αρκετά χρόνια και πρίν οι μελέτες πάρουν την τελική τους μορφή, όντως υπήρχε σήμανση και για τον εν λόγω σταθμό.Στην μορφή που πήρε το έργο από το ’12 και μετά ο σταθμός δέν υπήρχε, η απάντηση που δώθηκε κάποια στιγμή ήταν ότι λόγω μή εφικτότητας λόγω έλλειψης κατάλληλου χώρου (Πλατείας ή οικοπέδου) ώστε να γίνει εκσκαφή (και όχι το βάθος του σταθμού), και ότι ο εν λόγω σταθμός θα έπρεπε να κατασκευαστεί εξ’ ολοκλήρου με υπόγεια εκσκαφή , κάτι που θα εκτόξευε το κατασκευαστικό κόστος για να μή διακοπεί η λειτουργία του δρόμου από πάνω. Η αλήθεια είναι ότι η εν λόγω περιοχή απέχει από τον σταθμό Κυψέλης περί τα 700 μέτρα, και από τον σταθμό Γαλάτσι περί τα 900 μέτρα – και είναι… άτιμη η ανηφόρα ! 😉 .Αλλά εξίσου δίκιο έχει και η Αττικό Μετρό για την έλλειψη κατάλληλου χώρου, και του βάθους του σταθμού.Γνώμη μου είναι ότι το έργο είναι, όπως είναι ήδη, αρκετά περίπλοκο. Αρχικά το πρώτο σκέλος που είχε προταθεί (πρίν το ’12), ήταν το Αλσος Βεΐκου – Ευαγγελισμός με 9 σταθμούς, και επί Χρυσοχοΐδη προστέθηκαν άλλοι 5.Για τον λόγο αυτό το έργο πήρε παράταση λόγω έλλειψης πόρων – χρηματοδότησης. Πάντως πιστέυω ότι οι κάτοικοι της περιοχής μια χαρά θα εξυπηρετούνται και από την πλατεία Κυψέλης γιατί από την οδό Φαιδριάδων κατεβαίνουν 2 τρόλεϊ (το 2 και το 4), και ανεβαίνουν την οδό Κρίσσης. Τρείς στάσεις, 5 λεπτά απόσταση από την Πλατεία… μή ζητάμε τον Ουρανό με τ’ άστρα όταν δεν έχουμε τίποτα ακόμα ,παρά… υποσχέσεις (και από αυτές χορτάσαμε…)

    • το προβλημα της Νεας Κυψελης ειναι το λεωφορειο 022 το οποιο πρεπει να επεκταθει απο τον Τιμιο Σταυρο οπου τερματιζει στο λοφο Πατατσου, τερμα της οδου Δοιρανης, καλυπτοντας τη διαδρομη του παλαιου 036 λεωφορειου Δοιρανης…..αυτο θα συμβαλλει και στην τροφοδοτηση του μελλοντικου σταθμου μετρο Κυψελη

      • Σιγά μη μας πάρετε το λεωφορείο 😉 η αφετηρία του είναι 2 λεπτά από το σπίτι μου lol !
        Πέρα από την πλάκα όμως, αυτή η πρόταση, σήμερα με τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να γίνει, γιατί απλά το λεωφορείο δεν μπορεί να περάσει την οδό Μπερόβου, από τα πολλά παρκαρισμένα ΙΧ, εκτός αν μονοδρομηθεί, πράγμα πολύ δύσκολο να γίνει

        • μεχρι το 2025 θα γινουν πολλες αλλαγες στις συγκοινωνιες περιξ πλατειας Κυψελης, μια απο αυτες ειναι η συνδεση της Δοιρανης με το σταθμο μετρο της Πανορμου, υπαρχει εγκεκριμενη μελετη

          • Ποιός σου είπε ότι το μετρό θα λειτουργήσει μέχρι το 2025? βάλε το ’30 να ‘σαι μέσα. Βάλε 2 χρόνια διαγωνιστική διαδικασία, ένα έργο Μαμούθ (14 σταθμοί – 12 Χλμ μήκος), τουλάχιστον μία 10ετία κατασκευής, εκτός αν λειτουργήσει τμηματικά, πραγμα πολύ δύσκολο.Εδώ η επέκταση πρός Πειραιά θα πάρει 8 χρόνια (με μόνο 6 σταθμούς) – και αν λειτουργήσει το ’20.Πάντως γραμμή από Δοϊράνης – μετρό Πανόμου, λίγο κουφό μου ακούγεται, άσε που δύσκολα την παλεύει γεμάτο λεωφορείο να την ανέβει…Τελεφερίκ θέλει εκεί απάνω… 😉
            Εγώ νομίζω ότι μελλοντικά μία κυκλική διαδρομή από Πολύγωνο – ‘Ανω Κυψέλη – Πλατεία μιά χαρά θά ‘ταν αλλά μέχρι τότε…

          • σημασια εχει η αποψη του διαχειριστη του blog για τον σταθμο Παρνηθος και αυτη μας καλυπτει ασφαλως

  2. Admin, ίσως είναι η πρώτη φορά που διαφωνώ μαζί σου. Δεν καταλαβαίνω την εμμονή των Αθηναίων να σταματάει ο συρμός κάθε 30 δευτερόλεπτα και να έχουμε όλοι μας έναν σταθμό δίπλα στο σπίτι μας. Το μετρό είναι για να καλύπτει γρήγορα μεγάλες αποστάσεις, αλλιώς ας πάρει κάποιος το λεωφορείο. Το συγκεκριμένο σημείο είναι χρόνια προβληματικό λόγω κυκλοφοριακού φόρτου και της μόνιμης παρουσίας κλούβας αστυνομικών. 5 λεπτά με τα πόδια φτάνει κάποιος στην πλατεία Κυψέλης

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*