Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου: Κλείνουν σταθμοί του Μετρό από το μεσημέρι

0
Κλείνουν με εντολή της αστυνομίας σταθμοί του Μετρό από το μεσημέρι της Τετάρτης 18 Σεπτεμβρίου 2024. Σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ, από τις 15:30 το μεσημέρι, κλειστοί θα είναι οι σταθμοί Κορυδαλλός και Μανιάτικα της γραμμής 3 του Μετρό. Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς χωρίς να πραγματοποιούν στάση. Οι σταθμοί...

Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για τη γραμμή 4 του Μετρό – όλες οι λεπτομέρειες

Share

    Ξεκίνησε από σήμερα Δευτέρα 10 Απριλίου ο διαγωνισμός για την κατασκευή του πρώτου τμήματος της γραμμής 4 του Μετρό. Πρόκειται για το τμήμα Άλσος Βεΐκου – Γουδή, μήκους 13 περίπου χιλιομέτρων, το οποίο θα περιλαμβάνει 14 σταθμούς.

    Το αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εκπόνηση της οριστικής μελέτης και της μελέτης εφαρμογής, την κατασκευή των έργων πολιτικού μηχανικού, την προμήθεια, εγκατάσταση, δοκιμές και θέση σε λειτουργία του ηλεκτρομηχανολογικού και σιδηροδρομικού εξοπλισμού, τη συντήρηση του έργου, την εκπαίδευση του προσωπικού και την προμήθεια ανταλλακτικών για το τμήμα Άλσος Βεΐκου – Γουδή της γραμμής 4 του Μετρό.

    Στο έργο επίσης περιλαμβάνεται η προμήθεια έως και 18 νέων συρμών που θα κυκλοφορούν στη γραμμή 4 του Μετρό (χωρίς οδηγό αλλά με συνοδό), καθώς και η κατασκευή νέου Κέντρου Ελέγχου Λειτουργίας και κτηρίου συντήρησης και επισκευής συρμών στο αμαξοστάσιο του Μετρό στα Σεπόλια (εκεί θα μεταφερθεί και το ΚΕΛ των γραμμών 2 και 3 του Μετρό).

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ο χρόνος εκτέλεσης του έργου είναι 96 μήνες (8 χρόνια) από την υπογραφή της σύμβασης. Αν δηλαδή η σύμβαση υπογραφεί στα τέλη του 2018, το πρώτο τμήμα αναμένεται να παραδοθεί ως τα τέλη του 2026 (αν βέβαια δεν σημειωθούν οι καθυστερήσεις που είναι δεδομένες για κάθε μεγάλο έργο).

    Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.450.000.000 (ένα δισεκατομμύριο και τετρακόσια πενήντα εκατομύρια ευρώ), χωρίς ΦΠΑ. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει δαπάνες για αρχαιολογικές εργασίες, παρακάμψεις δικτύων οργανισμών κοινής ωφέλειας, απρόβλεπτα και αναθεώρηση, ενώ ο τελικός προϋπολογισμός του έργου θα καθοριστεί στα τεύχη του β’ σταδίου του διαγωνισμού. Ο ανάδοχος θα λάβει προκαταβολή 10% του ολικού ποσού με την υπογραφή της σύμβασης.

    Η προκήρυξη του διαγωνισμού γίνεται αν και ακόμα δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για το έργο. Σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, το έργο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2017 ως έργο προς ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Επίσης πρόκειται να χρηματοδοτηθεί και μέσω δανειοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αν πάντως δεν εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, η Αττικό Μετρό δεν θα προχωρήσει σε υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου.

    Η προθεσμία υποβολής φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος λήγει στις 30 Ιουνίου 2017. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει το β’ μέρος του διαγωνισμού.

    Βασικά χαρακτηριστικά της γραμμής 4 του Μετρό:

    Οι 14 σταθμοί της γραμμής 4 του Μετρό από το Άλσος Βεΐκου ως το Γουδή θα είναι οι εξής:

    • Άλσος Βεΐκου, επί της λεωφόρου Βεΐκου, πλησίον της διασταύρωσης με την οδό Τράλλεων. Θα σχεδιαστεί ως τερματικός σταθμός. Πλησίον θα υπάρχει αφετηρία λεωφορειακών γραμμών. Θ κατασκευαστεί με υπόγεια διάνοιξη.
    • Γαλάτσι, στη διασταύρωση των λεωφόρων Βεΐκου και Γαλατσίου. Η μελέτη έχει λάβει υπόψη μελλοντική υπογειοποίηση της λεωφόρου Γαλατσίου. Πρέπει να δοθεί προσοχή λόγω αγωγών υψηλής τάσης της ΔΕΗ πλησίον του σταθμού.
    • Κυψέλη, στην πλατεία Κυψέλης. Το μεγαλύτερο τμήμα θα κατασκευαστεί με ανοικτό όρυγμα ενώ τμήμα του σταθμού θα κατασκευαστεί με υπόγεια διάνοιξη.
    • Δικαστήρια, στη διασταύρωση Ευελπίδων και Μουστοξύδη.
    • Αλεξάνδρας, στη διασταύρωση Μουστοξύδη και λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ο σταθμός θα κατασκευαστεί με υπόγεια διάνοιξη λόγω περιορισμένου χώρου.
    • Εξάρχεια, στην πλατεία Εξαρχείων. Τμήμα του σταθμού θα κατασκευαστεί με υπόγεια διάνοιξη.
    • Ακαδημία, στη διασταύρωση Ακαδημίας και Σίνα. Ο σταθμός θα είναι ανεξάρτητος από τον υφιστάμενο σταθμό Πανεπιστήμιο της γραμμής 2, αλλά αναμένεται να συνδέεται με αυτόν με υπογείως. Ο σταθμός θα έχει μεγαλύτερο πλάτος αποβαθρών σε σχέση με τους άλλους σταθμούς λόγω αναμενόμενης αυξημένης ροής επιβατών.
    • Κολωνάκι, στην πλατεία Κολωνακίου. Απαιτείται προσοχή λόγω ύπαρξη αγωγών υψηλής τάσης της ΔΕΗ καθώς και του ΟΤΕ.
    • Ευαγγελισμός. Στη διασταύρωση των οδών Βασιλίσσης Σοφίας, Ριζάρη και Βασιλέως Κωνσταντίνου, κάτω από το πάρκο. Όπως και ο σταθμός Ακαδημία, ο σταθμός του Ευαγγελισμού θα είναι ανεξάρτητος από τον υφιστάμενο σταθμό της γραμμής 3, αλλά θα συνδέεται με αυτόν.
    • Καισαριανή, στη διασταύρωση Εθνικής Αντιστάσεως και Βασ. Αλεξάνδρου.
    • Νήαρ Ηστ, επί της λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως, πλησίον του γηπέδου.
    • Ιλίσια, στην περιοχή της πλατείας Αόρνου και της πλατείας Κύπρου.
    • Ζωγράφου, στην πλατεία Γαρδένιας.
    • Γουδή, στην πλατεία Ελευθερίας και οδού Λοχ. Σπηλιόπουλου. Προσοχή πρέπει να δοθεί λόγω παρακείμενου αγωγού ομβρίων και εγκιβωτισμένου ρέματος.

    Όλοι οι σταθμοί θα διαθέτουν πλευρικές αποβάθρες μήκους έως και 110 μέτρων, που θα διαχωρίζονται από τις τροχιές με θύρες/πετάσματα αποβαθρών κατάλληλου ύψους. Οι σταθμοί θα έχουν μία, δύο ή τρεις εισόδους και θα είναι πλήρως προσβάσιμοι σε ΑΜΕΑ. Το βάθος των σταθμών θα κυμαίνεται από -20 έως -34 μέτρα.

     

    Πέραν των σταθμών, για τις ανάγκες του πρώτου τμήματος της γραμμής 4 θα κατασκευαστούν:

    • Σήραγγα διπλής τροχιάς μήκους περίπου 10 χλμ. με μηχανήματα TBM (μετροπόντικες)
    • Συνδετήρια σήραγγα μονής τροχιάς μήκους περίπου 840 μέτρων συμπεριλαμβανομένων των διακλαδώσεων αρχής και τέλους (σύνδεση γραμμής 4 με τη συνδετήρια σήραγγα γραμμών 2 και 3)
    •  Δέκα φρεάτια κατά μήκος του τμήματος α’ της γραμμής (ΕΥΔΑΠ, Βεΐκου – πλυντήριο – συντήρηση, Πάρνηθος, Βιβλιοθήκης, διασταύρωσης Ευαγγελισμού, Φορμίωνος, Πανεπιστημιούπολη, Δικαιοσύνης, ΤΒΜ Κατεχάκη, ΓΝΑ)
    • Ένα νέο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας (ΚΕΛ) για τη γραμμή 4 με την προοπτική ενσωμάτωσης και του ελέγχου λειτουργίας των γραμμών 1, 2, 3, αλλά και μελλοντικών αυτόματων γραμμών, καθώς και του Τραμ, που θα χωροθετηθεί σε διαθέσιμο χώρο του αμαξοστασίου Σεπολίων. (Στο σταθμό Δικαστήρια θα εγκατασταθεί Emergency Control Room για περιπτώσεις ανάγκης.)
    • Ένα νέο κτήριο συντήρησης και επισκευών των νέων συρμών, που θα χωροθετηθεί και αυτό στο αμαξοστάσιο Σεπολίων.
    • Δύο επίσταθμοι της γραμμή, ένας πριν το σταθμό Άλσος Βεΐκου και ένας μετά το σταθμό Γουδή, που θα περιλαμβάνουν τεχνικά έργα με κατάλληλη διάταξη των σιδηροδρομικών διακλαδώσεων/γραμμών, για την εναπόθεση των νέων συρμών, τον καθαρισμό και τη συντήρησή τους.
    Τα βασικά χαρακτηριστικά της γραμμής είναι τα εξής:
    • Αυτοματοποιημένη λειτουργία συρμών χωρίς οδηγό
    • Σύστημα σηματοδότησης και ελέγχου συρμών τεχνολογίας CBTC
    • Κεντρικός έλεγχος της λειτουργίας σταθμών και συρμών αποκλειστικά από νέο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας
    • Σταθμοί μήκους έως 110μ. με πετάσματα – θύρες επί αποβαθρών
    • Κλειστό κύκλωμα συλλογής κομίστρου με έξυπνες κάρτες, κινητά τηλέφωνα & λοιπές συσκευές
    • Υποσταθμοί έλξης με δυνατότητα επανατροφοδότησης της αναγεννώμενης ενέργειας από το σύστημα πέδης των συρμών προς το δίκτυο της ΔΕΗ
    • Εφαρμογή νέων τεχνολογιών στα συστήματα τηλεπικοινωνιών και ασθενών ρευμάτων, όπως ψηφιακές κάμερες με αυξημένες δυνατότητες επεξεργασίας, τηλεπικοινωνιακά συστήματα τεχνολογίας αιχμής για της τηλεπικοινωνίες «Wifi» για παροχή υπηρεσιών προς τους επιβάτες ή παρόμοια
    • Σχεδιασμός όλων των επιμέρους συστημάτων με σκοπό την μεγιστοποίησης της ασφάλειας και ελαχιστοποίηση της καταναλισκόμενης ενέργειας

    Οι προβλεπόμενες χρονοαποστάσεις λειτουργίας των συρμών θα είναι 90 sec επί της γραμμής και 120 sec για αναστροφές στους επίσταθμους. Στη πρώτη φάση λειτουργίας όμως η χρονοαπόσταση θα είναι 240 sec (διέλευση συρμών ανά 4′) και ενδιαμέσως 180 sec.

 
 

Διαβάστε Περισσότερα