Σπίρτζης: Το 2018 ο διαγωνισμός για την επέκταση του Προαστιακού στο Λαύριο

Για το 2018 μετατίθεται ο διαγωνισμός για την επέκταση του Προαστιακού της Αθήνας ως το Λαύριο, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζη. Το αν τελικά ο διαγωνισμός θα γίνει πραγματικότητα εξαρτάται όμως και από το αν τελικά το υπουργείο θα καταφέρει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το έργο.

Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η β’ φάση των μελετών για το έργο, με την ΕΡΓΟΣΕ να ετοιμάζεται για τη δημοπράτησή τους μέσα στο α’ εξάμηνο του 2017, ενώ στη συνέχεια, αφού οριστικοποιηθεί η χάραξη της γραμμής, θα πρέπει να ξεκινήσουν οι απαλλοτριώσεις.

Η νέα γραμμή θα έχει μήκος 32 χλμ και θα ξεκινάει αμέσως μετά τον σιδηροδρομικό σταθμό του Κορωπίου. Προβλέπεται να διαθέτει δύο σιδηροδρομικούς σταθμούς (στο Μαρκόπουλο και στο Λιμάνι του Λαυρίου) και 7 στάσεις (Καλύβια, Κουβαρά, Κερατέα, Αμφιτρόπη, Περιγιάλι Θορικό, Εκπαιδευτικό Κέντρο Λαυρίου). Τo κόστος για το σιδηροδρομικό έργο υπολογίζεται σε 140 εκατομμύρια ευρώ.

Πέρα από το σιδηροδρομικό, το έργο θα περιλαμβάνει και οδικό και λιμενικό κομμάτι, με την αναβάθμιση του λιμανιού του Λαυρίου και την οδική και σιδηροδρομική σύνδεσή του με το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος αλλά και την Αθήνα. Έτσι, το Λαύριο θα μπορέσει να φιλοξενεί επιβατικά πλοία από το βόρειο και κεντρικό Αιγαίο, καθώς και κρουαζιερόπλοια τα οποία πλέον θα μπορούν να προσεγγίζουν το Λαύριο αντί για τον Πειραιά.

Δείτε επίσης:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*