Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Προκαλεί πράγματι προβλήματα υγείας η τηλεματική και το ηλεκτρονικό εισιτήριο; Ας ρωτήσουμε το twitter

Share

  Υπάρχουν κάποιες ειδήσεις που συγκεντρώνουν δυσανάλογα μεγάλο ενδιαφέρον στα social media. Δεν είναι πάντα οι ειδήσεις με το πιο χρηστικό περιεχόμενο ή αυτές που αναφέρονται σε κάποιο μεγάλο σκάνδαλο. Ίσως όμως και να είναι χαρακτηριστικές της πραγματικότητας που  αντιμετωπίζουμε ή να έρχονται ως επιβεβαίωση στα πιστεύω που ήδη έχει ο καθένας.

  Αυτό συνέβη και με την προχτεσινή είδηση για τις καταγγελίες για προβλήματα υγείας που ενδεχομένως προκαλεί στους οδηγούς λεωφορείων ο εξοπλισμός για το σύστημα της τηλεματικής και το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Σύμφωνα με έγγραφο που κατέθεσε εκπρόσωπος συνδικαλιστικής παράταξης στο Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ, οδηγοί παραπονέθηκαν για ζαλάδες και πονοκεφάλους και ζητείται μέτρηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που φθάνει στη θέση του οδηγού.

  Ας δούμε όμως τις πιο χαρακτηριστικές αντιδράσεις που είχε το twitter στο άκουσμα της είδησης.

  Κάποιοι θεωρούν ότι το πρόβλημα είναι η έλλειψη παιδείας και κατανόησης της τεχνολογίας:

  Πολλοί πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη καταγγελία στοχεύει στο να καταβληθεί κάποιο επιπλέον επίδομα στους οδηγούς:

  Ή ότι είναι πρόφαση για να μη λειτουργήσει το σύστημα της τηλεματικής:

  Και ζητούν παραίτηση των οδηγών που έχουν πρόβλημα:

  Ή μετάταξη σε κάποια άλλη δημόσια υπηρεσία:

  Ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών:

  Ή -φυσικά- περισσότερα μνημόνια:

  Το σχόλιο όμως που διαβάσαμε τις περισσότερες φορές είναι αυτό που ήρθε στο μυαλό των περισσότερων από εμάς: Πώς γίνεται κάποιοι να θεωρούν ότι το σύστημα της τηλεματικής (που για την ιστορία λειτουργεί με την τεχνολογία της κινητής τηλεφωνίας) προκαλεί ιατρικά προβλήματα, τη στιγμή που τόσοι οδηγοί βρίσκονται συνεχώς με κινητό κολλημένο στο αυτί τους;

  Προφανώς και δεν πρέπει να γενικεύουμε καθώς πολλοί οδηγοί λεωφορείων είναι άριστοι επαγγελματίες και υποδειγματικοί στην εργασία τους, όλοι όμως έχουμε δει οδηγούς με το ένα χέρι στο τιμόνι και με το κινητό τηλέφωνο στο άλλο.

  Τι λέει ο ΟΑΣΑ επισήμως για την ομιλία στο κινητό εν ώρα υπηρεσίας; Η χρήση του κινητού από τους οδηγούς λεωφορείων επιτρέπεται μόνο για υπηρεσιακούς λόγους (επικοινωνία με σταθμάρχη για αναφορά προβληματών, βλαβών κλπ) και βεβαίως με τρόπο που δεν βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια, για παράδειγμα όχι κατά την οδήγηση χωρίς hands free.

  Συμβαδίζει αυτό με την εμπειρία του καθενός από εμάς; Μάλλον όχι.

  Εντύπωση προκαλεί πάντως ότι ούτε ένα σχόλιο δεν αντιμετωπίζει θετικά την καταγγελία των συγκεκριμένων συνδικαλιστών, ζητώντας να αναμένουμε τα αποτελέσματα των μετρήσεων για ακτινοβολία πριν βγάλουμε συμπεράσματα. Αυτό κυρίως επειδή όλοι γνωρίζουμε ή έχουμε στο περίγυρό μας άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τη χρήση κινητού τηλεφώνου ελέγχοντας πάντα τον δείκτη ακτινοβολίας SAR των κινητών ή συμμετέχουν σε επιτροπές κατοίκων κατά των κεραιών κινητής τηλεφωνίας (ασχέτως αν ταυτόχρονα παραπονούνται για την μη επαρκή κάλυψη της περιοχής τους από τον πάροχο κινητής).

  Σε κάθε περίπτωση, η υγεία και η ασφάλεια οδηγών και επιβατικού κοινού θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα όλων. Είτε αυτό αφορά την ασφαλή οδήγηση χωρίς ταυτόχρονη χρήση κινητού, είτε την προστασία από ενδεχόμενους κινδύνους που δεν πείθουν το ελληνικό twitter.

 
 

Διαβάστε Περισσότερα