Μετρήσεις ακτινοβολίας σε λεωφορεία λόγω τηλεματικής και ηλεκτρονικού εισιτηρίου

Ενημέρωση 21/7:

Πραγματοποιήθηκαν χτες Πέμπτη στα αμαξοστάσια Πέτρου Ράλλη και Ρουφ μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν από το Ε.Μ.Π. Ελέγχθηκαν οχήματα όλων των τύπων καθώς και το κέντρο ελέγχου της τηλεματικής στο αμαξοστάσιο Πέτρου Ράλλη.

Περισσότερες φωτογραφίες στο citybus-drivers.blogspot.com


Μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα, μετά τις καταγγελίες εργαζομένων για προβλήματα υγείας εξαιτίας της λειτουργίας των συστημάτων της τηλεματικής και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Η διοίκηση του ΟΑΣΑ ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα πίστωση ύψους 6.200 ευρώ για την πραγματοποίηση των μετρήσεων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε οχήματα της ΟΣΥ.

Τον Μάιο, ο εκπρόσωπος της Αναξάρτητης Παρέμβασης ΟΣΥ – ΟΑΣΑ είχε καταθέσει έγγραφο στο ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ μέσω του οποίου ζητούσε να μετρηθεί η ποσότητα της ακτινοβολίας που εκπέμπεται από τον εξοπλισμό της τηλεματικής που έχει εγκατασταθεί μέσα στα λεωφορεία, αποδίδοντας σε αυτόν προβλήματα υγείας των οδηγών:

Είναι αρκετές οι καταγγελίες οδηγών για πονοκεφάλους και ζαλάδες από τότε που έγινε η τοποθέτηση τους και ξεκίνησε η λειτουργεία των δυο αυτών υπηρεσιών. Αρκετό καιρό μετά πληροφορηθήκαμε ότι οι διοικήσεις του ΟΑΣΑ και της ΟΣΥ καθυστερούν την διαδικασία για μέτρηση της ακτινοβολίας απο την λειτουργεία των μηχανημάτων. Συγκεκριμένα την Τρίτη 16/5 στη διάρκεια της διαμαρτυρίας μας στην διοίκηση της ΟΣΥ, δύο οδηγοί διαμαρτυρήθηκαν έντονα στον πρόεδρο και γραμματέα του ΣΕΟ γιατί δεν έχει απαντηθεί ακόμη από επίσημο φορέα εάν διατρέχει κίνδυνο η υγεία του οδηγού απο την λειτουργεία τους. Οι οδηγοί παραπονέθηκαν για ζαλάδες, πονοκεφάλους και απαίτησαν να έχουν άμεσα απάντηση. Η απάντηση του προέδρου και του γραμματέα ήταν ότι «δεν το εχει υπογράψει ακόμη η διοίκηση της ΟΣΥ για να γίνει ο έλεγχος!»

Αν και σύμφωνα με τη λογική τα αποτελέσματα των ελέγχων θα είναι μάλλον «αθωωτικά» για τον εξοπλισμό που έχει τοποθετηθεί στα λεωφορεία και τρόλεϊ, σε περίπτωση που υπάρχουν ενδείξεις για ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που ξεπερνά τα όρια έκθεσης τότε οι αντιδράσεις των οδηγών θα είναι δεδομένες και η άμεση διακοπή της λειτουργίας της τηλεματικής αλλά και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου πρέπει να θεωρείται σίγουρη.

Δείτε επίσης:

4 Comments

 1. “Κινδυνεύει η υγεία μας από την τηλεματική” λένε αυτοί που διαβάζουν γιατροσόφια στο facebook και που πιστεύουν ότι τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό.

  Δύο περιστατικά αντιμετώπισα, ως ΑΜεΑ, πρόσφατα.
  Το πρώτο ήταν στο χώρο στάθμευσης των Lidl. Κατευθυνόμουν να σταθμεύσω το αυτοκίνητό μου, στο χώρο με τη σήμανση ΑΜεΑ. Αμέσως, μπήκε μπροστά μου ένα αγροτικό και αναγκάστηκα να σταθμεύσω το όχημά μου, λίγο πιο δίπλα. Κατέβηκα από το αυτοκίνητο και κατευθύνθηκα προς τον οδηγό, που μου “πήρε” τη θέση. Του έδειξα την κάρτα μου και μου λέει το αμίμητο: “Εγώ θα το βάλω εδώ, γιατί έχω πρόβλημα, έχω ψυχολογικά προβλήματα”.

  Το δεύτερο περιστατικό, ήταν σε κάποια παραλία στη Λευκάδα. Μου σήκωσε τη μπάρα ο φύλακας, να βάλω το αυτοκίνητό μου μέσα στο χώρο, ώστε να έχω το όχημά μου κοντά στην παραλία, σε περίπτωση ανάγκης. Έβαλα το αυτοκίνητό μου, σε μία σκιά και όπως κάνω να κατέβω, με πλησιάζει κάποιος και μου λέει: “Δεν υπάρχει χώρος για αναπήρους εδώ”. Αναγκάστηκα να μετακινήσω το όχημά μου και δεν μίλησα.

  Εν κατακλείδι, αυτό που θέλω να πω, είναι ότι όταν έχεις τη δουλειά σου (όσο δύσκολη και αν είναι) και είναι χρέος σου να εξυπηρετείς τους επιβάτες σου, δεν παραπονιέσαι. Λες δόξα τω Θεώ, που εργάζεσαι και που επιτέλους μία χώρα, σαν την Ελλάδα, προχωρά και εξελίσσεται. Αντ’ αυτού, προκαλούν θέμα, μόνο και μόνο για να προκαλέσουν θέμα. Και σας βάζω στοίχημα, ότι σύντομα θα ζητήσουν και Επίδομα Αναπηρίας, λόγω… “Ακτινοβολίας” από τα τηλεματικά.

 2. Η προστασία της υγείας των εργαζομένων, των οδηγών αλλά και των
  επιβατών πρέπει να αποτελεί σε κάθε περίπτωση τον πρώτιστο στόχο .

 3. Μεγαλύτεροι τεμπελχανάδες και κοπρίτες απ’ τους οδηγούς των λεωφορείων της Αθήνας δεν έχουν υπάρξει. Πριν βγει η τηλεματική με τη ζωντανή ενημέρωση δρομολογίων στις στάσεις και στο Internet (που τους αναγκάζει σε σωστή τήρηση των ωραρίων), έκαναν τη δουλειά τους όποτε και ΑΝ ήθελαν. Έτρωγαν το ένα δρομολόγιο μετά το άλλο, ο κόσμος περίμενε ώρες στη στάση να περάσει ένα λεωφορείο, γιατί αυτοί σε θέση ημιανάσκελα έπιναν την γκαφεδιά τους κι έπαιζαν τάβλι με τους σταθμάρχες. Η τηλεματική τους τα χάλασε, γιατί αναγκάζονται να τηρούν τα δρομολόγια κατά γράμμα και τώρα ζητάνε τη διακοπή της με δικαιολογία… την ανύπαρκτη ακτινοβολία.
  Είναι αυτοί (οδηγοί και σταθμάρχες) που πηγαίνεις με πάσα ευγένεια να τους κάνεις μια μικρή ερώτηση, να ζητήσεις μια πληροφορία και είτε δεν θα σου δώσουν καμία απάντηση, δεν θα κουνήσουν καν το βλέφαρό τους σαν να μην υπάρχεις, είτε (στην πλειοψηφία των περιπτώσεων) θα σε σκυλοβρίσουν. Τώρα που βγήκε η τηλεματική στην Αθήνα (όπως και σε άλλες πόλεις της υπόλοιπης Ελλάδας και Ευρώπης χωρίς εκεί να διαμαρτυρηθεί κανένας για ακτινοβολία, γιατί απλά η τηλεματική δεν εκπέμπει καμία ακτινοβολία μέσα στα λεωφορεία) αυτό το κοπριταριό του ΟΑΣΑ χαλάστηκε, επειδή καλείται να κάνει τη δουλειά του στην ώρα του, όπως όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Βρήκαν σαν δικαιολογία την ακτινοβολία και ζητάνε να σταματήσει να λειτουργεί η τηλεματική. Ουστ ρεμάλια.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*