Σπίρτζης: Από Σεπτέμβριο το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Φωτογραφία: ΟΑΣΑ

Προβλέψεων συνέχεια για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις συγκοινωνίες της Αθήνας. Η τελευταία από τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Χ. Σπίρτζη που τοποθετεί την πλήρη λειτουργία του συστήματος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου από τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού στον τηλεοπτικό σταθμό KONTRA, το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα βρίσκεται σε λειτουργία από τον Σεπτέμβριο και μετά από μία περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας ενός (!) μήνα, θα ακολουθήσει η κατάργηση του χάρτινου εισιτηρίου ώστε το ηλεκτρονικό εισιτήριο να χρησιμοποιείται αποκλειστικά.

Η προσωπική μας εκτίμηση, κρίνοντας από τις μέχρι τώρα εξελίξεις, είναι πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα για την πλήρη λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου (άλλωστε όσες «προβλέψεις» γίνονται ανατρέπονται συνεχώς), και απ’ ό,τι φαίνεται όλα εξαρτώνται από το πότε θα τακτοποιηθούν οι αρκετές εκκρεμότητες που απομένουν ακόμα.

Τις τελευταίες εβδομάδες συνεχίζονται οι εργασίες για την τοποθέτηση του απαιτούμενου εξοπλισμού, καθώς και η προμήθεια επιπλέον εξοπλισμού και υπηρεσιών που απαιτούνται για την πλήρη λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Σύμφωνα με έγγραφο του ΟΑΣΑ, ως τις 10 Σεπτεμβρίου (λήξη θερινών δρομολογίων) θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση του εξοπλισμού του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε όλα τα τα Λεωφορεία, Τρόλεϊ και Τραμ με εξαίρεση 79 λεωφορεία και 1 όχημα Τραμ. Σε αυτά, η τοποθέτηση του εξοπλισμού θα γίνει μεταξύ 10 Σεπτεμβρίου και 31 Δεκεμβρίου.

Παράταση και για τις εργασίες διασύνδεσης του συστήματος πυρασφάλειας του Μετρό. Οι σχετικές εργασίες που πρόσφατα δημοπρατήθηκαν, θα βρίσκονται σε εξέλιξη επίσης από τις 10 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου. Καθώς οι μπάρες στους σταθμούς του Μετρό δεν πρόκειται να κλείσουν αν δεν έχει πρώτα γίνει η σύνδεση με το σύστημα πυρασφάλειας, αυτό αποκλείεται να γίνει πριν το τέλος της χρονιάς.

Η πιο ενδιαφέρουσα ίσως εξέλιξη των τελευταίων ημερών, είναι η έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για την προμήθεια των έξυπνων καρτών που θα χρησιμοποιηθούν για το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου (δυστυχώς ακόμα κάτι σημαντικό που γίνεται τελευταία στιγμή). Ο ΟΑΣΑ έχει αναρτήσει το σχέδιο διακύρηξης του διαγωνισμού που περιλαμβάνει πληροφορίες για τις ηλεκτρονικές κάρτες και ζητά την υποβολή σχολίων και παρατηρήσεων ως τις 21 Αυγούστου έτσι ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει ο διαγωνισμός.

Πριν από λίγες ημέρες, το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΣΑ αποφάσισε επίσης (τυπικά) και για την πώληση νέων προϊόντων κομίστρου μέσω του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Ανάμεσα σε αυτά, βρίσκονται οι κάρτες απεριορίστων διαδρομών με προκαθορισμένο χρονικό διάστημα ισχύος, οι κάρτες αποθηκευμένης χρηματικής αξίας, οι έξυπνες κάρτες ανώνυμης μορφής με τύπους κομίστρου περιορισμένης διάρκειας ισχύος (Athena Ticket) και η πώληση 11 εισιτηρίων απλής διαδρομής (αξίας 1,40 ευρώ & μειωμένο 0,60 ευρώ) στην τιμή των 10.

Τέλος, για μία ακόμα φορά πρέπει να αναφέρουμε πως τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει αν ο ΟΑΣΑ δεν λάβει το πράσινο φως από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τη χρήση των προσωποποιημένων καρτών Athena Card που θα αντικαταστήσουν τις σημερινές κάρτες απεριορίστων διαδρομών. Όπως γράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα, μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ο ΟΑΣΑ φαίνεται πως δεν είχε ακόμα υποβάλλει τη νέα γνωστοποίηση που του είχε ζητηθεί από τον περασμένο Ιανουάριο.

Δείτε επίσης:

6 Comments

  1. Ναι έχεις δίκιο, όντως οι νέας γενιάς κάρτες ανέπαφων συναλλαγών έχουν NFC τεχνολογία. Αν και ουσιαστικά το NFC είναι ειδική κατηγορία του RFID σε υψηλή συχνότητα (High Frequency (HF)13.56 MHz), που επιτρέπει peer to peer επικοινωνία μεταξύ συσκευών.Πάντως η ουσία παραμένει ότι το έκαναν λόγω κόστους. Ελπίζω μόνο να βγεί εφαρμογή όπου να μπορείς να βάλεις χρήματα στο εισητήριο (πολλαπλό ή κάρτα) μέσω εφαρμογής, και μη στεκόμαστε σε ουρές πίσω από τα μηχανήματα…

    • εχεις διαπιστώσει οτι εχει βγει νέα εφαρμογή; (τουλαχιστον για android). Από tfa Tickets βγήκε η “tfa mTickets” και ενημέρωση μηδέν εννοείται. Ζω για την ημέρα που θα αγοράζω την μηνιαία κάρτα μου μέσω της εφαρμογής..

      • Η “νέα” και καλά εφαρμογή μία από τα ίδια είναι με την παλιά. Ούτε ανακοίνωση έχουν βγάλει για το τι θα κάνουν με τα πολλαπλά (απλά) μέσω κινητού. Αλλά υποψιάζομαι ότι για την κάρτα δεν θα μπορείς να αγοράσεις μηνιαία ή άλλη διάρκεια μέσω app. Ο κίνδυνος απώλειας ή κλοπής των στοιχείων δεν είναι καθόλου αμελητέος στα κινητά (θα χρειάζονται συνέχεια ενημερώσεις ασφαλείας – πχ κάθε φορά που κυκλοφορεί νέα έκδοση Android ή iPhone, και νέες συσκευές). Απλά κράτα μικρό καλάθι…

    • Δεν είναι τεχνολογία NFC, απλό RFID είναι (όπως οι ανέπαφες χρεωστικές – πιστωτικές κάρτες). Προφανώς το επέλεξαν λόγω μικρότερου κόστους.Το θέμα είναι θα έχουν καμμιά εφαρμογή για κινητά ? γιατί εμένα σαν περιστασιακό χρήστη των ΜΜΜ με είχε καλύψει απόλυτα το TfA Tickets στο Android κινητό μου.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*