Προχωρούν οι μελέτες για την υπογειοποίηση του ΗΣΑΠ στο Φάληρο

Wikimedia Commons

Η υπογειοποίηση της γραμμής του ΗΣΑΠ στο τμήμα από το Νέο Φάληρο ως τον Πειραιά, ένα έργο-φάντασμα απ’ τα παλιά ενδεχομένως να μας απασχολήσει μέσα στο επόμενο διάστημα.

Τους τελευταίους μήνες η ΣΤΑΣΥ προωθεί την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών έτσι ώστε το έργο να μπορέσει να λάβει το δρόμο προς τη δημοπράτηση. Πρόσφατα η εταιρεία ενέκρινε δέσμευση πίστωσης ύψους 620.000 ευρώ για την προμελέτη του έργου καθώς και τη γεωτεχνική μελέτη. Πέρα από την υπογειοποίηση της γραμμής, το έργο περιλαμβάνει και την κατασκευή του υπόγειου σταθμού Καμίνια στο ύψος του εργοαστασίου του Κεράνη.

Το έργο της υπογειοποίησης περιλαμβάνεται κατά καιρούς τα τελευταία δύο χρόνια στις εξαγγελίες του υπουργείου Υποδομών, ενώ ήταν ένα από τα έργα τα οποία η Αττικό Μετρό ήθελε να δημοπρατήσει μέσα στο 2016, κάτι το οποίο βέβαια δεν έγινε. Το μεγαλύτερο εμπόδιο εξακολουθεί είναι η απουσία χρηματοδότησης για το έργο. Αν λάβουμε υπόψη ότι το υπουργείο δεν έχει καν εξασφαλίσει την χρηματοδότηση για τη γραμμή 4 του Μετρό, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως η υπογειοποίηση θα γίνει πραγματικότητα μέσα στα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ.

Το έργο της υπογειοποίησης αρχικά προβλεπόταν να ήταν έτοιμο το 2011. Η σύμβαση όμως για τις σχετικές μελέτες διαλύθηκε και το έργο μπήκε στον πάγο, καθώς η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Μεταφορών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είχε κρίνει πως η σύμβαση για τις μελέτες του έργου δεν ήταν συμφέρουσα.

1 Comment

  1. Αυτή την ρημάδα την υπογειοποίση στο Φάληρο – Πειραιάς την εξαγγέλουν κάθε χρόνο από το… 2010 ! – Έλεως πιά με αυτές τις εξαγγελίες και μελέτες. Σαν την γραμμή 4 του μετρό που την ακούμε να την εξαγγέλουν από το 2009. Χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και ολοκληρωμένες μελέτες, καλό είναι να μη προχωράνε τίποτα, ειδάλλως έχεις έργα σαν το μετρό Θεσσαλονίκης ή την επέκταση του μετρό πρός Πειραιά , Δηλαδή Χάλια Μαύρα…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*