Οι αναγνώστες του Athens Transport γράφουν για τις συγκοινωνίες της Αθήνας – Μέρος 2o

Πολλοί από τους 2.748 συμμετέχοντες στην ετήσια έρευνα του Athens Transport για τις συγκοινωνίες της Αθήνας μας έγραψαν λίγα λόγια για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν καθημερινά κινούμενοι μα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και για το τι θα ήθελαν να δουν να αλλάζει. Σήμερα δημοσιεύουμε το δεύτερο μέρος των απαντήσεων αυτών.

Όπως γράψαμε και χτες, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των απαντήσεων και παρόλο που φέτος η δημοσίευση του γίνεται σε τρία μέρη, υποχρεωτικά έπρεπε να επιλέξουμε ποιες απαντήσεις θα δημοσιευτούν. Οι περισσότερες πάντως εξ όσων δεν δημοσιεύτηκαν ήταν πολύ σύντομες, άσχετες με το θέμα (ή αντίθετα αναφέρονταν σε πολύ συγκεκριμένα περιστατικά) ή γραμμένες με κεφαλαία, greeklish κλπ). Σε κάθε περίπτωση τα σχόλια είναι ανοικτά για να προσθέσετε την άποψή σας.

Δείτε εδώ το πρώτο μέρος των απαντήσεων που λάβαμε. Το τρίτο μέρος θα δημοσιευτεί την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου.

Την επόμενη εβδομάδα θα θα παρουσιάσουμε τα πλήρη αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας του Athens Transport για τις συγκοινωνίες της Αθήνας.


 • Έπρεπε η ενημέρωση για την ταχυδρόμηση της ηλεκτρονικής κάρτας να είχε ξεκινήσει νωρίτερα ή έστω να ξεκινήσει η ισχύς της σε δύο μήνες ώστε όλοι να προλάβουν με ησυχία και τάξη να εκδώσουν κάρτες χωρίς τις ουρές και τα θέματα που έχουν δημιουργηθεί. Στο διάστημα εκείνο θα λειτουργούσαν κανονικά τα παλιά εισιτήρια και τα μηνιαία κουπόνια.
 • Κάποια λεωφορεία (πχ 242, 608, 250) πηγαίνουν κάθε μέρα φοιτητές στις σχολές τους. Δεν περνάνε αρκετά συχνά με αποτέλεσμα πολλοί να χάνουν μέρος της πρώτης ώρας, εκτός αν πάνε από πολύ νωρίς που δεν βολεύει σχεδόν ποτέ. Πρέπει να γίνουν πιο τακτικά τα δρομολόγια, δεν γίνεται ώρες αιχμής να περνάνε κάθε μισή ώρα και να περιμένουν 200 άτομα στη στάση.
 • Το Χ97 δεν εξυπηρετεί πλέον μεγάλο αριθμό επιβατών και υπαλλήλων του αεροδρομίου. Ο στόλος του αεροδρομίου είναι απαράδεκτα παλαιός. Η τιμή του εισιτηρίου για τους υπαλλήλους είναι υψηλή.
 • Το καλοκαίρι είναι τραγικό να μειώνονται τα δρομολόγια σε μία τουριστική πόλη όπως η Αθήνα. Χρειάζεται να μελετηθεί το δίκτυο και να καλύπτονται περισσότερες περιοχές με συχνότερα δρομολόγια. Χρειάζεται να συντηρηθούν τα λεωφορεία ή να αγοραστούν καινούργια. Χρειάζεται οι Υπουργοί που είναι αρμόδιοι να κινούνται με τη συγκοινωνία για να καταλάβουν τι πρέπει να κάνουν.
 • Θα πρέπει να βελτιωθεί η κατάσταση στον ηλεκτρικό. Πολλοί ζητιάνοι ,πολύ βρωμιά στα βαγόνια ,πολλές κλοπές μέσα στα βαγόνια, αίσθημα ανασφάλειας έντονο ειδικά τις βραδινές ώρες και φύλακας πουθενά στους σταθμούς.
 • Απαράδεκτη συμπεριφορά οδηγών που αποφασίζουν οι ίδιοι πότε και αν θα εκτελεστούν τα δρομολόγια και αν κάνεις μια ερώτηση σε βρίζουν. Όσες φορές και αν έχει γίνει επικοινωνία (μέσω email) για διάφορα περιστατικά, η απάντηση που λαμβάνουμε είναι “θα γίνει αναφορά”.
 • Πρέπει να γίνεται άμεσος έλεγχος και αποβολή των επαιτών και των πλανόδιων. Επίσης απαιτείται η επέκταση, αν όχι όλο το 24ωρο, αλλά τουλάχιστον 2-4 ώρες παραπάνω το ωράριο πολλών μέσων όπως λεωφορείων, μετρό και προαστιακού.
 • Θα μπορούσαν οι οδηγοί να είναι ευπρεπώς ντυμένοι, στα πρότυπα του εξωτερικού με μια τύπου “στολή εργασίας” (σακάκι, πουκάμισο, παντελόνι, παπούτσια). Στο εξωτερικό, για την πρόληψη της εισιτηριοδιαφυγης, οι πολίτες είτε “χτυπάνε” την κάρτα τους σε μηχάνημα ενώπιον του οδηγού, καθώς η επιβίβαση πραγματοποιείται ΜΟΝΟ από την μπροστινή πόρτα, είτε πληρώνουν στον οδηγό.
 • Τα μέσα μαζικής μεταφοράς σαν σύνολο είναι αρκετά αξιοπρεπή από άποψη καθαριότητας, τιμής εισιτηρίου, συχνότητα δρομολογίων. Το παράπονο που ακούω από πολλούς είναι ότι ο προαστιακός δεν έχει συχνά δρομολόγια, ότι δηλαδή, είναι 2-3 φορές την ώρα – σε αντίθεση με το μετρό που είναι 2-3 φορές το τέταρτο της ώρας.
 • Θεωρώ άμεση ανάγκη να δημιουργηθούν γραμμές λεωφορείων ή άλλων ΜΜΜ που να συνδέουν καλύτερα όλες τις περιοχές της Αθήνας με τα Πανεπιστήμια, ειδικά την Πανεπιστημιούπολη που περιλαμβάνει πολλά τμήματα.
 • Στην ερώτηση για το αν οι εργαζόμενοι που μετακινούνται από και προς τη δουλειά τους θα έπρεπε να πληρώνουν εισιτήριο, η καλύτερη απάντηση είναι: οι εργοδότες τους θα έπρεπε να τους πληρώνουν το εισιτήριο.
 • Να υπάρχουν μη προσωποποιημένες χρονικές κάρτες απεριορίστων διαδρομών και για τους δικαιούχους μειωμένου εισιτηρίου (άνω 65 – μέχρι 18 ετών). Μπορούν να επιδεικνύουν ως δικαιολογητικό σε ενδεχόμενο έλεγχο την αστυνομική ταυτότητά τους.
 • Είναι αδιανόητη η βρωμιά στα λεωφορεία της γραμμής 040. Οι συνθήκες υγιεινής που επικρατούν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
 • Θα ήθελα πιο καλή ενημέρωση στην εφαρμογή του ΟΑΣΑ telematics όσο αναφορά τη θέση των λεωφορείων, πολλές φορές δεν εμφανίζονται στην τρέχουσα θέση στο χάρτη!
 • Πρέπει να δημιουργηθεί ένα ενιαίο διαλειτουργικό δίκτυο με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας: Λεωφορεία, Τρολλεϋ, Τραμ, Μετρό, Ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, προαστιακός σιδηρόδρομος σε ολόκληρο το αστικό δίκτυο και δημοτική συγκοινωνία. Να επεκταθεί το αστικό δίκτυο του προαστιακού σιδηροδρόμου μέχρι τον Άγιο Στέφανο.
 • Οι αστικές συγκοινωνίες δεν καλύπτουν τους οικισμούς του Πικερμίου (Διώνη και Ντράφι) που κατοικώ ενώ αντίθετα μπαίνουν 12 φορές την ημέρα (τα μισά δρομολόγια γραμμής 314) στο Πανόραμα Παλλήνης καταχρηστικά αφού δεν αποβιβάζουν/ επιβιβάζουν επιβάτες. Μπορείτε να το διαπιστώσετε ρωτώντας τους οδηγούς. Επίσης στις στάσεις του Πικερμίου (γραμμή 314) δεν τοποθετήθηκε ούτε μία ηλεκτρονική ενημέρωσης δρομολογίων.
 • Τα 90 λεπτά που ισχύει το κόμιστρο να μη συμπεριλαμβάνουν τη τελευταία διαδρομή, π.χ. αν το εισιτήριο λήγει σε 10 λεπτά και η διαδρομή που πρέπει να διανύσει κάποιος είναι 30 λεπτά θα πρέπει να ακυρώσει νέο εισιτήριο, διαφορετικά υπάρχει η περίπτωση να πληρώσει πρόστιμο εάν ελεγχθεί. Αυτό είναι απαράδεκτο.
 • Το λεωφορείο της γραμμής 421 αργεί πάρα πολύ . Μπορεί να περιμένεις στη στάση 30 λεπτά για να έρθει. Είναι αραιά τα δρομολόγια.
 • Το να τοποθετηθούν μπάρες εισόδου/εξόδου είναι ενάντια της νοοτροπίας του λαού μας. Είμαι πολύ υπέρ της αντιμετώπισης της εισιτηριοδιαφυγής, αλλά με άλλους τρόπους.
 • Στους σταθμούς Δουκίσσης Πλακεντίας-Αεροδρόμιο να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση σε πίνακες και εμφανή σημεία, και λίγη περισσότερη οργάνωση (όχι όπως τώρα, που τα χαρτιά στους πίνακες είναι εδώ και πόσα χρόνια).
 • Η διοίκηση προτρέπει τους επιβάτες να εκφράζουν τα παράπονά τους ώστε να βελτιωθούν τα ΜΜΜ αλλά όσες φορές έχω κάνει τον κόπο απαντούν τυποποιημένα & αδιάφορα. Η απαξίωση του επιβάτη είναι ολοφάνερη καθημερινά σχεδόν από όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΜ.
 • Με εξυπηρετούν τα 24ωρα λεωφορεία και θεωρώ ότι θα έπρεπε και η γραμμή 1 (ηλεκτρικός) να ακολουθεί τη δίωρη παράταση του μετρό τις Παρασκευές και τα Σάββατα.
 • Είναι θετικό βήμα το σύνολο των προσπαθειών που γίνονται τα τελευταία χρόνια, μακάρι να συνεχιστούν.
 • Έλλειψη οργάνωσης. Πρέπει να διορθωθεί το θέμα της επικοινωνίας με τα τηλέφωνα που σε παραπέμπουν σε άλλον, τα τηλέφωνα που δεν απαντιούνται ποτέ. Άμεσα δημιουργία live chat στα οποία θα μπορούν να δοθούν απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα του επιβατικού κοινού.
 • Να υπάρξουν σωστές και μεγάλες στάσεις -κουβούκλια ώστε να χωράει ο κόσμος να περιμένει προστατευμένος από βροχή καθώς και αρκετός φωτισμός.
 • Βρώμα στον ηλεκτρικό, συνωστισμός τις ώρες αιχμής σε μετρό/ηλεκτρικό. Πρέπει να βρεθεί λύση για τα ποδήλατα, να πληρώνουμε εισιτήριο για τα ποδήλατα και να έχουμε εγγυημένη θέση χωρίς να ταλαιπωρούμε τους υπόλοιπους επιβάτες.
 • 40 χρόνια στην Άνω Ιλίσια Ζωγράφου, λεωφορείο 220/221 Πάντα τα ίδια προβλήματα της κανονικότητας, σπάνια στην ώρα του! Μεγάλη ταλαιπωρία!
 • Είναι κομβικό για την αποφυγή της απώλειας εσόδων η είσοδος να γίνεται σχεδόν σε όλα τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία από τη μπροστινή θύρα. Καλό είναι επίσης διοικητές του ΟΑΣΑ ή Υπουργοί μεταφορών να υποχρεούνται να κινούνται τουλάχιστον κατά 50% με ΜΜΜ για να ζουν πραγματικά τα προβλήματα.
 • Τα δρομολόγια του Προαστιακού από και προς το αεροδρόμιο είναι υπερβολικά λίγα πλέον και δυσκολεύουν την μετακίνηση ενός μεγάλου ποσοστού ανθρώπων.
 • Στους σταθμούς που βρίσκονται κοντά σε τερματικούς, αν χάσει κάποιος το μετρό πρέπει να περιμένει 7-10′ για τον επόμενο. Η συχνότητα αυτή είναι απαράδεκτη.
 • Θα ήθελα επαναφορά των μεταμεσονύκτια δρομολογίων του ΗΣΑΠ την Παρασκευή και το Σάββατο, απαγόρευση των επαιτών, περισσότερα ηχητικά μηνύματα σχετικά με την συμπεριφορά των επιβατών (αναμονή για αποβίβαση πριν την επιβίβαση, χρήση της δεξιάς πλευράς των κυλιόμενων, κλπ) κατάργηση θερινών δρομολογίων ή επανασχεδιασμός της συχνότητας των δρομολογίων ανάλογα με την χρήση.
 • Να περιορισθούν οι στάσεις εργασίας – απεργίες, να γίνεται έλεγχος εισιτηρίου σε όλα τα μέσα (όχι μόνο στο μετρό), να επεκταθεί το ωράριο έως την 01:00 π.μ., να έχουν απόλυτη προτεραιότητα τα επίγεια μέσα (τραμ χωρίς κόκκινο φανάρι, λεωφορεία μόνα τους στην λεωφορειολωρίδα).
 • Η ενημέρωση δρομολογίων στη εφαρμογή τηλεματικής, γίνεται με το μοντέλο του χάρτινου προγράμματος. Δεν ενημερώνεται ποτέ για προσωρινές / ημιμόνιμες / μόνιμες αλλαγές.
 • Ο επιβάτης των μέσων μαζικής μεταφοράς οφείλει να πληρώνει ακριβώς την διαδρομή την οποία κάνει με το μέσο και όχι να χρεώνεται παραπάνω. Πρέπει να προβλεφθεί τι θα γίνεται με διαδρομές μικρότερες των 90 λεπτών ώστε να μην καταβάλλεται το ποσό των 1,40 είτε ακριβότερο για διαδρομή 5 ή 15 λεπτών.
 • Έχουν καταργηθεί τα τελευταία χρονιά γραμμές οι οποίες μετέφεραν τις τις ώρες αιχμής έναν μεγάλο αριθμό επιβατών που τώρα αναγκάζονται καθημερινά να ταλαιπωρούνται με 2 ή και 3 συγκοινωνίες για να φτάσουν στον προορισμό τους και στην ώρα τους.
 • Το εισιτήριο είναι πανάκριβο, ορισμένοι συρμοί του τραίνου και κάποια λεωφορεία είναι κακοσυντηρημένα με κακό εξαερισμό και μυρίζουν άσχημα.
 • Πρέπει να επανέλθουν τα μεταμεσονύκτια δρομολόγια Παρασκευής-Σαββάτου. Είναι απολύτως αναγκαία η φύλαξη και προφύλαξη σταθμών και συρμών, ιδίως στην περίπτωση του Προαστιακού.
 • Ο συνδικαλιστικός νόμος πρέπει να αλλάξει καμία απεργία χωρίς 50+1 των εργαζομένων. Να μπει τέλος στην ασυδοσία των συνδικαλιστών.
 • Πρέπει να ενισχυθούν τα δρομολόγια του μετρό από και προς Ελληνικό όπως συμβαίνει και σε όλους τους άλλους σταθμούς της γραμμής από Άγιο Δημήτριο και μετά.
 • Ίσως θα έπρεπε να υπάρχει γιατρός σε επιφυλακή σε σταθμούς Μετρό με μεγάλη κίνηση πχ Σύνταγμα, Μοναστηράκι, Δουκίσσης Πλακεντίας. Έτυχε να βρεθώ σε δυο τρία περιστατικά και ο χρόνος αντίδρασης ήταν απογοητευτικός!
 • Εάν σταματήσουν να μπαίνουν άτομα χωρίς εισιτήριο και κυρίως ζητιάνοι και επικίνδυνοι άνθρωποι σε όλα τα μέσα είναι ένα καλό βήμα για να πάνε όλα καλύτερα.
 • Χρειάζεται αναβάθμιση το εισιτήριο έτσι ώστε κάποιος να μπορεί να το γεμίζει χωρίς να έχουν τελειώσει οι διαδρομές. Επίσης ήταν φοβερά απογοητευτικό ότι καταργήθηκε η εφαρμογή εισιτηρίων μέσω κινητού.
 • Πρέπει σιγά σιγά να γίνει εισαγωγή περισσοτέρων νυχτερινών δρομολογίων σε όλα τα Μ.Μ.Μ. κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Και κατά την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου να βρεθεί ένας αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου στα λεωφορεία και τρόλεϊ (πχ είσοδος από μπροστινή θύρα).
 • Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω συχνά και θα ήθελα να αναφερθεί είναι το εξής και αφορά τον προαστιακό σιδηρόδρομο: συχνά οι συρμοί διέρχονται νωρίτερα και δεν περιμένουν -προφανώς- μέχρι την ώρα αναχώρησης που ορίζεται στο πρόγραμμα, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να πρέπει να περιμένουμε αρκετή ώρα μέχρι τον επόμενο… θεωρώ ότι είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί!
 • Πολύ μεγάλα προβλήματα: οι συχνές απεργίες των εργαζομένων στο μετρό που παραλύουν μια ολόκληρη πρωτεύουσα, η αργή επέκταση του μετρό σε μια πόλη 5.000.000 κατοίκων, τα πολύ αραιά δρομολόγια των λεωφορείων, ότι πολλές στάσεις λεωφορείων παραμένουν χωρίς ενημέρωση των επιβατών μέσω ηλεκτρονικής επιγραφής
 • Το τηλ κέντρο του ΟΑΣΑ εξυπηρετεί άριστα, το θέμα είναι με τη συχνότητα στα δρομολόγια των λεωφορείων, η συντήρησή των οχημάτων, η εξάλειψη της επαιτείας στη γραμμή 1 του ΗΣΑΠ, καθώς και η φύλαξη και ασφάλεια των επιβατών στα βαγόνια του ΗΣΑΠ και μετρό.
 • Πολλοί οδηγοί λεωφορείων δεν σταματάνε σε στάσεις παρόλο που βλέπουν ότι κάποιος κάνει νόημα να σταματήσουν μου έχει συμβεί προσωπικά καθώς και σε συγγενικά μου πρόσωπα.
 • Συμπερασματικά θα έλεγα ότι ενώ το ΜΕΤΡΟ έχει εξυπηρετήσει πάρα πολύ τις μετακινήσεις από την αρχή της λειτουργίας του ενώ ο ΗΣΑΠ συνεχίζει να εξυπηρετεί μεγάλο όγκο επιβατικού κοινού σε τραγικές σχεδόν συνθήκες.
 • Η μορφή των εισιτηρίων πρέπει να αλλάξει. Το ηλεκτρονικό εισιτήριο πιστεύω δεν είναι λειτουργικό και δυσκολεύει τις συγκοινωνίες
 • Είναι πολύ κρίμα που δεν υπάρχει κάποιος τρόπος ενημέρωσης για προβλήματα στις γραμμές σε πραγματικό χρόνο. Πολλές φόρες έχω φτάσει τον σταθμό για να μάθω πως η γραμμή έχει κοπεί στα δυο λόγω κάποιου ατυχήματος ή βλάβης.

50 Comments

 1. →Εγώ πιστεύω ότι θα ήταν καλό να αγοράσει ο ΟΑΣΑ λεωφορεία από αλλά κράτη χρησιμοποιημένα σε πολύ χαμηλές τιμές (6000 ευρώ για urbino 18) για ανταλλακτικά και πύκνωση δρομολογίων.
  → Ακόμα πιστεύω πως θα ήταν καλό η χρέωση να είναι αναλογική. Πράγματι, αν η χρέωση ήταν σαν το τηλέφωνο δηλαδή ελάχιστη διάρκεια 5 λεπτά που θα χρεώνονται 10 λεπτά του ευρώ και μετά αναλογική χρέωση 2.5 λεπτά του ευρώ ανά λεπτό της ώρας. Τέλος όταν πια ο χρόνος ξεπέρναγε πχ τα 90 λεπτών θα έπεφτε η χρέωση και μετά στα 180 λεπτα θα έπεφτε πάλι Κ.Ο.Κ.
  → Τέλος δεν θα ήταν κακό εάν τα οχήματα έφταναν σε διαφορετικές ώρες στα κοινά τμήματα μετάξι τους π.χ. τα οχήματα των γραμμών 503,507,509,535,536,560 φτάνουν σε απόσταση 3-5 λεπτά (πολλές φόρες και 2-3 ταυτόχρονα) και μετά κάνει και 30-40 λεπτά να ξαναπεράσει (αν) κάποιο από αυτά.

  • Ωραίες ιδέες. Το κόμιστρο θα γινει αναλογικό ανάλογα τις στάσεις που θα διανύει κάποιος, αρχικά στο μετρο και στη συνέχεια στα λεωφορεία (όπου και θα επιβληθεί επικυρωση και κατα την έξοδο).

 2. Πρώτα απ’όλα κάποιοι νομίζουν ακόμα ότι οι ATH.ENA Card είναι απεριορίστων διαδρομών, ενώ φορτίζονται με όλα τα κόμιστρα. Κάποιος γράφει ότι να υπάρχουν και απρόσωπες μειωμένες κάρτες απεριορίστων ενώ οι απρόσωπες γενικά δεν παίρνουν κόμιστρα απεριορίστων. Απλή παρατήρηση.

  Το κόμιστρο των 90 λεπτών είναι για 90 λεπτά, όχι για 90+όσα θέλει ο καθένας. Αλλιώς να μη λεγόταν 90 λεπτών αλλά εισιτήριο «Όσης ώρας θέλετε για να φτάσετε στον προορισμό σας».
  Παράδειγμα: το εισιτήριο των 90’ παρέχει απεριόριστες διαδρομές για 90’ όπως και το εισιτήριο 30 ημερών για 30 ημέρες. Με τον ίδιο τρόπο που αν κάποιος έχει 30 ημερών και η ώρα είναι 23:55 της τελευταίας μέρας και ξέρει πως η διαδρομή είναι πάνω από 5’, θα πάρει εισιτήριο, έτσι όταν ξέρει ότι δεν προλαβαίνει να κάνει τη διαδρομή σε όση ώρα του έχει απομείνει, θα πάρει άλλο εισιτήριο.

  Αυτό πρέπει να το γράψω:
  «Το να τοποθετηθούν μπάρες εισόδου/εξόδου είναι ενάντια της νοοτροπίας του λαού μας. Είμαι πολύ υπέρ της αντιμετώπισης της εισιτηριοδιαφυγής, αλλά με άλλους τρόπους.»

  Ο κύριος ή η κυρία είναι κατά της εισιτηριοδιαφυγής, αλλά να μην βάλουμε πύλες γιατί ειναι ενάντια της νοοτροπίας των Ελλήνων. Ποιας νοοτροπίας; Της νοοτροπίας του μπαίνω τζάμπα, μάλλον. Άρα ο κύριος ή η κυρία είναι υπέρ της εισιτηριοδιαφυγης, μιας και ξέρει ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος αντιμετώπισής της.

  • Συμφωνώ σε όλα εκτός των 90 λεπτών. Θα είναι αιτία καθυστερήσεων, παρεξηγήσεων και αρνητισμού.

   Παράδειγμα: αν στα 90 έχω ξεμείνει μέσα στο μετρό, πληρώνω κανονικά δεύτερο εισητήριο. Αν τώρα στο μέσο μου δεν υπάρχει δεύτερο εισητήριο η σελίδα γράφει να ειδοποιήσω υπάλληλο να με βγάλει (δεν αναφέρει πρόστιμο). Έτσι έχουμε λοιπόν ένα αντικίνητρο για το πολλαπλό εισητήριο: αν είμαι πονηρός, προτιμώ να ΜΗΝ έχω δεύτερο πάνω μου και να το παίζω τρελός στο βγες αντί να έχω πάρει “δεσμίδα”.

   Προτιμώ να έχουμε πιο χαλαρό σύστημα αλλά πιο εύκολο να εφαρμοστεί, παρά πιο αυστηρό (θεωρητικά) αλλά τελικά να μένει ανεφάρμοστο γιατί ανοίγουν 10 μέτωπα και δεν μπορεί ο ελεγκτής να ασχοληθεί με όλα.

   • Αλλά και πάλι, το 90’ είναι για 90’.

    Η καλύτερη λυση, που θα έπρεπε να υπήρχε χρόνια τώρα είναι να βάλουν κι αλλά ενιαία εισιτήρια π.χ. 120 λεπτών που να κοστίζει 1.60€ για παράδειγμα ή 60 λεπτών που να κοστίζει 1.20€ κλπ.

    • Θα γίνει χάος με τις κάρτες, θα έχεις άλλη με 60ρια, άλλη με 120ρια, άλλη με 90ρια και θα πρέπει και να μαντεύεις ποιά χρειάζεται να χτυπήσεις. Εξτρά γέλια αν μπλεχτείς και “μπεις” με κάρτα των 60 αλλά βγεις με την άλλη των 120.

     Σαν προσωρινή λύση, θα προτιμούσα μια περίοδο χάριτος μετά την τελευταία επικύρωση (όπως μια φορά και ένα καιρό, αλλά με συγκεκριμένο όριο). Καταλαβαίνω ότι αυτό έχει έμμεσο κόστος για τον ΟΑΣΑ αλλά νομίζω ότι μπορεί να απορροφηθεί από την αύξηση των εσόδων λόγω πυλών κλπ.

     Στην αντίθετη κατεύθυνση, όπου ο ΟΑΣΑ προσπαθεί να εισπράξει τα κόμιστρα που δικαιούται μετά τα 90′ θα έχουμε γκρίνια, και (για μένα το χειρότερο) η “αλληλεγγύη” ανάμεσα σε αυτούς που πληρώσανε 90 και είναι στο 95 και αυτούς που δεν πληρώσαν τίποτα. Αυτό imho είναι μεγάλο φάουλ. Ανεξάρτητα από το πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο, ο κόσμος που δε χτυπούσε είναι αρκετός. Το ζητούμενο είναι να τους απομονώσεις και να τους οδηγήσεις στο να χτυπάνε. Αλλιώς θα έχουμε τα γνωστά τραγελαφικά όπου προσπαθεί ο ελεγκτής να κόψει πρόστιμο και τον γιουχάρει το μισό λεωφορείο.

     Ως μόνιμη όταν και αν αρχίσει να χρεώνει με μεγαλύτερη ακρίβεια από το χρηματικό υπόλοιπο.

     • Για τα 60’ και τα120’ δεν εννοώ άλλες κάρτες, εννοώ άλλο προϊόν κομίστρου, όπως υπάρχει το «90 λεπτών» να υπάρχει και «120 λεπτών» τα οποία θα τα φορτίζεις στην καρτα.

     • Σε ticket δε χωράνε δύο διαφορετικά κόμιστρα, οπότε μιλάμε για 2-3 χαρτάκια στο πορτοφόλι, με τον επιβάτη να πρέπει να μαντέψει αν η βέλτιστη λύση είναι να χτυπήσει το 60ρι χαρτάκι, ή το 90ρι ή το 120ρι.

      Ακόμα και στην κάρτα, αφού δεν υπάρχει UI για να διαλέγεις πιο κόμιστρο θες να πάρει πρωτεραιότητα, ουσιαστικά έχεις ένα είδος κομίστρου “ανοιχτό” (συν το χρηματικό υπόλοιπο).

      Μια λύση είναι στις κάρτες, που μπορούν να δεχθούν “ρέστα”, να υπάρχει σύστημα μερικής επιστροφής αν δε συμπληρωθεί το 90λεπτο, ή ακόμα καλύτερα ημι-αναλογική χρέωση (με άνω όριο το κόστος του αντίστοιχου χρονικού ticket, και κάτω όριο όσο θεωρήσει ο ΟΑΣΑ σκόπιμο).

      Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω μου μοιάζουν μακρινά. Το 60/120 μπορέι σίγουρα να υλοποιηθεί ΠΟΛΥ γρήγορα, αλλά θεωρώ ότι το μπλέξιμο που θα φέρει είναι δυσανάλογο του οφελους. Το πλήρες pay as you go θα είναι σούπερ, αλλά πρέπει πρώτα να έχουν λυθεί όλες οι υπόλοιπες εκρεμμότητες.

     • Ακριβώς το μπλέκουμε πολύ το σύστημα έτσι. Δεν βλέπετε τι λεει τώρα ο κοσμος που δεν έχουν αλλάξει κάτι στην τιμολόγηση. Εάν κάνουν κάτι τέτοιο τώρα πάει το κλείσαμε το μαγαζάκι. Το καλύτερο, γρηγορότερο, και το πιο εύκολο στην υλοποίηση είναι η αναλογική χρέωση, σε συνδιασμό με την χρέωση σε κάθε επιβιβαση με το pay as you go. Ούτε 60λεπτα, 120λεπτα, 90λεπτα ούτε τίποτα. Αυτη τη λογική έχει η αναλογική χρέωση. Ότι θα το χρησιμοποιήσεις μόνο στο μετρό για λίγη ώρα. Δεν υπάρχει λόγος να βάλεις 60λεπτο. Ούτε να υπολογίζεις χρονους καν. Μπήκες βγήκες χρεώθηκε ανάλογα την ώρα και την απόστασης.

    • Δεν είναι καλύτερη η λύση “90′ μέχρι την τελευταία επικύρωση”; Βγαίνεις σαν άνθρωπος (πχ από το μετρό) και όχι σαν κυνηγημένος. Αν επικυρώσεις κάπου αλλού μετά τα 90′, να γίνεται νέα χρέωση.

     • Οχι γιατί εγω η τελευταία επικύρωση μπορεί να την κάνω στο 89 και να χρειάζομαι άλλη μια ώρα με το λεωφορείο για να φτάσω στον προορισμό μου. Δεν είναι δίκαιο. Και δε βγαινεις σαν κυνηγημένος επικυρώνεις δεύτερο και βγαίνεις σαν άνθρωπος. Το έχουμε πει ο ΟΑΣΑ έχει κοστολογήσει τα 90 λεπτά χρήσης με καθυστερήσεις και μετεπιβίβασεις στην τιμή των 1.40 ευρώ. Πλέον 1.23 δεν μπορουμε και δεν είναι σωστό να το κανουμε 90 ή 100 ή 120 λεπτά.

     • Δεν είναι δίκαιο για ποιον; Απλώς είναι διαφορετική αντίληψη από αυτή που εκθέτεις. Ας πληρώνουν όλοι και θα είναι μια χαρά. Δηλαδή είναι δίκαιο να περιμένεις 40 λεπτά το προαστιακό ή έστω 10 το μετρό, ενώ έχεις επικυρώσει;

     • Στον Προαστιακό μπορείς να βλέπεις εδώ τα δρομολόγια και να πας στον σταθμό λίγο πριν έρθει: http://www.trainose.gr/επιβατικό-έργο/προαστιακός-σιδηρόδρομος/προαστιακός-αθηνών/

      Τότε, βάλε πακέτα εισιτηρίων και όταν περάσουν τα πρώτα 90’ και το επικυρώσεις στην έξοδο αφαιρείται το επόμενο εισιτήριο.

      Αλλιώς, ο ΟΑΣΑ να ακολουθήσει τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών και να χρεώνει 1.40€ την κάθε διαδρομή χωρίς μετεπιβίβαση. Σε αυτήν την περίπτωση αφού επικυρώσεις μπορείς να κάτσεις για όση ώρα θες και οι πύλες θα ανοίξουν, αλλά κάθε φορά που θα εισέρχεσαι σε σταθμό θα σου αφαιρούνται 1.40€. Αλλά δεν νομίζω ότι σε βολεύει κάτι τέτοιο.

     • Αλήθεια το λες για τον προαστιακό; Λες να μην ξέρω τα δρομολόγια; Ότι είναι 2 την ώρα και καθυστερούν λόγω της πολυκοσμίας το ξέρεις; Και αν κάνω μετεπιβίβαση από άλλο μέσο, πώς θα υπολογίσω πότε θα βρεθώ στον προαστιακό; Και δεν μιλάω για εμένα, μη μπαίνεις στον κόπο να μου βρεις λύσεις. Αυτό όμως που η μόνη εναλλακτική που βρήκες είναι να χρεώνουν κάθε διαδρομή ξεχωριστά (έτσι για να με τιμωρήσουν που σκέφτηκα τέτοια πράγματα) με ξεπερνάει…

     • Ειρωνικά το λέω και ελπίζω να κατάλαβες ότι το νόημα της «λύσης» μου είναι ότι δεν γίνεται να τα έχουμε όλα, και 1.40€ για απεριόριστες διαδρομές και όση επιπλέον ώρα θελουμε πέραν του 90λεπτου.

     • Ελάχιστες αλλά κάνε μια σύγκριση των μισθών σε άλλες χώρες σε σχέση με το κόμιστρο και τις υπηρεσίες.

     • Νομίζω ότι οι υπηρεσίες δεν έχουν σχέση με τις τιμές, στο παράδειγμα του Λονδίνου, οι οποίες εκτός από τη συχνότητα των δρομολογίων είναι πολύ χειρότερες, μιλώντας για το μετρό.
      https://uploads.disquscdn.com/images/b33fbb010bc713431b432a10acf8e97fbfaa88853fcfb945c93fc1195c5fcacc.png

     • Πόση χαρά να συνειδητοποιώ ότι είμαστε ανώτεροι από το Λονδίνο. Όταν καταφέρουν να καταργήσουν καμμιά 20αριά γραμμές στο μετρό και σταματήσουν να έρχονται τα λεωφορεία κάθε τρία λεπτά, θα μας έχουν φτάσει… Και μια και ανέβασες πίνακα, να το πούμε ολοκληρωμένο. Με την επαναφορτιζόμενη κάρτα, στο Λονδίνο είναι λιγότερο από τις μισές οι τιμές… Και επαναλαμβάνω για να το κλείσω. Αν μετράει το 90′ (ή όσο είναι το όριο) στην τελευταία επικύρωση και ταυτόχρονα πληρώνουν όλοι, η οικονομία κλίμακος θα είναι υπέρ των εσόδων των συγκοινωνιών. Και δεν θα καθυστερεί/δυσανασχετεί ο επιβάτης αν δεν μπορεί να τρέξει στην σκάλα για να προλάβει να βγει. Αστείες σκηνές…

     • Ναι απλά εκεί επίσης όλοι πληρώνουν. Δεν υπάρχει το φαινόμενο “περνώ πίσω από τον άλλο όταν χτυπάει την κάρτα του”.

      Οχι δν είναι λιγότερο οι τιμές. Έχεις μια έκπτωση με την oyster εαν δεν πληρώσεις με μετρητά αλλά τα ποσά που αναφέρει ο πίνακας είναι με τις τιμές της oyster.

      Δεν υπάρχει θέμα να προλάβεις. Εάν δεν προλάβεις επικυρώνεται νέο εισιτήριο. Δεν υπάρχει κανένα άγχος.

      Εσείς εάν είχατε μια εταιρία και πουλούσε φαγητό. Και λέγατε ότι για 90 λεπτά τρως απεριόριστα από τον μπουφέ για 30 ευρω (προφανώς δεν μπορείς να τρως συνέχεια υπάρχουν διάλειμματα όταν μασάς, όπως υπάρχουν καθυστερήσεις στις μετεπιβιβασεις) . Θα αφήνατε να τρώει κάποιος απεριόριστα για όσο θελει εάν την τελευταία μπουκιά την έτρωγε στο 85;;

     • Το ρίξαμε στην πλάκα… Αυτό είναι το άγχος ακριβώς. Γιατί να πληρώσει κάποιος επιπλεόν εισιτήριο; Για το Λονδίνο κάνεις λάθος. Πχ 2.40 λίρες με κάρτα αντί 4.90 απλό.

     • Θα πληρώσει επιπλέον γιατί ξεπέρασε τα λεπτά που είχε προπληρώσει.

      Υπάρχουν ζώνες στο Λονδίνο. Προφανώς αυτό είναι μια μέση τιμή. Μπορεί να χρειαστεί να πληρώσεις στο μετρό του Λονδίνου και 6.90 λίρες (με την έκπτωση της oyster αλλιως 8.50 λίρες)

      Γιατί το ρίξαμε στην πλάκα;;

     • Μα αυτό είναι το θέμα. Να μη πληρώνει! Δεν λέω τι γίνεται. Λέω κάποια λύση για κάποιο ζήτημα που τέθηκε πιο πάνω… Εδώ κολλάει η πλάκα.

     • Θέλω να μου πείτε την λογική;;; Γιατί να μην πληρώνει;;; Αφού με 1.40 ευρώ μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ΜΜΜ για 90 λεπτά εάν εγώ θέλω να τα χρησιμοποιήσω για περισσότερο δεν πρέπει να πληρώσω και περισσότερο;;;

     • Δεν θέλεις να τα χρησιμοποιήσεις περισσότερο. Τυχαίνει να είσαι μέσα σε μέσο και λήγει ο χρόνος. Αυτή είναι η λογική. Ελάττωσε τον χρόνο αν το 90 είναι ιερός αριθμός.

     • Ωραία λοιπόν εάν “τυχαίνει” να εισαι μέσα και να λήγει ο χρόνος (αφού είναι τόσο μεγάλη η απόσταση ή κάθε μέρα συναντάτε κίνηση ή καθυστερησεις που δεν σας φτάνουν τα 90 λεπτά για την απλη μετάβασή σας στον προορισμό σας) προφανώς δεν σας συμφέρει να αγοράζετε εισιτήριο των 1.4. δλδ αφού θέλετε 2.80 για το πήγαινε και 2.80 για την επιστροφή, βγάλτε μια ημερήσια να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο και να μην κάνουμε και αυτές τις περιττές συζητήσεις.

     • Ε μα τι να κάνω δεν μπορώ. Αυτό το θέμα το έχουμε εξαντλήσει είναι η αλήθεια αλλά αυτή τη νοοτροπία δεν μπορω να την δεχτώ.

     • Βρε άνθρωπε σου ζήτησα να μου βρεις λύση και να κάνεις περιττή συζήτηση; Και εγώ κάρτα έχω. Δεν μιλάω για εμένα και σκέφτομαι κάποια γελοία περιστατικά που θα προκύψουν. Χαίρομαι τουλάχιστον που το κατάλαβες.

     • Δεν έπρεπε να καταλάβω κατι. Οι μεμονωμένες τιμές είναι πάντα για περιστασιακούς χρήστες. Δεν μπορεί να χρησιμοποιείς τα μέσα καθημερινά 2 και 3 φορές την ημέρα και να θεωρείς ότι εξοικονομείς λεφτά. Αυτές είναι οι τιμές για κάποιον που ζήτημα είναι εάν θα κάνει 15 διαδρομές. Γιατί μετά τις 20 τα έχεις βγάλει τα λεφτά της μηνιαίας. Άρα ένας που θα κόβει εισιτήριο μια φορά να πληρώσει δύο γιατί ξεπέρασε τα 90 λεπτά δεν το θεωρώ εκμετάλλευση από τη μεριά του ΟΑΣΑ.

     • Με μάρανε; Εσένα τι σε μάρανε; Να χρονομετράς μη τυχόν και αργήσει κανένας επιβάτης να του πάρεις παραπάνω εισιτήριο;

     • Όχι. Θα του έβγαζα την μπουκιά από το στόμα για να σταματήσει να μασάει. Είμαστε εντάξει;

     • Όχι δεν είπα αυτο. Αλλά εαν εξακολουθούσε να πεινάει θα πλήρωνε άλλο ένα γεύμα. Έτσι πάει. Όπως σας είπα και παρακάτω θέλω να μου εξηγήσετε με ποια λογική θεωρείτε σωστό το να μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα ΜΜΜ για όσο χρόνο θέλετε μετά το πέρας των 90 λεπτών;;;

     • Οι ουρές στα μηχανήματα είναι προσωρινές μέχρι να αντικατασταθούν τα παλιά. Αλλά, για παράδειγμα, στον σταθμό Πανεπιστήμιο που έχει μόνο μηχανήματα ηλ. εισιτηρίου, πάλι έχει ουρές. Τι δείχνει αυτό; Πόσοι δεν πλήρωναν πριν.

      Μιλάω για το μετρό, εκτός αυτού, στα λεωφορεία του Λονδίνου ισχύουν άλλες τιμές.

      Ναι, ξέρω ότι άλλες είναι οι τιμές για την oyster, αλλά αυτό για τα απλά εισιτήρια. Οι μηνιαίες και πάνω είναι διαθέσιμες μόνο στην oyster και έχουν τις τιμές που βλέπεις.

      Και στο Λονδίνο, οι πύλες δεν ανοίγουν άμα έχει λήξει κάποιο εισιτήριο χρονικής διάρκειας, αλλά δεν έχω δει κάποιον να παραπονιέται ποτέ.

     • Ποιες ουρές; Δεν είπα κάτι για ουρές. Εγώ το επέκτεινα το θέμα και εκτός μετρό. Για να δώσω μια γενική εικόνα γιατί στο Λονδίνο είναι πολύ πίσω ακόμα.

     • Λάθος μου, το “γραμμές” το μπέρδεψα με ουρές.

      Το Λονδίνο έχει τις γραμμές που έχει για να καλύπτει τις ανάγκες του. Και εδώ έχουμε ανάγκες, αλλά δεν φτιάχναμε τίποτα από το 1869 μέχρι το 2000 (απλά επεκτείναμε τη μία γραμμή), σε αντίθεση με το Λονδίνο που όλον αυτό τον καιρό έφτιαχνε γραμμές.

     • Άρα είναι πολύ μπροστά σε επίπεδο υπηρεσιών. Στα λόγια μου έρχεσαι. Αν δεν βαριόμουν πλεόν και πρέπει να κοιμηθώ επίσης, μέχρι το πρωί θα σε είχα πείσει.

     • Το ότι έχει πολλές γραμμές δε σημαίνει ότι οι υπηρεσίες είναι υψηλής ποιότητας. π.χ. η Ryanair καλύπτει περισσότερους προορισμούς από την Aegean, αλλά προσφέρει χάλια υπηρεσίες.

     • Ειρωνικά μιλάει επειδή είπα αυτό: “οι οποίες [υπηρεσίες] εκτός από τη συχνότητα των δρομολογίων είναι πολύ χειρότερες”

     • Εχω επικυρωσει στο μετρο ειστηριο των 90′ και κατεβαινω στη Δαφνη να παρω το 212. Ελα ομως που αποφασισαν να εκεινη την μερα (δεν ξερω για ποιο λογο) να μην εκτελεσουν το δρομολογιο των 16.00 και να περιμενω μιση ωρα επιπλεον μιση ωρα με αποτελεσμα να ληξει το 90′ λεπτο στο μεσο της διαδρομης. Φταιω εγω? Στο σταθμαρχειο στην Δαφνη σφυριζαν αδιαφορα.

     • Σε αυτήν την περίπτωση, όχι δεν φταίτε εσείς. Εμείς λέμε σε περίπτωση που εκτελούνται όλα τα δρομολόγια κανονικά.

     • Δεν είναι δίκαιο για μένα που προλαβαίνω την διαδρομή μου στα 90 λεπτα ενω ένας που επικυρώνει ξανά το ενεργό εισιτηριο να επεκτείνει τον χρόνο μπορεί και μισή ώρα περισσότερο. Δλδ έχουμε πληρώσει το ίδιο ποσό αλλά εσεις να έχετε την υπηρεσία για 120 λεπτά ενώ εγώ για 90.

      Για αυτό τώρα θα αλλάξει το σύστημα και θα γίνει ζωνικο που είναι το πιο δίκαιο από όλα… Πας από Ομόνοια Σύνταγμα πληρώνεις το αντίστοιχο αντίτιμο. Πας από Κηφισιά Πειραιά πληρώνεις το αντίστοιχο – πιο ακριβό – αντίτιμο. Σε κάθε επιβιβαση πληρωμή τέρμα τα 90λεπτά. Και έτσι δεν θα τσακωνόμαστε για το εάν είναι δίκαιο να επιτρέπεται η δεύτερη επικύρωση στο ίδιο εισιτήριο.

     • Αυτό ήδη γίνεται με τα πακέτα εισιτηρίων και τη χρηματική αξία.
      Εμείς μιλάμε για την περίπτωση που έχεις μόνο ένα εισιτήριο των 90’.

  • Εγώ για τα 90 λεπτά θεωρώ πως θα έπρεπε να είναι αρκετά ώστε να φτάσεις στον προορισμό σου. Αν όμως για να πας από το σημείο Α στο σημείο Β χρειάζεσαι πάνω από 90′, το πρόβλημα είναι των τραγικών μέσων μεταφοράς (καθώς ιδίως αν χρησιμοποιείς λεωφορείο καλό είναι να κάνεις ευχέλαιο πριν ξεκινήσεις, καθώς για πολλές γραμμές οι συχνότητες είναι απαράδεκτες). Σε αυτή την περίπτωση δεν βλέπω γιατί να τιμωρείται ο επιβάτης, αν μέσα στα 90′ ισχύος έχει χτυπήσει το εισητήριό του στο τελευταίο μέσο που χρησιμοποιεί. Δεν είναι κάτι παράλογο, πχ στο Παρίσι μετρά ο χρόνος ανάμεσα στην πρώτη και τελευταία ακύρωση, κι όχι της διαδρομής αυτής καθεαυτής ιδίως για διαδρομές με λεωφορεία.

   • Με μια μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο στο Παρίσι υπάρχει χρέωση σε κάθε επιβιβαση/μετεπιβίβαση. Εάν θέλετε μπορούμε να το κάνουμε και εμείς έτσι. Αλλά εμείς εδώ με το ένα εισιτήριο (σε αντίθεση με το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Ρώμη, κτλ…) Με ένα εισιτήριο πας παντού για 90 λεπτά. Και όταν έχουμε για 90 λεπτά δωρεάν μετακίνηση σε όλα τα μέσα καλό είναι να μην γκρινιάζουμε.

    • Είχα στο νου μου τα ticket t+, τα μοναδιαία εισιτήρια για ευκαιριακούς χρήστες. Τα εισιτήρια εν γένει, δεν συμφέρουν πουθενά, και η έκπτωση όταν αγοράζεις πακέτα των 10 σε πολλές χώρες είναι δεδομένη, δεν σου κάνουν χάρη όπως εδώ.

     • Δεν σου κάνουν καμία χάρη. Απο την πρώτη μέρα κυκλοφορίας υπήρχε η προσφορά αυτή. Όπως ενημερώθηκα από σχόλια εδω(γιατί δεν το θυμάμαι) υπήρχε και παλιά η προσφορά αυτή αλλα πάντα λόγω των κυκλωμάτων πλαστών εισιτηρίων τα πουλούσαν σε κανονική τιμή και το κέρδος το κρατούσαν οι υπάλληλοι. Τώρα που δεν μπορούν να παραχαραξουν το ηλεκτρονικό εισιτήριο το επανέφεραν το εκπτωτικό αυτό.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*