Η σημειολογία μιας ανακοίνωσης

ΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΚΑΝΕΙ ΜΟΝΟ ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΣΗ

ΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ

 • Οι επιβάτες που επιθυμούν αγορά εισιτηρίων μπορούν να περάσουν χωρίς εισιτήριο. Ο Ιανουάριος δεν τέλειωσε ακόμα αλλά αυτή είναι η φράση της χρονιάς.
 • Ρώτησε τον εαυτό σου: Επιθυμείς να αγοράσεις εισιτήριο; Αν ναι, οι αγαπητοί εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες σου επιτρέπουν να μετακινηθείς δωρεάν. Αν όχι, και πάλι δωρεάν θα μετακινηθείς, το κρίμα όμως στο λαιμό σου.
 • Μόνοι άτυχοι όσοι επιθυμούν επαναφόρτιση. Ανάλογα βέβαια του πόσο βαθιά είναι η επιθυμία. Γιατί μετά από λίγο αισθάνεσαι και κορόιδο αν είσαι ο μόνος που πληρώνει.
 • Η ανακοίνωση έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της σε ολοένα και περισσότερους σταθμούς καθώς το απόθεμα ηλεκτρονικών εισιτηρίων εξαντλείται.  Το περίεργο θα ήταν αν η ζήτηση είχε προβλεφθεί και η προμήθεια ανταλλακτικών να είχε γίνει εγκαίρως. Αν υπήρχε η στοιχειώδης οργάνωση και προγραμματισμός προκειμένου όλα να εξελιχθούν ομαλά.
 • Έχοντας όμως ζήσει την μέχρι τώρα διαδικασία της μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο, δύσκολο είναι κάποια νέα γκάφα να μας κάνει εντύπωση.
 • Μα, θα ρωτήσουν κάποιοι, αν η επίσημη/ανεπίσημη ανακοίνωση καλεί τους επιβάτες να μετακινηθούν χωρίς εισιτήριο και αν οι μπάρες συνεχίζουν να είναι ανοικτές επ’ αόριστον, δεν νομιμοποιείται και επίσημα η εισιτηριοδιαφυγή;
 • Λυπάμαι που θα διαφωνήσω αλλά αυτό έχει γίνει πολύ νωρίτερα. Όταν ο υπουργός δεν αναγνωρίζει την εισιτηριοδιαφυγή ως πρόβλημα, δαιμονοποιεί τους ελέγχους εισιτηρίων («κεφαλοκυνηγοί!!») και προωθεί ως αιτία όλων των κακών τα διάφορα κυκλώματα-μπαμπούλες από εργαζόμενους που εξακολουθούν να λυμαίνονται τις συγκοινωνίες αλλά για κάποιο λόγο δεν μπορούν να αποκαθηλωθούν, αυτό που ζούμε σήμερα είναι σύμπτωμα και όχι η αιτία του προβλήματος.
 • Έχουν εκδοθεί 400.000 προσωποποιημένες κάρτες μέχρι στιγμής, λέει ο υπουργός, ενώ πριν ανανεώνονταν 250.000 χιλιάδες μηνιαίες κάρτες κάθε μήνα. Άρα -υπονοεί- πώς είναι δυνατόν να έχουμε 150.000 παραπάνω προσωποποιημένες κάρτες; Μήπως 150.000 άτομα είχαν πλαστές;
 • Ξεχνάει επιλεκτικά ο υπουργός πως προσωποποιημένες κάρτες εκδίδουν πλέον σχεδόν υποχρεωτικά οι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης και μειωμένου κομίστρου και πως οι κάρτες δεν φορτίζονται μόνο με μηνιαία εισιτήρια αλλά με οποιοδήποτε προϊόν κομίστρου ή χρηματικό ποσό. Συγκρίνει το μέσο όρο των ανανεώσεων παλιών μηνιαίων καρτών με το συνολικό αριθμό προσωποποιημένων καρτών που έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής, ακόμα και αν αυτές είναι κενές ή έχουν φορτιστεί με ένα μόνο ενιαίο εισιτήριο, είτε χρησιμοποιούνται κάθε μέρα είτε δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ.
 • Δεν χρειάζεται να πας καν σε εκδοτήριο ή εκδοτικό μηχάνημα λέει ο υπουργός, μπορείς να μετακινηθείς με την εφαρμογή για κινητό τηλέφωνο  [συνέντευξη ΣΚΑΙ, 24 Ιανουαρίου]. Ξεχνάει και πάλι ότι το μόνο που κάνει η εφαρμογή (εφόσον είναι συμβατή με το κινητό σου) είναι να φορτίζει την κάρτα σου με το προϊόν κομίστρου που έχει αγοράσει. Το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου δεν επιτρέπει μετακινήσεις με πληρωμή απευθείας μέσω κινητού ή κάρτας καθώς σχεδιάστηκε με προδιαγραφές του 2011 που βρίσκονται 10+ χρόνια πίσω σε σχέση με τις σύγχρονες εξελίξεις.
 • Πλέον κάνεις μία αίτηση online, λέει ο υπουργός, και η κάρτα έρχεται σπίτι σου [Βουλή, 25 Ιανουαρίου]. Αγνοεί και πάλι πως καμία κάρτα δεν έχει παραδοθεί στον παραλήπτη της από τότε που ξεκίνησε η υποδοχή των online αιτήσεων πριν από τέσσερις εβδομάδες. Ο ΟΑΣΑ έχει προκηρύξει πρόχειρο διαγωνισμό για την προσωποποίηση 100.000 καρτών, με την προθεσμία να λήγει στις 7 Φεβρουαρίου. Η προσωποποίηση των 100.000 καρτών θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα, αν δεν καθυστερήσει ο εργολάβος. Δύσκολα θα την προλάβει την προθεσμία για το κλείσιμο των πυλών στα τέλη Φεβρουαρίου.
 • Εν τω μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα αποκαθηλώθηκε ο υπεύθυνος ηλεκτρονικού εισιτηρίου της ΣΤΑΣΥ ενώ τη θέση του έλαβε ο μέχρι πρότινος τμηματάρχης τεχνολογίας και δικτύων. Όλα πάνε καλά, αφού.
 • Ξεκινάει μέσα στις επόμενες εβδομάδες και ο έλεγχος των ΟΑΣΑ, ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ από το υπερταμείο και πλέον οι συγκοινωνίες θα πρέπει να αποκτήσουν business plan. Και όχι μόνο αυτό. Ό,τι περιλαμβάνει το business plan θα πρέπει να γίνεται.
 • Δύσκολοι καιροί για όσους ζουν σε παράλληλες πραγματικότητες.

45 Comments

 1. Πάντως σχετικά με τις προδιαγραφές του 2011 θυμάμαι όταν χτύπαγα την ηλεκτρονική κάρτα για είσοδο σε χ.κ. της Βουλγαρίας!!! το 2005!!!! (εκτός ότι την φόρτιζες κατευθείαν online) υπήρχε και κάμερα και ο υπάλληλος έκανε σύγκριση της φωτογραφίας που είχε η κάρτα κατά την έκδοση και αυτού που την χρησιμοποιούσε…! Στο δημόσιο η τεχνολογία φτάνει μέχρι εκεί που φτάνει το στενό τους κεφάλι….

 2. καλησπερα γραφω και εγω εδω περισσοτερο ως προς συζητηση ,.αγοραζα παντα καρτα και πριν αλλα και τωτρα αλλα εινια η πρωτη φορα που αισθαομια χαζος να χτυαπω 4 φορες καρτα τη μερα εδω και 4 μηνες και να μας εμπαιζουν.η εφαρμογη για χρηση κινητου ειναι ημιτελης,.μονα εισητηρια ,/ρεστα/pos οποιος χρεαστει με χιλια προβληματα ,.μπαρες δε μπορουν να κλεισουν.εικδειςκ ομαδες πληθυσμου στον αερα και βλεπουμε και την απαραδεκτη οδηγια “μπειτε χωρις εισητηρια”!πραγμτικα γιατι μετα απο 100 εκατομυρια++ που πληρωσαμε ,μετα απο τοσους μηνες πρεπει να βαλουμε εμεις πλατη σε αυτη τη κατασταση και οχι να αποδωθουν ευθυνες .δε μπορω να το καταλαβω.και επειδη ακουω και την δικαιολογια οτι πρέπει να χτυπαμε εισητιο οπως παλια -απλα σκεφτομαι .αν περσυ ελεγε ο ησαπ σε τοπικους σταθμους μπειτε τζαμπα .αν δε ειχαμε χαρτινα ,αν ητα χαλασμενα τα μηχανηματα. αν ειχε τις τεραστιες ουρες που ειδαμε ολοι.θα χτυπαγαμε? …δεν ειμαι τοσο σιγουρος

 3. Μα καλά, τόσα και τόσα συστήματα λειτουργού σε πόλεις του εξωτερικού με παρόμοια δομή συγκοινωνίας (μετρό, τραμ, λεωφορεία) και λειτουργού μια χαρά. Τι τους πείραζε να πάρουν ένα τέτοιο σύστημα έτοιμο και με μικρές προσαρμογές (που να αφορούν σε τοπικές γεωγραφικές συνθήκες ή δομή εισιτηρίων) να το εφαρμόσουν; Έπρεπε δηλαδή να πληρώσουμε ένα σκασμό χρήματα για να αναπτύξουμε τάχατες ένα “δικό” μας σύστημα, που ανάθεμα και αν είναι τελείως δικό μας για να μην λειτουργεί ή να παρουσιάζει ένα σωρό κενά και δυσλειτουργίες; Ποιος θα απολογηθεί για όλα αυτά και ποιος θα χρεωθεί (με την κυριολεκτική σημασία της λέξης) το όλο πρόβλημα;

  • Θέλουν απλά να αντιγράψουν το Λονδίνο και να το παίξουν η σούπερ εταιρία συγκοινωνιών. Π.χ. εκείνο το site που δεν έφτιαξαν ποτέ, το tfa.gov.gr, αντιγραφή του αντίστοιχου λονδρέζικου (tfl.gov.uk). Πάω στοίχημα ότι καμιά μήνυση θα τους έκαναν.

   Κατά τη γνώμη μου, θα μπορούσαν να είχαν κάνει σύμβαση με την Cubic, που λειτουργεί το σύστημα εισιτηρίων στο Λονδίνο και να έφτιαχναν το ίδιο ακριβώς σύστημα κι εδώ, όπως έκαναν και στο Σίδνεϊ, με την Opal Card.

   • Συμφωνώ. Μιας και σήμερα πλέον, ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που κάποιος αναπτύσσει εκ του μηδενός ένα πληροφορικό σύστημα, αλλά συνήθως παίρνει ένα άλλο σύστημα που λειτουργεί και το προσαρμόζει στα δικά του δεδομένα. Έτσι λοιπόν και δεδομένου ότι το λονδρέζικο σύστημα είναι πραγματικά πολύ λειτουργικό και αξιόπιστο (μιας και λειτουργεί με περίπου 20 εκατομμύρια δυνητικούς πελάτες, σε σχέση με τα 5 εκατομμύρια της Αθήνας), ενώ έχει πετύχει τον συνδυασμό 5 σταθμών υπεραστικού σιδηροδρόμου, 14 προαστιακών γραμμών, πάνω από 20 γραμμών μετρό, πάνω από 550 λεωφορειακές γραμμές και άλλα πολλά, θα έπρεπε να έχει εξεταστεί πολύ σοβαρότερα η δυνατότητα “αντιγραφής” του, φυσικά με όλα τα στοιχεία της νομιμότητας. Δεν έγινε όμως και έτσι τώρα “πληρώνουμε” την ατσαλιά και την προχειρότητα κάποιων.

    • Συμφωνώ. Και γι’αυτο πιστευω ότι όταν βάλουν το ηλ.εισιτηριο στη Θεσσαλονίκη, δεν θα έχει τόσα προβλήματα. Καθώς θα είναι έτοιμο όταν θα το βάλουν εκεί, ενώ εμείς ήμασταν τα πειραματόζωα ένα χρόνο και βαλε.

  • Το ότι οι μπάρες είναι ανοιχτές, δεν σημαίνει ότι είναι δωρεάν τα ΜΜΜ, γιατί και πριν το ηλ. εισιτήριο, πάλι έπρεπε να πληρώσεις. Σε καμία πόλη που εφαρμόστηκε το ηλ. εισιτήριο, δεν έκλεισαν οι πύλες κατευθείαν. Πρέπει να υπάρξει εξοικείωση του κοινού (που δεν υπάρχει εδώ) και να τακτοποιηθούν λεπτομέρειες όπως η σύνδεση με το σύστημα πυρασφάλειας, καθώς υπάρχουν σταθμοί που η σύνδεση δεν έχει γίνει ακόμα.

 4. Κατά τα άλλα φταίμε εμείς που δεν ”αγκαλιάσαμε” το νέο σύστημα.
  Ο κόσμος συνεχίζει να περιμένει σε ουρές προσπαθώντας να χρησιμοποιήσει ένα σύστημα που ούτε ο ίδιος ο ΟΑΣΑ καταλαβαίνει.

  Γιατί χτυπάμε τις κάρτες των 30 ημερών και στην έξοδο όσο είναι οι πύλες ανοικτές? Μυστήριο

  Γιατί χτυπάμε το εισιτήριο της μίας διαδρομές και στην έξοδο? Άγνωστο

  Μας τραβάει 2ο εισιτήριο από τα 10+1 όταν έχει λήξει ο χρόνος? Ουδείς γνωρίζει.
  Γιατί δεν πουλάει εισιτήρια των 0,60 κανένα μηχάνημα σε κανένα σταθμό αλλά πουλάνε χύμα τα περίπτερα που είναι ακριβώς από πάνω?

  Προχτές άκουσα να λένε ότι αν δεν ακυρώσεις το 10+1 στην έξοδο σου τρώει τις υπόλοιπες διαδρομές. Αστικός μύθος? Μπούρδα? Επίσσημη ενημέρωση ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ

  Ο ΟΑΣΑ ακόμα προσπαθεί να στήσει το ηλεκτρονικό εισιτήριο σε μια δοκιμαστική περίοδο που την ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ κανονικά οι πελάτες του.

  Μπάρες ορθάνοιχτες, μηχανήματα χωρίς εισιτήρια, μηχανήματα που τρώνε λεφτά, κάρτες που εξαφανίζουν το υπόλοιπο.

  Και όλα εις βάρος αυτών που πλήρωναν πάντα.

  Όσοι έμπαιναν τσάμπα συνεχίζουν και σήμερα. Όταν και εάν ο ΟΑΣΑ τελειώσει την ΠΛΗΡΩΜΕΝΗ δοκιμαστική περίοδο και κλείσει τις μπάρες, θα βγάλουν ένα εισιτήριο και θα περάσουν σαν κύριοι. Και θα ανοίξουν και μια σαμπάνια στην υγεία των κορόιδων που επί μήνες περιμένουν στην ουρά να φορτίσουν κάρτες για να περάσουν από τις ανοικτές πύλες…

  • Πρέπει να χτυπάμε πάντα γιατί έτσι λειτουργεί το σύστημα αλλιώς μπερδεύεται… Δεν καταλαβαίνει ότι οι πύλες είναι ανοιχτές. Όσο για τα περίπτερα έχετε δίκιο δεν πρέπει να πουλάνε μειωμένο εισιτήριο χωρίς προσωποποιημενη κάρτα όπως ούτε και οι σταθμοί κατά τη γνώμη μου. Σε όλα τα άλλα έχετε δίκιο… όχι δεν νομίζω να σου τρώει όλες τις διαδρομές χωρίς επικύρωση στην έξοδο. Μπορεί όμως εάν κινείστε με χρηματικό ποσό να σας φάει το μέγιστο αντίτιμο… Αλλά για την έλλειψη χάρτινων εισιτηρίων φτάνει και οι υπάλληλοι. Γνωστός μου κάθε φορά που τους δίνει το εισιτήριο για επαναφόρτιση του το επιστρέφουν άδειο και του δίνουν καινούργιο.

   • Σύστημα που έκανε 130 εκ ευρώ ”μπερδεύεται” και τρώει τα λεφτά των πελατών που πληρώνουν για να περνάνε από ανοικτές μπάρες. Σωστά το κατάλαβα? Τα περιστατικά που αγορασμένα προϊόντα ”εξαφανίστηκαν” από κάρτες γιατί το σύστημα ”μπερδεύτηκε” είναι καθημερινό φαινόμενο, δεν νομίζω ότι εσύ ή εγώ μπορούμε να διαψεύσουμε ότι συμβαίνουν με βάση το τι ”νομίζουμε”. Εαν το σύστημα ”μπερδεύεται” με ανοιχτές τις μπάρες τότε να τις κλείσουν, και αν ΔΕΝ μπορούν άμεσα να τις κλείσουν (γιατί το σύστημα εκτός από το ότι ”μπερδεύεται” ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ, τότε να ΜΗΝ ΧΡΕΩΝΟΥΝ τον κόσμο για να χρησιμοποιεί ένα ημιτελές και προβληματικό σύστημα.

    • Σας απάντησα και σε άλλο σχόλιο, πως το ότι οι πύλες είναι ανοιχτές δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να πληρώνουμε. Το σύστημα λειτουργεί κανονικότατα, απλά οι πύλες είναι ανοιχτές. Και με το χάρτινο εισιτήριο που δεν υπήρχαν πύλες, πάλι έπρεπε να πληρώσεις.
     Δηλαδή, αν δεν υπήρχαν πύλες και για κάποιο λόγο είχαν αποφασίσει να έχουν μηχανήματα, παρόμοια με του χάρτινου, θα περίμενες να βάλουν για να πληρώσεις;;

     • Φίλε δημήτρη, η ουσία των όσων γράφω είναι η προχειρότητα της υλοποίησης και η απουσία σχεδιασμού. Όταν γράφεις ότι το σύστημα λειτουργεί ”κανονικότατα” προσβάλλεις τους συμπολίτες σου που έχουν καθημερινά προβλήματα με το σύστημα αυτό. Από τα σχόλια σε αυτό το site μόνο ”κανονικότατα” δεν μπορεί να πεις οτι λειτουργεί το σύστημα. Όσο για τις πύλες, η ύπαρξη και η λειτουργία τους είναι η αναβάθμιση από το παλιό σύστημα, όχι το αν οι 10 διαδρομές είναι 10 χαρτάκια ή δεδομένα αποθηκευμένα σε μία ηλεκτρονική κάρτα.

     • Δεν ειπα ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Και προχειρότητα υπάρχει (μπες τώρα στο athenacard.gr (από desktop) και κοίτα το ροζ κουμπί).

      Απλά το ότι οι πύλες είναι ανοιχτές δεν επηρεάζει και ούτε πρέπει να επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος (αυτό εννοώ «κανονικότατα»), δηλαδή χρησιμοποιείς το σύστημα σαν να είναι κλειστές.

      Ναι, οι πύλες αποτελούν το 70% της αναβάθμισης, αλλά το ότι είναι ανοικτές (γιατί λειτουργικές είναι) δεν σημαίνει ότι μπαίνουμε τζάμπα.

     • Οι πύλες είναι το 100% της αναβάθμισης.
      Η αναβάθμιση είναι το πέρασμα από ένα σύστημα που πληρώνει όποιος γουστάρει σε ένα σύστημα που έχουν πρόσβαση μόνο όσοι πληρώνουν. Η αναβάθμιση ΔΕΝ είναι αν τα 10 εισιτήρια θα είναι ηλεκτρονικά ή αν η κάρτα θα ισχύει για 30 μέρες ή ημερολογιακά. Δεν έπεσε έξω ο ΟΑΣΑ από αυτά αλλά από το ότι δεν μπόρεσε ποτέ να προστατέψει τους πελάτες του από τους τζαμπατζίδες.
      Μέχρι να κλείσουν λοιπόν ο ΟΑΣΑ χρεώνει για κάτι που είναι πρακτικά και ουσιαστικά ΔΩΡΕΑΝ.

     • Το 100% δεν είναι, καθώς η μετάβαση αποτελείται και από αλλά, όπως την αλλαγή του σκεπτικού, του τρόπου λειτουργίας, της εξοικείωσης κ.α., που πολλοί δεν τα έχουν καταλάβει ακόμα.

      Προφανώς και η λαθρεπιβίβαση δεν έχει μειωθεί, ούτε έλεγχοι υπάρχουν, αλλά με το να μην πληρώνεις, χειροτερεύεις την κατάσταση. Σκέψου λίγο: αν αρχίζαμε όλοι οι συνεπείς επιβάτες να πληρώναμε, να χτυπάγαμε την καρτα κάθε φορά, και θα δίναμε το παράδειγμα και θα κάναμε όσους δεν πληρώνουν να νιώθουν «περίεργα», αναγκάζοντάς τους έμμεσα, να πληρώσουν και τώρα.

     • ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ. Με το να πληρώνουμε ενθαρρύνουμε τον ΟΑΣΑ να κρατάει τις πύλες ανοιχτές. Ουσιαστικά επιδοτούμε με μήνες δωρεάν μετακίνησης τους τζαμπατζίδες. Κανένας δεν θα νιώσει άσχημα που μας βλέπει να χτυπάμε σαν χαζοί τα πληρωμένα μας εισιτήρια σε ανοικτές πύλες την στιγμή που οι πονηροί συνεχίζουν ΔΩΡΕΑΝ.
      Αντίθετα αν σταματήσουμε θα καταρρεύσουν τα έσοδα του ΟΑΣΑ και θα υποχρεωθεί να κλείσει τις πύλες. (μια απόφαση με πολιτικό κόστος μια και είναι γνωστό ότι συνεπείς νοικοκυραίοι δεν αποτελούν εκλογική πελατεία της κυβέρνησης, αντίθετα με τους πάσης φύσεως ”δεν πληρώνω”.

     • Ο ΟΑΣΑ δεν τις κρατάει ανοικτές επίτηδες, απλά όπως οτιδήποτε στην Ελλάδα, δεν γίνεται στην ώρα του.

      Εσυ κάνε ό,τι θες, εμείς πληρώνουμε γιατί κάνουμε το σωστό.

     • Το ζήτημα είναι αμιγώς πολιτικό. Γιαυτό και βλέπεις τον υπουργό να μιλάει για αυτό και όχι στελέχη του ΟΑΣΑ. Οι πύλες θα μείνουν ανοιχτές όσο το δυνατόν περισσότερο και με οποιαδήποτε δικαιολογία. Οι μπάρες δεν κλείνουν για να μην αποκαλυφθεί πόσο ανέτοιμο και προβληματικό είναι το σύστημα, καθώς και για τους πολιτικούς λόγους που σου γράφω παραπάνω. Το να συμμετέχεις σε αυτό και να το χαρακτηρίζεις ”το σωστό” και να ενθαρρύνεις και άλλους να το κάνουν απέχει πάρα πολύ από το ”σωστό”. Σωστό είναι εμείς που πληρώνουμε να πιέσουμε (με τα λεφτά μας) να κλείσει ο ΟΑΣΑ τις μπάρες και να αναλάβει τις ευθύνες του όταν αποκαλυφθεί τι ακριβώς αγόρασε με τα 130 εκ που κόστισε το έργο.

     • Το σύστημα είναι μια χαρά λειτουργικό. Αλλα σε αυτό που λέτε ότι οι πύλες θα μείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο ανοιχτές έχετε δίκιο.

     • Το σύστημα θα είναι λειτουργικό όταν θα εκτελεί το έργο για το οποίο αγοράστηκε. Δηλαδή να επιτρέπει την είσοδο μόνο σε όσους έχουν δικαίωμα εισόδου και σε κανέναν άλλο. Αυτή είναι η λειτουργία που έχει να επιτελέσει και προφανώς σήμερα δεν την επιτελεί. Οπότε ΔΕΝ είναι λειτουργικό. Και εμείς που πληρώνουμε δεν πρέπει να χρηματοδοτούμε και να επικροτούμε την λειτουργία αυτού του ημιτελούς και προβληματικού συστήματος.

     • Δεν αγοράστηκε μόνο γι’αυτό το σύστημα. Δείτε το διαφορετικά
      -Σε κάποιες πόλεις υπάρχει ηλεκτρονικό εισιτήριο χωρίς μπάρες
      -Σε άλλες υπάρχουν μπάρες χωρίς ηλεκτρονικό εισιτήριο

      Το ηλεκτρονικό εισιτήριο είναι αυτό που λέει το όνομα του, ένα ηλεκτρονικό σύστημα που βεβαιώνει πως έχει κάποιος πληρώσει το ποσό που απαιτείται για το ταξίδι που θα κάνει. Δεν απαιτεί μπάρες, όπως δεν υπάρχουν μπάρες πχ στα σινεμά που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά εισιτήρια

     • Επισης, δεν γινόταν να υπάρχει δοκιμαστική περίοδος του ηλεκτρονικού με του χάρτινου, ώστε να εξοικειωθεί ο κόσμος και μετά να πουν ότι από αύριο καταργείται το χάρτινο και κλείνουν όλες οι πύλες.

      Αυτό γιατί μέχρι και την τελευταία μέρα του χάρτινου εισιτηρίου, κανείς δεν χρησιμοποιούσε το ηλεκτρονικό, το οποίο μπορούσες να το αγοράσεις από τον Φεβρουάριο του 2017 από επιλεγμένα σημεία και από το καλοκαίρι, από όλους τους σταθμούς. Θα μου πεις δεν πουλούσαν το 1.40€, αλλά δεν είχα δει ούτε έναν που να πήγαινε στο αεροδρόμιο με ηλεκτρονικο (τα εισιτήρια του αεροδρομίου έβγαιναν κανονικά).

      Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η δοκιμαστική περίοδος και περίοδος εξοικείωσης να ξεκινήσει με την κατάργηση του χάρτινου. Έτσι, εκείνη την ημέρα βρέθηκαν εκατομμύρια επιβάτες να μην ξέρουν να χρησιμοποιηθούν τα νέα μηχανήματα (τη στιγμή που όμως θα μπορούσαν να είχαν εξοικειωθεί τόσους μήνες).

     • Φυσικά και γινόταν να υπάρχει παράλληλη λειτουργία αλλά και εξοικείωση. Απλά ο ΟΑΣΑ μπορούσε να πουλάει τα ηλεκτρονικά προϊόντα ελάχιστα φθηνότερα (πχ εισιτήρια 10+2 ΜΟΝΟ σε ηλεκτρονική μορφή και κάρτα στα 27 ευρώ αντί για 30)

      Ο κόσμος θα προτιμούσε το ηλεκτρονικό γιατί συμφέρει.

      Υπήρχαν άπειροι τρόποι να στραφεί ο κόσμος στο ηλεκτρονικό κόμιστρο σταδιακά και ομαλά. Απλά ο ΟΑΣΑ ουδέποτε ενδιαφέρθηκε να υπάρξει μια τέτοια διαδικασία. Αν ο ΟΑΣΑ ενδιαφερόταν ο κόσμος θα χρησιμοποιούσε το ηλεκτρονικό εισιτήριο από τον Φεβ 2017 και θα μπορούσε να καταργηθεί το χάρτινο τον σεπτέμβριο του 2017 και να κλείσουν οι μπάρες από 01/01/2018. Δεν καταλαβαίνω την λογική του να χρεώνεις τον ”κόσμο” για τις προφανείς αποτυχίες του ΟΑΣΑ.

     • Ο ΟΑΣΑ είχε βάλει εκπτώσεις. Το 10+1 υπήρχε από τον Ιούλιο και σε χάρτινο δεν έβγαινε χρόνια τώρα.
      Το μόνο πρόβλημα ήταν η έλλειψη διαφήμισης και προώθησής του.

      Τα μηνιαία κόμιστρα από την άλλη, δεν υπήρχαν πιο πριν, μιας και ένας φορέας ονόματι ΑΠΔΠΧ, προσπαθούσε με κάθε δυνατό τρόπο να «σαμποτάρει» το ηλ.εισιτηριο.

      Αν θυμάσαι ο ΟΑΣΑ είχε ανακοινώσει στις 1/2/2017, ότι ο κόσμος μπορούσε να πάει στο athenacard.gr και να κάνει αίτηση ώστε να υπάρχει σταδιακή αντικατάσταση των καρτων. Όμως η ΑΠΔΠΧ το εμπόδισε.

      Επιμένω να μην καταλαβαίνω γιατί να σταματήσουμε τώρα να πληρώνουμε. Συνεχίζουμε να πληρώνουμε όπως πάντα.

     • Στο έγραψα και αλλού στο ξαναγράφω και σε αυτό το μήνυμα.

      Με το να πληρώνουμε ενθαρρύνουμε τον ΟΑΣΑ να κρατάει τις
      πύλες ανοιχτές. Ουσιαστικά επιδοτούμε με μήνες δωρεάν μετακίνησης τους
      τζαμπατζίδες. Κανένας δεν θα νιώσει άσχημα που μας βλέπει να χτυπάμε
      σαν χαζοί τα πληρωμένα μας εισιτήρια σε ανοικτές πύλες την στιγμή που οι
      πονηροί συνεχίζουν ΔΩΡΕΑΝ.
      Αντίθετα αν σταματήσουμε θα καταρρεύσουν
      τα έσοδα του ΟΑΣΑ και θα υποχρεωθεί να κλείσει τις πύλες. (μια απόφαση
      με πολιτικό κόστος μια και είναι γνωστό ότι συνεπείς νοικοκυραίοι δεν
      αποτελούν εκλογική πελατεία της κυβέρνησης, αντίθετα με τους πάσης
      φύσεως ”δεν πληρώνω”.

     • Γελάμε τώρα. Ξέρετε πόσο καιρό ήταν τα εκπτωτικά κουπόνια διαθέσιμα;;; Ξέρετε πόσος κόσμος τα χρησιμοποίησε;; Εάν συνέχιζε έτσι ο ΟΑΣΑ δεν θα τελείωνε ποτέ η μεταβατική περίοδος.

     • Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Δεν είναι μόνο οι πύλες. Αυτή η μετάβαση που περιγράφετε σαν κάτι ασήμαντο είναι η πραγματική αλλαγή. Το σύστημα λειτουργεί κανονικότατα. Όσοι προσβάλλονται είναι άτομα που δεν θέλουν, δεν έχουν κάτσει να το μάθουν, δεν θέλουν να πληρώσουν. Δεν καταλαβαίνω πως γίνεται να μην έχω ούτε ένα γνωστό που να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα;; Πως γίνεται όσους έχω βοηθήσει να για να μάθουν να βγάζουν και να το χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό εισιτήριο να μην είχαν ποτέ πρόβλημα;;; Σίγουρα υπάρχουν κάποια προβλήματα το έχω ξαναπεί αλλά το μέγεθος του έργου είναι τεράστιο και είναι λογικό να έχει μία περίοδο προσαρμογής. Αλλά δεν μπορούμε να το χαρακτηρίζουμε και ως μη λειτουργικό.

    • Όταν εννοώ ότι μπερδεύεται δεν εννοώ ότι έχει κάποιο πρόβλημα “bug” το σύστημα. Άλλα ότι δεν γίνεται σωστή χρήση από τους επιβάτες. Όταν δεν επικυρώνεις τη κάρτα στην είσοδο και πας να βγεις από ένα σταθμό που έχει κλειστές πύλες το σύστημα δεν ξέρει ότι είσαι μέσα και έτσι δεν ανοίγει τις πόρτες ακόμα και εάν έχεις κόμιστρο. Έκτος από περιπτώσεις που κατά την έκδοση είχαν πρόβλημα κάποιες κάρτες που προφανώς και αντικαταστάθηκαν δεν έχω ακούσει να έχουν χαθεί λεφτά κατά την επικύρωση. Ούτε και εγώ έχω χάσει ποτέ λεφτά και το χρησιμοποιώ το σύστημα από τα πρώτα του στάδια… Το σύστημα είναι έτοιμο από ότι φαίνεται και σε αυτό που λέτε για τις πύλες συμφωνούμε απόλυτα. Οι πύλες πρέπει να κλείσουν χτες. Αλλά για μένα τα και καλά ο κόσμος δεν το έχει μάθει 3 μήνες τώρα σύστημα (της πλήρης λειτουργίας γιατί το σύστημα λειτουργεί ένα χρόνο τώρα αλλά κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να το μάθει πάρα μόνο όταν καταργήθηκε ολοκληρωτικά) – λες και είναι καμιά πυρηνική φυσική – και τα σχόλια περί ηλικιωμένων που ακούω συχνά εδώ είναι χαζά. Δεν θέλουμε να το μάθουμε το σύστημα. Και όσοι δεν πληρώνουν δεν θέλουν να πληρώσουν. Όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες. Για κάποιο λόγο ο Έλληνας πιστεύει ότι οι δημόσιες συγκοινωνίες της Αθήνας είναι και δωρεάν. Όταν πάει όμως σε κάποια άλλη πόλη (σε όποια πόλη της Ελλάδας και εάν έχω πάει ο οδηγός ελέγχει τα εισιτήρια και η είσοδος γίνεται μόνο από μπροστά – όπως και σε όλες τις χώρες του εξωτερικού που έχω πάει) εκεί μια χαρά μαθαίνει το σύστημα και μια χαρά πληρώνει. Δηλαδή εμείς σαν τουρίστες που πήγαμε σε άλλες χώρες του εξωτερικού με το ίδιο σύστημα της Ath.ena και το μάθαμε σε μια μέρα για να μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις συγκοινωνίες τους πως το κάναμε;;;

     • Τα ΜΜΜ στην αθήνα είναι ντεφάκτο δωρεάν από την στιγμή που ο ιδιοκτήτης τους (ΟΑΣΑ) δεν έκανε ποτέ καμία προσπάθεια να αποτρέψει την δωρεάν επιβίβαση. Το ΑΣΣΚ σχεδιάστηκε για να σταματήσει την δωρεάν επιβίβαση και να επιτρέψει πρόσβαση μόνο σε όσους την δικαιούνται. Ως προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχει επιτύχει καμία πρόοδο οπότε δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ”λειτουργικό” ή ”επιτυχημένο”. Ουδείς υποχρεούται να πληρώσει για κάτι που σε άλλους διατίθεται δωρεάν από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη του.

     • Μην πληρώνεις. Αλλά όταν εγώ βλέπω από group στο Facebook ότι πριν δυο ώρες υπήρχε έλεγχος σε σταθμό, θέλω να δω τι θα κάνεις αν περάσεις από εκεί και πάρεις τα 84€ πρόστιμο.

     • Θεωρείς δηλαδή ότι είναι νόμιμο και ηθικό ο ΟΑΣΑ να χρεώνει τους συνεπείς για κάτι που ουσιαστικά και πρακτικά είναι δωρεάν? Και μάλιστα να επιβάλει και πρόστιμα επειδή δεν πλήρωσε κάποιος για αυτό που ο ίδιος ο ΟΑΣΑ ουδέποτε δεν ενδιαφέρθηκε να προστατέψει? Οι μπάρες πρέπει να κλείσουν και όσο ο ΟΑΣΑ επιμένει να εισπράττει χρήματα για αυτό το ημιτελές και προβληματικό σύστημα πρέπει να συναντά μόνο την ομαδική και συντεταγμένη κατακραυγή από τους πελάτες του. Οι απόψεις του ότι το σύστημα είναι ”λειτουργικό” και ο ΟΑΣΑ ορθά χρεώνει για την χρήση του είναι εκ του πονηρού και εξυπηρετούν σκοπιμότητες.

     • Ναι, γιατί αυτό είναι το σωστό. Όσοι δεν πληρώνουν είναι δικό τους λάθος και δικό τους πρόβλημα. Αν τύχουν σε έλεγχο αυτοί θα πληρώσουν 84€, όχι εμείς που πληρώνουμε.
      Και στο Βερολίνο δεν έχουν πύλες, αλλά πληρώνουν και έλεγχοι υπάρχουν (παρότι ο οργανισμός τους δεν ενδιαφέρεται για την αντιμετώπιση της εισιτηριοδιαφυγής).

      Συμφωνώ ότι οι πύλες πρέπει να κλείσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα (το σύστημα είναι λειτουργικό, αλλά όχι πλήρως, γιατί αν δεν ήταν λειτουργικό, δεν θα λειτουργούσαν τα επικυρωτικά, ούτε τα εκδοτικά μηχανήματα. Το ΑΣΣΚ δεν αποτελείται μόνο από τις γυάλινες πύλες), αλλά δεν είναι δωρεάν τα ΜΜΜ.
      Αυτά που λέω είναι το σωστό και δεν εξυπηρετεί καμία σκοπιμότητα.

      Επίσης είμαι σίγουρος πως και στο Λονδίνο όταν έβαλαν το σύστημα me την Oyster, υπήρχε περίοδος που οι πύλες ήταν ανοιχτές και είμαι σίγουρος πως όλοι πλήρωναν.

     • Δεν με έχεις καταλάβει. Δεν είμαι κατά του να πληρώνουμε. Δεν είμαι υπέρ των δωρεάν μετακινήσεων. Είμαι κατά του να βαφτίζουμε ”έτοιμο” και ”λειτουργικό” ένα σύστημα που δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο. Δεν μου αρέσει η μεταφορά των ευθυνών από τον ΟΑΣΑ στον πελάτη. Ο ΟΑΣΑ έχει τεράστια ευθύνη για την πορεία υλοποίησης του ΑΣΣΚ και είναι λάθος μας να προσπαθούμε να εφεύρουμε άλλοθι με το να τα ρίχνουμε στον πελάτη ή στους υπαλλήλους. Όσο οι πύλες είναι ανοιχτές έχουμε ένα σύστημα με λιγότερα σημεία πώλησης, λιγότερα μηχανήματα, χειρότερα μηχανήματα και πιο περίπλοκο από αυτό που αντικατέστησε. Το ΜΟΝΟ του πλεονέκτημα είναι ότι είναι ένα κλειστό σύστημα με πύλες, και αυτές είναι ακόμα ανοικτές. BTW Στα λεωφορεία τι πρόβλεψη έχει γίνει για τον έλεγχο πρόσβασης? Δεν βλέπω καμία ανακοίνωση του ΟΑΣΑ που να εξηγεί ότι η είσοδο από την μπροστινή πόρτα είναι υποχρεωτική. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πέρνουν τις εισπράξεις από τις φορτίσεις και τις πωλήσεις. Καμία πρόοδος στο θέμα της πρόσβασης…

     • Δεν φταίει μόνο ο ΟΑΣΑ. Φταίει και αυτός, φταίνε και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι παραπληροφορούσαν και ορισμένοι συνεχίζουν ακόμα.
      Τι εννοείς “χειρότερα μηχανήματα”;

      Για τα υπόλοιπα, ειδικά για τα λεωφορεία, συμφωνώ απόλυτα. Ο ΟΑΣΑ δεν έχει καν κάνει υποχρεωτική την επιβίβαση από την μπροστινή πόρτα.
      Και υπάρχουν πάρα πολλοί που διαφωνούν με αυτό, με τη δικαιολογία ότι σε κεντρικές στάσεις θα καθυστερεί η επιβίβαση. Στα λεωφορεία δεν πληρώνει κανένας και είμαι 1000% σίγουρος γι’αυτό.

     • Εγω επικυρώνω κανονικά στα λεωφορεία. Δυστυχώς όμως είμαστε λίγοι όσοι το κάνουμε (το παρόν σχόλιο γράφτηκε μέσα σε λεωφορείο)!

     • <>
      Όταν κλείσουν οι πόρτες στα λεωφορεία , θα γίνει ο…χαμός με αυτούς που δεν πληρώνουν και τους οδηγούς, ποιος θα τους βάλει να πληρώνουν;

     • Στο Λονδίνο, οι πύλες ήταν κλειστές αρκετά χρόνια προ της εποχής της Oyster. Πριν το 1988, που βρέθηκα πρώτη φορά εκεί. Απλά τότε ήταν σχετικά λίγοι οι σταθμοί που είχαν πύλες και σιγά-σιγά επεκτεινόταν το μέτρο. Αλλά και πάλι περνούσες από ελεγκτή, που μάλιστα μάζευε τα μονά εισιτήρια. Στα λεωφορεία, υπήρχε εισπράκτορας, ή αγόραζες εισιτήριο ή έδειχνες κάρτα στον οδηγό. Η πλήρης μετάβαση στην Oyster κράτησε 10+ χρόνια. Άλλα μεγέθη, αλλά αξίζει να σημειωθεί σαν ένδειξη σεβασμού προς τον πελάτη, κάτοικο ή επισκέπτη.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*