ΟΑΣΑ: Fake news τα περί δήθεν διαρροής προσωπικών δεδομένων

Σε fake news αποδίδει ο ΟΑΣΑ με ανακοίνωσή τα όσα διέρρευσαν στο διαδίκτυο σχετικά με διαρροή προσωπικών δεδομένων πελατών που είχαν υποβάλει φακέλους για έκδοση προσωποποιημένων καρτών Ath.ena card.

Συγκεκριμένα, χρήστης των social media, δημοσίευσε στο twitter επεξεργασμένη επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΑΣΑ προς άτομα που είχαν υποβάλει αιτήσεις για έκδοση προσωποποιημένων καρτών με την οποία ζητούσε να στείλουν ξανά τα στοιχεία τους ώστε να γίνει η έκδοση των καρτών. To tweet του, το οποίο άφηνε υπόνοιες πως έχει υπάρξει διαρροή των προσωπικών δεδομένων από τον ΟΑΣΑ, αναπαράχθηκε στη συνέχεια από αρκετές ιστοσελίδες.

Η επιστολή του ΟΑΣΑ αναφερόταν βεβαίως στην εμπρηστική επίθεση που είχε δεχτεί από αγνώστους χώρος της ΣΤΑΣΥ πλησίον του σταθμού της Καλλιθέας στον οποίο γίνονταν η έκδοση προσωποποιημένων καρτών από υπαλλήλους ιδιώτη, στις 2 Δεκεμβρίου 2017. Στην φωτιά που προκλήθηκε στον χώρο κάηκαν γραφεία, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, και φάκελοι με τα στοιχεία πολιτών. Από τη μεριά του ΟΑΣΑ υπήρξε διαφάνεια για το περιστατικό από την πρώτη στιγμή και όπως τόνιζε η σχετική ανακοίνωση, οι κάρτες που κάηκαν στην πυρκαγιά θα επανεκδοθούν.

Ακολουθεί η σημερινή ανακοίνωση του ΟΑΣΑ:

Καμία διαρροή προσωπικών δεδομένων από τον ΟΑΣΑ

Σε σχέση με τη διακινούμενη φημολογία σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περί δήθεν απώλειας προσωπικών δεδομένων πολιτών από τον ΟΑΣΑ, ο Οργανισμός για την αποκατάσταση της αλήθειας, έναντι της δημιουργικής φαντασίας των διακινητών της «είδησης», ενημερώνει:

Α. Δεν υπήρξε ποτέ διαρροή ή απώλεια προσωπικών δεδομένων πολιτών, καθώς ο ΟΑΣΑ δεν διαθέτει τέτοια στοιχεία.

Β. Υπήρξε εμπρησμός εγκαταστάσεων του Οργανισμού, στις 2 Δεκεμβρίου 2017, στο σταθμό της Καλλιθέας, όπου εκτός της υλικοτεχνικής υποδομής, καταστράφηκε και ένας αριθμός φακέλων καρτών προς έκδοση από συνδικαλιστικούς φορείς.

Γ. Ο ΟΑΣΑ έχει δρομολογήσει τη διαδικασία έκδοσής τους, η οποία προχωρά κανονικά και χωρίς κανένα πρόβλημα.

Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας ευφάνταστων διακινητών fake news.

Όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς αναληθή.

 • Γιώργος Σ.

  Προσπαθώ να βρω αυτή την ανάρτηση στο Twitter για να κρίνω. Έχει κανείς κάποιο link;

 • Δημήτρης Σαρτζετάκης

  Αυτές οι ανακοινώσεις, πού τις δημοσιεύει ο ΟΑΣΑ; Όχι στο site πάντως.

  • Η ανακοίνωση στάλθηκε από το γραφείο τύπου του ΟΑΣΑ.

  • Βγαίνουν στο site του ΟΑΣΑ.

   Έγραψα το link το απόγευμα.

   Δυστυχώς τα link χάνονται στην ουρά των post που χρήζουν moderation οπότε θα το γράψω με κενά κι εσύ ένωσέ το:

   http :// www. oasa. gr/ newscat.php?id=deltiatipou

   • Δημήτρης Σαρτζετάκης

    Ευχαριστώ αλλά η απορία μου είναι ότι όταν ανέβηκε αυτό το άρθρο, δεν το είχαν δημοσιεύσει στο http://www.oasa.gr ακόμα.

    Από ό,τι έχω προσέξει, τα ανεβάζουν στο site με κάποια καθυστέρηση.