Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Χωρίς ιστοσελίδα ο ΟΑΣΑ για μία ολόκληρη μέρα – Χάκαραν τη σελίδα του υπουργείου Υποδομών

Share

  Ενημέρωση: 5 Ιανουαρίου

  Άσχημα ξεκίνησε η χρονιά και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αφού την πρώτη μέρα του χρόνου η επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου έγινε στόχος κυβερνοεπίθεσης. Ο άγνωστος ή οι άγνωστοι απέκτησαν πρόσβαση στη σελίδα του υπουργείου και αντικατέστησαν την φωτογραφία του υπουργού Χ. Σπίρτζη με μία εικόνα από το Athens Pride ενώ το βιογραφικό του αντικαταστάθηκε από ένα μακροσκελές σατιρικό κείμενο που αξίζει να διαβαστεί.

  Καλη χρονία Έλληνες και Ελληνίδες και ευτυχισμένο το 2018. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι η Έλλαδα το 2018 θα βγεί απο τα μνημόνια, αλλα οι πολιτικες της πεινας θα διαρκεσουν δεκαετιες.Εσεις ομως θα τρωτε σανο και σε συνδιασμο με τους παπαγαλους δημοσιογραφους και πανελιστες , θα πιστεψετε οτι τελειωσαν τα βασανα.

  Σύντομα η σελίδα του υπουργείου κατέβηκε offline και μέχρι σήμερα, 5 μέρες αργότερα δεν είναι διαθέσιμη.

  Πέρα από το κωμικό κομμάτι της υπόθεσης, υπάρχει και ένα σοβαρό θέμα με την ασφάλεια των ηλεκτρονικών κρατικών υποδομών. Ειδικά όταν υπάρχουν υπουργοί που χρησιμοποιούν ως password το «123456» έχοντάς το γραμμένο πάνω σε χαρτάκι post it το οποίο εμφανίζεται δίπλα τους σε επίσημες φωτογραφίες και site υπουργείων χακάρονται από τον κάθε επίδοξο χάκερ, πρέπει να αναρωτηθούμε αν υπάρχει επίσημη πολιτική για την ηλεκτρονική ασφάλεια σε κάθε οργανισμό του δημοσίου και αν αυτή ακολουθείται. Οι παγκόσμιες εξελίξεις τα τελευταία χρόνια μας δείχνουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι μόνο επικοινωνιακή υπόθεση αλλά πολύ σοβαρό ζήτημα εθνικής άμυνας.

  Πηγή: reddit.com


  Δεν μπήκε καλά η χρονιά για τον ΟΑΣΑ αφού ο οργανισμός έμεινε χωρίς ιστοσελίδα για περισσότερες από 24 ώρες καθώς στις 31 Δεκεμβρίου έληξε το domain name oasa.gr.

  Η ιστοσελίδα, καθώς και η σελίδα της τηλεματικής δεν ήταν διαθέσιμη από τα ξημερώματα της 1 Ιανουαρίου έως σήμερα το μεσημέρι. Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα μίας αναζήτησης who.is, η ανανέωση της διεύθυνσης έγινε σήμερα Τρίτη 2 Ιανουαρίου, ενώ από την ημερομηνία λήξης συμπεραίνουμε πως η διεύθυνση έληξε στις 31 Δεκεμβρίου.

  Το περίεργο είναι πως στη Διαύγεια υπάρχει αναρτημένο έντυπο δαπάνης με ημερομηνία υπογραφής 15 Δεκεμβρίου «για υπηρεσίες φιλοξενίας σε ιστότοπο» με αναφορά σε «ονόματα τομέα διαδικτύου». Ίσως καθόλου τυχαία, η ανάρτηση έγινε σήμερα. Το ερώτημα είναι αν το ποσό όντως καταβλήθηκε στην ώρα του, για ποιο λόγο η εταιρεία δεν προχώρησε εγκαίρως στην ανανέωση του domain name αλλά και για ποιο λόγο ο ΟΑΣΑ δεν έλεγξε αν όντως η ανανέωση έγινε επιτυχώς.

  Το ότι ένας δημόσιος οργανισμός άφησε τη διεύθυνση της ιστοσελίδας του να λήξει θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ατυχές, ο χρόνος αντίδρασης όμως είναι σίγουρα ανεπίτρεπτος. Αντί να υπάρξει άμεση διευθέτηση του ζητήματος, έπρεπε κάποιος να φτάσει στο γραφείο του σήμερα το πρωί για να λειτουργήσει και πάλι η ιστοσελίδα. Κλασικό ελληνικό δημόσιο.

 
 

Διαβάστε Περισσότερα