ΟΑΣΑ: Από 1.005 σημεία η διάθεση ηλεκτρονικών εισιτηρίων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΟΑΣΑ ανακοινώνει ότι 1.005 επιλεγμένα σημεία, όπως περίπτερα, μίνι μάρκετ, καταστήματα ψιλικών, κ.ά. διαθέτουν ηλεκτρονικά εισιτήρια ATH.ENA Ticket.

Τα εν λόγω σημεία έχουν παραλάβει φακέλους με πακέτα των 10 + 1 εισιτηρίων και των 5 εισιτηρίων, ολόκληρου και μειωμένου κομίστρου, τα οποία διατίθενται σε 1 τεμάχιο (πολλαπλό εισιτήριο ATH.ENA Ticket).

Ειδικότερα, έχουν διατεθεί φάκελοι των 10 + 1 εισιτηρίων, συνολικής αξίας 13,50 ευρώ και φάκελοι των 5 εισιτηρίων, αξίας 6,50 ευρώ.

Επίσης, έχουν διατεθεί φάκελοι των 10 + 1 εισιτηρίων μειωμένου κομίστρου, αξίας 6 ευρώ και φάκελοι 5 εισιτηρίων μειωμένου κομίστρου, αξίας 3 ευρώ.

Συνολικά, έχουν διανεμηθεί περισσότεροι από 230.000 φάκελοι με προφορτισμένα πολλαπλά εισιτήρια, τα οποία αντιστοιχούν σε 1.500.000 μεμονωμένα εισιτήρια.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ Ιωάννης Σκουμπούρης δήλωσε ότι «ο Οργανισμός διευρύνει περαιτέρω το δίκτυο πωλήσεων των ηλεκτρονικών εισιτηρίων, με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών όλων των κατηγοριών επιβατών. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν κι άλλες υπηρεσίες, οι οποίες διευκολύνουν την αγορά εισιτηρίων και καρτών».

27 Comments

 1. Αναρωτιέμαι τι νόημα έχει το να πωλούνται συσκευασμένα εντός φακέλου.
  Για να εξασφαλιστεί πως είναι αναλλοίωτο/αχρησιμοποίητο το ATH.ENA Ticket που εμπεριέχουν; Το ότι μπορούν να επικυρωθούν μέσω NFC χωρίς καν να βγουν από τον φάκελο, το ξέρουν άραγε;
  Παλιά που τα αγοράζαμε ένα ένα τα εισιτήρια χωρίς περιτύλιγμα τι διαφορά υπήρχε;

  Παραβλέποντας εντελώς το κόστος της, πρόκειται για μια άχρηστη συσκευασία με περιττό πλαστικό παραθυράκι (άρα μη βιοδιασπώμενο) και η οποία θα πάει απευθείας στα σκουπίδια. Την ίδια στιγμή είναι ενεργή ηχητική ανακοίνωση του ΟΑΣΑ που μας ενημερώνει για τη σημασία της επαναφόρτισης για λόγους οικολογίας.

  • Προφανώς για λόγους αποφυγής της φθοράς των εισιτηρίων κατα την μεταφορά και για να γνωρίζει ο περιπτεράς αλλά και ο πελάτης, με τι κόμιστρο είναι φορτωμένο το εισιτήριο.

   • Με αυτήν τη λογική και το παράθυρο στο φάκελο είναι για να γνωρίζει ο περιπτεράς αλλά και ο πελάτης πως ο φάκελος όντως περιέχει εισιτήριο.

    Όμως δεν έχουν ληφθεί μέτρα για να γνωρίζουν περιπτεράς και πελάτης αν όντως είναι φορτωμένο με διαδρομές το εισιτήριο εντός του φακέλου ή αν έχει χρησιμοποιηθεί μαζί με τον σφραγισμένο φάκελο.

    Μήπως θα έπρεπε στον κάθε φάκελο να συμπεριλαμβάνεται και ένας αναγνώστης NFC για να γνωρίζουν αν όντως είναι φορτωμένο το εισιτήριο;

    Αυτό θα μπορούσε να λυθεί με μια απλή εκτύπωση επί του εισιτηρίου η οποία θα αναγράφει την ημερομηνία και το ποσό της αρχικής φόρτισης.
    Άλλωστε ο περιπτεράς πουλάει πολύ πιο ευπαθή προϊόντα από τα εισιτήρια, χωρίς να τα φθείρει.

    • Η ημερομηνία φόρτωσης του εισιτήριο είναι τυπωμένη πάνω στο εισιτήριο. Όμως το κόμιστρο δεν μπορούν να το τυπώσουν γιατί θα δημιουργήσει σύγχυση σε περίπτωση επαναφόρτισης του εισιτηρίου με άλλο προϊόν κομίστρου.

     Αν ένα εισιτήριο δεν είναι φορτωμένο δεν θα έχει και ημερομηνία.

     Επίσης, τα σημεία πώλησης θα έχουν POS επαναφόρτισης, από το οποίο θα μπορούν να ελέγχουν αν όντως είναι φορτωμένο το κάθε εισιτήριο.

     • @kioan:disqus , έχετε απόλυτο δίκιο η διαδικασία στα περίπτερα με το φάκελο είναι τελίως χαζή!! Θα έπρεπε να έχουν ένα μηχάνημα σαν αυτα στους σταθμούς αλλα σε πολύ μικρότερο μέγεθος που απλά θα επαναφορτίζει εισιτήρια και τα λέφτα να τα έδινες κατεύθειαν στον περιπτερά ή POS. Και απλα ενα δεν είχες καθόλου εισιτήριο να είχαν την δυνατότητα να τυπώνουν μόνο.

     • Αυτός ο τρόπος (άμεση φόρτωση κατά τη στιγμή της αγοράς) έχει και ένα ακόμη πλεονέκτημα:
      Όσο τα εισιτήρια παραμένουν αφόρτιστα, δεν υπάρχει φόβος διάρρηξης και κλοπής τους από το περίπτερο. Είναι το ίδιο που γινόταν και με τις κάρτες ανανέωσης χρόνου ομιλίας για την κινητή τηλεφωνία και τελικά η έκδοσή τους γίνεται από τερματική συσκευή.

      Εφόσον πλέον πάρα πολλά κινητά έχουν ενσωματωμένο αναγνώστη NFC, θα αρκούσε να δίνανε στον περιπτερά αφόρτιστα εισιτήρια και μια εφαρμογή για να τα γεμίζει επιτόπου.

   • Στην Αθήνα υπάρχουν περί τις 1.000 άδειες περιπτέρων. Ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε πως διατίθενται σε 1.005 επιλεγμένα σημεία, όπως περίπτερα, μίνι μάρκετ, καταστήματα ψιλικών, κ.ά.
    Εξ ορισμού λοιπόν δεν μπορεί να τα έχουν όλα τα περίπτερα αλλά ούτε και όλα τα καταστήματα ψιλικών κλπ.

    Εφόσον το δίκτυο διανομής του είναι γνωστό στον Οργανισμό, το πιο απλό θα ήταν να δημιουργήσει έναν χάρτη με σημειωμένα αυτά τα σημεία. Υπηρεσίες όπως το google maps έχουν ανοικτό API και είναι εύκολο να γίνει ένας τέτοιος εμπλουτισμένος χάρτης, προσβάσιμος από οποιαδήποτε συσκευή.

     • Σωστά, αλλά όσο δεν υπάρχουν επίσημα δημοσιευμένα τα σημεία πώλησης θα μπορούσε αντί για “τα περισσότερα περίπτερα και μέρος των ψιλικατζίδικων / μίνι-μάρκετ”, να είναι “όλα τα ψιλικατζίδικα / μίνι-μάρκετ αλλά μόνο ένα μέρος των περιπτέρων”.
      Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος εκ των προτέρων αν αυτά διατίθενται σε κάποιο σημείο χωρίς να πάει να ρωτήσει. Σε περιοχές που δεν έχει περίπτερο σε κάθε γωνία η πληροφορία αυτή θα βοηθούσε.

 2. Εγώ πάντως περιμένω 3 μήνες για να μου έρθει η κάρτα και ακόμη τίποτα. Μέχρι να κλείσουν οι μπάρες σε μετρό και προαστιακό εγώ δεν έχω πρόθεση να χτυπήσω εισιτήριο. 10 χρόνια αγοράζω ετήσια κάρτα για να είμαι σωστός επιβάτης και νομοταγής αλλά τελικά είμαι κορόιδο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στις συγκοινωνίες, σύμφωνα με τον Σπρίντζη, είναι τα πλαστά εισιτήρια και όχι οι τσαμπατζήδες. Πέντε μήνες δεν νομίζω να έχουν τολμήσει να βγουν οι ελεκτές. Στον προαστιακό οι ελεκτές είναι ακόμα με το τρυπητήρι στο χέρι.

  • Αν είχατε καταθέσει φάκελο, πιθανότατα η καρτα ή ο φακελοσ κάηκε στον εμπρησμό.

   Άρα, δοκιμάστε να κάνετε την online αίτηση ή να πάτε σε εκδοτήριο να την βγάλετε.

   Με το να μην πληρώνετε δεν βοηθάτε. Είμαστε και άλλοι που πληρώνουμε και δεν είμαστε κορόιδα.

 3. τετοιες κινησεις επρεπε να ειχαν γινει απο την πρωτη μερα!!!οπως απο την πρωτη μερα θα επρεπε να ειχε οργανωσει το υπουργειο να βγαζει online τις καρτες και οχι να το ενεργοποιησει 4 μηνες μετα ριχνοντας μεχρι τοτε τις ευθυνες στην εξεδρα!!!

  Κι ακομα οσοι εχουν καρτες και χρησιμοποιουν μονο το λεωφορειο πρεπει να τρεχουν σε σταθμο ΜΕΤΡΟ για να ενεργοποιησουν την online κρατηση κατι που θα μπορουσαν να το κανουν ειτε online ειτε σε ψιλικατζιδικο ή super market (εκει που 4 μηνες μετα θυμηθηκαν να δωσουν πακετα εισητηριων)!!λογικη εξελιξη αφου οταν οι αλλοι ανακαλυπταν την Αμερικη εμεις ζουσαμε στις κουφαλες των δεντρων!!τραγικοι ολοι τους!!!

  • Στα περισσότερα έχεις δίκιο και συμφωνώ. Αλλά σε κάποια όχι. Συγκεκριμένα, για την online αίτηση, ο ΟΑΣΑ είχε σκοπό να τη θέσει σε λειτουργία από τον Φεβρουαριο του 2017. Ωστόσο, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων δεν το επέτρεψε και περίμενε να γίνει όλη αυτή η ταλαιπωρία για να το επιτρέψει.

   Για την φόρτιση των καρτων μετά από online κράτηση, συμφωνώ στο ότι έπρεπε να υπάρχουν μικρά μηχανήματα σε περίπτερα κλπ.
   Αλλά, online ενεργοποίηση δεν μπορεί να γίνει, καθώς είναι αδύνατο ένα site να φορτώσει μια NFC καρτα (το κόμιστρο δεν αποθηκεύεται σε server αλλά μέσα στην καρτα).

   Υπάρχει όμως και η εφαρμογή για κινητά Android με τεχνολογια NFC, με την οποία μπορούμε να φορτώσουμε τις κάρτες απευθείας από το κινητό.

   • Τι σχέση η Αρχή Προσωπικών Δεδομένων με το αν ο ΟΑΣΑ θα εξέδιδε κάρτες με online αιτήσεις, με χειρόγραφες ή με ταχυδρομικό περιστέρι; Το μόνο “όχι” που τους είπε είναι στο να διατηρούνται στοιχεία επικοινωνίας και μόνιμης κατοικίας του χρήστη στη βάση δεδομένων του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και τους έδωσε το ελεύθερο να κρατάνε αυτά τα δεδομένα για προωθητικές ενέργειες σε ξεχωριστή βάση. Μη λέμε αυθαίρετα πράγματα όταν δεν έχουμε διαβάσει τις γνωμοδοτήσεις. Έχουμε χορτάσει από τέτοια από Σπίρτζη και Μαυραγάνη.

    • Η ΑΠΔΠΧ είχε απαγορεύσει την online έκδοση καρτων λόγω «μεγάλου» αριθμών στοιχείων που ζητούνταν.

     Έτσι, τον Αύγουστο κατέληξαν στο σύστημα με το QR Code.

     Μπες στο athenacard.gr από το Wayback Machine και δες από μόνος σου ότι ο ΟΑΣΑ είχε από τον περασμένο Φεβρουάριο σχεδιάσει την online έκδοση, απλά δεν ήταν ενεργοποιημένη λόγω μη θετικής γνωμοδότησης της Αρχής.

     • Δείχνεις να μην έχεις διαβάσει ποτέ τη γνωμοδότηση και κάνεις καθαρά προσωπικές εκτιμήσεις. Η Αρχή ουδέποτε απαγόρευσε online έκδοση, αλλά μόνο τη διατήρηση των δεδομένωμ που ανέφερα στο προηγούμενο σχόλιό μου. Γι αυτό άλλωστε και δεν υπήρξε ποτέ νέα γνωμοδότηση, αλλά μόνο κλειστές συναντήσεις για να διευκρινιστούν τα θέματα αυτά. Όλες οι αποφάσεις είναι προσβάσιμες στο διαδίκτυο από όλους και αρκετά σαφείς και περιεκτικές ως προς το τι επιτρέπουν και τι απαγορεύουν.

     • Επειδή είναι πονεμένη ιστορία, η γνωμοδότηση ρητά δεν έλεγε κάτι ούτε προς τη μία ούτε προς την άλλη. Αν δε με απατά η μνήμη μου απαγόρευε όμως να γίνεται συσχέτιση αριθμού κάρτας – κατόχου, το οποίο δημιουργεί το ερώτημα “πως θα στείλουμε στον Κώστα την κάρτα του αν απαγορεύεται να συσχετίσουμε την κάρτα με τον Κώστα;”.

      Σε κάθε περίπτωση ο ΟΑΣΑ ερμήνευσε ότι η γνωμοδότηση δεν το επέτρεπε (ή ίσως είχε κάποια προφορική πληροφορία επ αυτού).

      Από εκεί και πέρα ο υπουργός από την πρώτη μέρα κλαιγόταν αριστερά-δεξιά ότι τους εμπόδισε η ΑΠΔΠΧ. Και εδώ αρχίζει η πλάκα:

      Βγάζει ανακοίνωση (1/11) η ΑΠΔΠΧ ότι ΡΗΤΑ επέτρεψε την διαδικασία, δίνοντας και αναφορά σε παράγραφο η οποία όμως περιορίζεται στην ηλεκτρονική ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ στοιχείων μέσω της ΗΔΙΚΑ και όχι την ηλεκτρονική έκδοση.

      Βγάζει κόντρα ανακοίνωση την ίδια μέρα το ΥΜΕ και ζητάει συνάντηση ΑΠΔΠΧ, ΥΜΕ, ΟΑΣΑ.

      Γίνεται η συνάντηση 3/11, οπου θα περιμέναμε η αρχή να διευκρινίσει “τσάκα-τσάκα” στον ΟΑΣΑ ότι δεν κατάλαβαι σωστά τη γνωμοδότηση και ότι η ηλεκτρονική έκδοση επιτρέπεται. Αντ’αυτού, η ΑΠΔΠΧ στις 9/11 (παρα λίγο βδομάδα –γράφει 3/11 το κείμενο αλλά γράφει και οτι αναρτήθηκε 9/11) βγάζει δελτίο τύπου ότι πράγματι συζήτησαν και ότι θα δώσουν διευκρινήσεις στο μέλλον. Αυτό μάλλον δεν έγινε δημόσια (δε βρίσκω απόφαση ή δελτίο τύπου), αλλά από αυτή τη σελίδα, διαβάζω ότι πρέπει να έγινε τέλη Νοέμβρη.

      Στο μυαλό μου ξεκάθαρα έχει ευθύνες η αρχή και το πιθανότερο και ο ΟΑΣΑ/ΥΜΕ. Η αρχή είναι ασόβαρη γιατί δε γίνεται 1/11 να λέει, “το επιτρέπω ρητά”, να δίνει μια παραπομπή που δε βγάζει νόημα και να χρειάζεται κοντά 20 μέρες να επεξεργαστεί και να εξετάσει κάτι που μόλις είπε δημόσια οτι επιτρέπει. (Αυτό ως κερασάκι στα ήδη αργά αντανακλαστικά να απαντήσει στο υπουργείο, το οποίο κλαιγόνταν για πάνω από μήνα για την ΑΠΔΠΧ).

      Από την άλλη, από την απουσία της ηλεκτρονικής αίτησης και ταχυδρομικής αποστολής στις αρχικές γνωμοδοτήσεις, φαίνεται λες και ο ΟΑΣΑ δεν μπήκε στον κόπο να ρωτήσει καν. Κρατάω μια επιφύλλαξη μήπως το κλίμα της συζήτησης ήταν τόσο αρνητικό που η ηλεκτρονική έκδοση δεν κατάφερε να μπει καν στο τραπέζι (γιατί παιζόταν να φάει άκυρο το σύνολο του συστήματος).

     • Η συσχέτιση με στοιχεία επικοινωνίας δε θα απαιτούνταν αν ο ΟΑΣΑ ακολουθούσε μία διαδικασία αντίστοιχη με το φοιτητικό πάσο (κατάθεση διαδικτυακά της αίτησης, έλεγχος από την αρμόδια υπηρεσία, έκδοση, παραλαβή από κατάστημα κινητής τηλεφωνίας) και εκμεταλλεύονταν τα εκδοτήρια ως σημεία παραλαβής και όχι να αναλάβουν 100% τη διαδικασία. Άλλωστε κάθε Σεπτέμβρη-Οκτώβρη μέσα σε λίγες μέρες δεκάδες χιλιάδες φοιτητές εκδίδουν και παραλαμβάνουν το πάσο τους χωρίς την παραμικρή ταλαιπωρία.

      Η Αρχή έχει ευθύνες λειτουργώντας συχνά αναχρονιστικά, όμως η Αρχή γνωμοδοτούσε μέχρι εκεί που έπρεπε. Αν ΟΑΣΑ, Υπουργείο και ο φορέας που ανέλαβε το συγκεκριμένο ΣΔΙΤ δεν περιστοιχίζονται από το κατάλληλο προσωπικό για να διαβάσουν σωστά τη γνωμοδότησης, προφανώς και δεν αφορά αυτόν που την εξέδωσε. Δουλειά άλλωστε των στελεχών της Αρχής ήταν να γνωμοδοτήσουν για τη βάση δεδομένων και το τι στοιχεία θα επεξεργάζονται οι εντεταλμένοι υπάλληλοι (εκεί έβαλαν στην πρώτη γνωμοδότηση βέτο ότι να μην είναι συσχετισμένη η κάρτα με τόσα πολλά στοιχεία του κατόχου και στη δεύτερη έδωσαν το οκ στο πως θα υπάρχουν δύο χωριστές βάσεις δεδομένων και τι θα περιέχει η καθεμία) και όχι για το αν οι επιβάτες θα πήγαιναν στο εκδοτήριο, στο σταθμαρχείο, στο γραφείο του ΟΑΣΑ ή αν θα την έβγαζαν από τον υπολογιστή.

     • Τα πάσα διαφέρουν σημαντικά, αφού δεν “μαζεύουν” πληροφορίες κατά τη χρήση. Δε νομίζω ότι είναι ασφαλές συμπέρασμα ότι η μέθοδος διανομής του ενός κάνει και για το άλλο.

      Και εγώ πιστεύω ότι ο ΟΑΣΑ δεν έκανε καλή δουλειά, θα έπρεπε να είχε περουσιάσει από την αρχή το σενάριο της ηλεκτρονικής έκδοσης και να έπαιρνε πιο συγκεκριμένες απαντήσεις (αντί όλοι εμείς να μυρίζουμε τα νύχια μας για την “απαγόρευσης συσχέτισης”). Αλλά η ανακοίνωση της αρχής με άσχετες παραπομπές και τη σχετική καθυστέρηση δε δικαιολογούνται. Η ΑΠΔΠΧ έπαιζε στην έδρα της και κατάφερε αυτογκόλ.

 4. Αλλά οι ουρές στους πολυσύχναστους σταθμούς, συνεχίζονται. Πολύς κόσμος εξακολουθεί να δείχνει ότι δεν έχει καταλάβει τις έννοιες “επαναφόρτωση” και “φόρτιση πολλαπλών εισιτηρίων σε ένα χαρτάκι” ή/και δεν βγάζει έστω μια απρόσωπη κάρτα ή/και αρνείται/δυσκολεύεται (εδώ δέχομαι ότι πολύς κόσμος, που δεν είναι στους δικαιούχους δωρεάν μετακίνησης έχει οικονομικό πρόβλημα) ν’ αγοράσει έστω 5 εισιτήρια μαζεμένα προς 6,50/3,00 Ευρώ.

  • πολλοι γκρινιαζουν αλλα δεν ασχοληθηκαν ουτε 5 λεπτα να μαθουν τι ισχυει. Αυτοι που το χρησιμοποιουν καθε μερα ειναι πιο ευκολο να αγορασουν το πακετακι που εχει και εκπτωση απο αυτους που χρησιμοποιουνε το τρενο 4-5 φορες το μηνα.

   • Μα και αυτοί που χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ μια φορά το μήνα, τι θα πάθουν αν πάρουν έστω και το πακέτο των 5 διαδρομών;
    Θα έχουν έτοιμο το εισιτήριο και για την επόμενη φορά.

    Βεβαια, οι καθημερινοί χρήστες θα βγάλουν προσωποποιημένη καρτα με μηνιαίο ή μεγαλύτερο κόμιστρο.

    • Δεν ξέρω, ρε φίλε. Εδώ βλέπω ανθρώπους με περισσότερα του ενός χάρτινα “στο χέρι”. Και όχι, ένα και μόνο δεύτερο (που και πάλι…), αλλά 4-5 σε ματσάκια.

     • Συνήθως αυτό συμβαίνει στα εκδοτήρια, όπου υπάρχουν υπάλληλοι αντί να τα δώσουν σε κόμιστρο 2, 5 ή 10+1 διαδρομών, τα δίνουν ξεχωριστά.

      Βεβαια, δεν αποκλείει το να πηγαίνουν κάποιο στο μηχάνημα, να επιλέγουν κόμιστρο 90 λεπτών και στη συνέχεια παραπάνω από ένα τέτοια.

      Και το κερασάκι στην τούρτα, αφού τα χρησιμοποιήσουν, τα πετάνε.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*