Με προβλήματα ξεκινούν τα δρομολόγια στο τμήμα Τιθορέα – Λιανοκλάδι

Με τα επιβατικά δρομολόγια στο νέο τμήμα Τιθορέα – Λιανοκλάδι να ξεκινούν ακόμα και αύριο Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, οι σιδηροδρομικοί προειδοποιούν πως έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 25 επικίνδυνα σημεία και πως το τμήμα δίνεται πρόωρα στην κυκλοφορία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των επιβατών.

Σε σημερινή επιστολή της, με αποδέκτες τις διοικήσεις των ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών υποστηρίζει πως στο νέο τμήμα Τιθορέα – Λιανοκλάδι υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα. Συγκεκριμένα αναφέρεται:

Κατά τη διοικητική παραλαβή προς χρήση κατεγράφησαν από την επιτροπή παραλαβής 25 περίπου σημεία τα οποία θα πρέπει να αποκατασταθούν καθώς και παρατηρήσεις από κρατικούς φορείς που έχουν να κάνουν με την ασφαλή λειτουργία της σήραγγας. Παρά ταύτα, από τις 02/02/2018 στο νέο αυτό τμήμα κυκλοφορούν οι εμπορευματικές αμαξοστοιχίες και όπως έχετε προγραμματίσει από 10/02/2018 θα κυκλοφορήσουν και οι επιβατικές αμαξοστοιχίες.

Η Π.Ο.Σ. ζητά επιπλέον ενημέρωση για τα συγκεκριμένα προβλήματα που έχουν καταγραφεί και ζητά αντί για την «άρον άρον παράδοση του έργου που βρίσκεται υπό κατασκευή εδώ και μία εικοσααετία» να επιλυθούν πρώτα τα διάφορα προβλήματα.

Η νέα γραμμή υψηλών ταχυτήτων Τιθορέα – Λιανοκλάδι παραδόθηκε πρόσφατα από την ΕΡΓΟΣΕ προς την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για χρήση αν και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των εργασιών. Από το βράδυ της Παρασκευής 2 Φεβρουαρίου ξεκίνησαν τα δρομολόγια εμπορικών συρμών ενώ από αύριο Σάββατο 10 Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν και τα δρομολόγια των επιβατικών συρμών.

Προς το παρόν, τα δρομολόγια διεξάγονται μόνο με ντιζελοκίνητους συρμούς αφού η ηλεκτροκίνηση δεν λειτουργεί. Επιπλέον, σύμφωνα με οδηγία του ΟΣΕ, χρησιμοποιείται μόνο η τροχιά της ανόδου λόγω μονοδρόμησης και έχει επιβληθεί όριο ταχύτητας 80 χλμ/ώρα το οποίο ανά τμήματα έχει περιοριστεί στα 60 χλμ/ώρα.

Ο περιορισμός της ταχύτητας σε νέες σιδηροδρομικές γραμμές δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο ωστόσο είναι προφανές πως το τμήμα που παραδόθηκε δεν είναι ακόμα ολοκληρωμένο αφού πέραν της ηλεκτροκίνησης δεν λειτουργούν η σηματοδότηση κατά μήκος της γραμμής αλλά και η ραδιοκάλυψη εντός της σήραγγας Καλλιδρόμου, της μεγαλύτερης σιδηροδρομικής σήραγγας των Βαλκανίων. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ακόμα σημαντικό πρόβλημα εξαιτίας της σκόνης που αιωρείται μέσα στη σήραγγα μετά από το κάθε πέρασμα συρμού το οποίο όμως αναμένεται να επιλυθεί μετά τη διέλευση μερικών δεκάδων συρμών. Εξάλλου, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και η εκπαίδευση όλου του προσωπικού για εργασία εντός της σήραγγας.

Το σύνολο των έργων στο τμήμα Τιθορέα – Λιανοκλάδι αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 2-3 μηνών αλλά όπως φαίνεται υπάρχει πίεση ώστε τα δρομολόγια να ξεκινήσουν αρκετά νωρίτερα. Προς το παρόν δεν αναμένεται αλλαγή των δρομολογίων αφού οι συρμοί χρειάζονται περισσότερο χρόνο για τη διέλευση από το νέο τμήμα από ότι στο παλιό λόγω των περιορισμών στην ταχύτητα των συρμών.

Τα έργα στο τμήμα Τιθορέα – Λιανοκλάδι – Δομοκός ξεκίνησαν το 1997 και αναμένεται να ολοκληρωθούν ως φέτος το καλοκαίρι, 21 χρόνια αργότερα. Αν και υπό προϋποθέσεις με τη λειτουργία του νέου τμήματος θα γίνει δυνατή η εκτέλεση του δρομολογίου Αθήνα – Θεσσαλονίκη σε 3 ώρες και 30 λεπτά, όπως παραδέχτηκε πρόσφατα και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζης, για να επιτευχθεί αυτό είναι απαραίτητο να περάσει πρώτα κάποιο διάστημα μηνών. Αφενός σε μία νέα γραμμή δεν μπορούν να επιτευχθούν μεγάλες ταχύτητες αμέσως μετά την παράδοσή της ενώ πρέπει να ληφθεί υπόψη πως πέρα από το τμήμα Τιθορέα – Δομοκός υπάρχουν προβλήματα σε διάφορες άλλες θέσεις της γραμμής από την Αθήνα ως τη Θεσσαλονίκη.

Με την παράδοση (εκτός απροόπτου) του τμήματος Τιθορέα – Λιανοκλάδι και για επιβατικά δρομολόγια από αύριο Σάββατο θα εγκαταλειφθεί η παλιά ιστορική διαδρομή της γραμμής που λειτουργεί εδώ και 110 χρόνια. Αν και έχει εκφραστεί ενδιαφέρον για την εκτέλεση τουριστικών ή τοπικών δρομολογίων, προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για την αξιοποίηση της παλιάς γραμμής.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, από αύριο Σάββατο 10 Φεβρουαρίου θα δρομολογηθούν λεωφορεία με προορισμό και αφετηρία την Τιθορέα και τον Μπράλο αντίστοιχα, και ενδιάμεσες στάσεις τους Σιδηροδρομικούς Σταθμούς Αμφίκλειας και Λιλαίας. Τα δρομολόγια των λεωφορείων θα ακολουθούν τις ώρες αναχωρήσεων και αφίξεων των αμαξοστοιχιών στο Σ.Σ. Τιθορέας, ενώ θα διέρχονται σε τροποποιημένες κατάλληλα ώρες στους υπόλοιπους ενδιάμεσους σταθμούς Αμφίκλεια, Λιλαία και Μπράλο. Οι επιβάτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν το σιδηροδρομικό τους εισιτήριο για τη μετακίνησή τους με τα λεωφορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

  • Από Σ.Σ Μπράλου για Σ.Σ. Τιθορέας για την αμαξοστοιχία 1511:
    ‘Ώρα αναχώρησης από ΣΣ Μπράλου 06:45, από ΣΣ Λιλαίας 6:55, από ΣΣ Αμφίκλειας 7:05 και ώρα
    άφιξης στον ΣΣ Τιθορέας 07:20
  • Από Σ.Σ Τιθορέας για Σ.Σ. Μπράλου για την αμαξοστοιχία 884:
    ‘Ώρα αναχώρησης από ΣΣ Τιθορέας 10:15, από ΣΣ Αμφίκλειας 10:30, από ΣΣ Λιλαίας 10:40 και ώρα
    άφιξης στον ΣΣ Μπράλου 10:50
  • Από Σ.Σ Μπράλου για Σ.Σ. Τιθορέας για την αμαξοστοιχία 885:
    ‘Ώρα αναχώρησης από ΣΣ Μπράλου 20:00, από ΣΣ Λιλαίας 20:10, από ΣΣ Αμφίκλειας 20:20 και
    ώρα άφιξης στον ΣΣ Τιθορέας 20:35
  • Από Σ.Σ Τιθορέας για Σ.Σ. Μπράλου για την αμαξοστοιχία 1510:
    ‘Ώρα αναχώρησης από ΣΣ Τιθορέας 21:15, από ΣΣ Αμφίκλειας 21:30, από ΣΣ Λιλαίας 21:40 και ώρα
    άφιξης στον ΣΣ Μπράλου 21:50
  • Από Σ.Σ Μπράλου για Σ.Σ. Τιθορέας για την αμαξοστοιχία 3521 (Κυριακές):
    ‘Ώρα αναχώρησης από ΣΣ Μπράλου 16:35, από ΣΣ Λιλαίας 16:45, από ΣΣ Αμφίκλειας 16:55 και
    ώρα άφιξης στον ΣΣ Τιθορέας 17:10

4 Comments

  1. Φανταστείτε να συνδεθεί το λευκό βέλος σε ντηζελομηχανή. Θα είναι μια παγκόσμια, ελληνική πρωτοτυπία. Αλλά σχεδόν απίθανο, διότι πιθανότερο είναι να μάς παρατήσουν και οι Ιταλοί, όταν δουν ότι είναι αδύνατον να εκσυγχρονιστούμε σιδηροδρομικώς.

    • Ηλεκτροκινητη ειναι η γραμμη πλεον απο Αθηνα εως Λειανοκλαδι. Αλλα θα περιμενα να σε προβληματισει περισσοτερο το γεγονος οτι απο σημερα Αμφικλεια, Λιλαια και Μπραλλος χανουν την σιδηροδρομικη τους συνδεση με το δικτυο της Τραινοσε.

      • Κάποιο λάθος κάνεις φιλαράκι. Η ηλεκτροκίνηση λειτουργεί έως την Τιθορέα. Στη διπλή γραμμή Τιθορέα – Λιανοκλάδι, σύρμα υπάρχει μόνο στον έναν κλάδο από το οποίο δεν περνά ρεύμα. Το να εκτροχιάζονται εμπορικά κυρίως τρένα στον Μπράλο και να παίρνουμε αναγκαστικά λεωφορείο ως Λιανοκλάδι όσοι θέλουμε να πάμε Θεσσαλονίκη δεν νομίζω να το θεωρείς φυσιολογικό. Θα συμφωνήσω μαζί σου μόνο στο ότι η Τραινοσέ έσφαλε στη δρομολόγηση λεωφορείων αντί ενός τοπικού συρμού που θ’ ανεβοκατεβαίνει στο κομμάτι Μπράλος – Τιθορέα και έτσι η γραμμή κινδυνεύει από σήμερα κιόλας να κλαπεί εντελώς.

        • εκει πρεπει να πεσει βαρος, στο να μπει ενα τροφοδοτικο τραινο απο Μπραλλο προς Τιθορεα, τουλαχιστον να εξασφαλισθει απο φθορες το κομματι αυτο, γιατι το υπολοιπο ολοι το φοβομαστε για την τυχη του

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*