Δωρεάν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και στις Βρυξέλλες λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Οι Βρυξέλλες αναμένεται να είναι η νεώτερη πόλη όπου οι επιβάτες θα μπορούν να μετακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς να πληρώνουν εισιτήριο τις μέρες που η ατμοσφαιρική ρύπανση χτυπάει κόκκινο.

Σύμφωνα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, τα λεωφορεία, το τραμ και το μετρό των Βρυξελλών θα μετακινούν τους επιβάτες εντελώς δωρεάν όταν τα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα ξεπεράσουν το επίπεδο των 51-70 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο για δύο συνεχόμενες μέρες. Τις ίδιες μέρες, η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα των Ι.Χ. θα μειώνεται κατά 1/3 και θα απαγορεύεται το καύσιμο ξυλείας σε μία προσπάθεια να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση σύμφωνα με τις διατάξεις της Ε.Ε. για την ποιότητα του αέρα.

Τα μέτρα αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από το επόμενο καλοκαίρι. Σύμφωνα με τον Pascal Smet, υπεύθυνο κινητικότητας στο δήμο των Βρυξελλών, η δωρεάν μετακίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι ουσιαστικά μία «επανόρθωση» για όλες τις πολιτικές που έχουν επωφελήσει τους 350.000 πολίτες που μετακινούνται καθημερινά με αυτοκίνητα. Όπως λέει ο ίδιος: «Όσο πιο πολύ χώρο δίνεις στα αυτοκίνητα, τόσο πιο πολλά αυτοκίνητα προσελκύεις.  Οι πόλεις που είναι πιο φιλικές για τα αυτοκίνητα είναι και οι πόλεις με τη μεγαλύτερη κυκλοφοριακή συμφόρηση».

Για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης τον προηγούμενο μήνα οι Βρυξέλλες θέσπισαν ζώνες χαμηλών εκπομπών καυσαερίων με στόχο σταδιακά να απαγορευτεί εντελώς η κίνηση των ρυπογόνων αυτοκινήτων. Στα ίδια πλαίσια, ως το 2030 όλα τα λεωφορεία αναμένεται να είναι ηλεκτροκίνητα.

Η δωρεάν μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με στόχο τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχει πάντως αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Στη Γερμανία, η κυβέρνηση πρότεινε πρόσφατα σε 5 πόλεις να εφαρμόσουν το ίδιο μέτρο προκειμένου να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση σύμφωνα με τις διατάξεις της Ε.Ε. Και οι 5 δήμοι απέρριψαν το μέτρο με το δήμαρχο της Βόννης να το χαρακτηρίζει «μη ρεαλιστικό» και το δήμαρχο του Μανχάιμ να το χαρακτηρίζει ως πλάνη.

Τον περασμένο Ιανουάριο το μέτρο εφαρμόστηκε και στη Σεούλ της Νότιας Κορέας αλλά εγκαταλείφθηκε σύντομα καθώς αφενός οι συγκοινωνίες έχασαν έσοδα και αφετέρου η μείωση στην κίνηση των αυτοκινήτων ήταν κατώτερη των προσδοκιών. Όπως έχει αποδειχθεί και αλλού, οι δωρεάν συγκοινωνίες δεν είναι αρκετές για να κάνουν τους περισσότερους οδηγούς να αφήσουν τα αυτοκίνητά τους.

Δείτε επίσης:

Πηγή: theguardian.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*