Άναψαν τα αίματα στην ΣΤΑΣΥ: Μόλις το 14% των εργαζόμενων κράτησε κλειστό το Μετρό

Με μία ανακοίνωση -παρόμοια της οποίας έχουμε δει μόνο επί δεξιών κυβερνήσεων του παρελθόντος- η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ επιτίθεται στους εργαζόμενους – απεργούς του Μετρό κάνοντας λόγο για «ισχνή συμμετοχή» στην χτεσινή 24ωρη απεργία, παραθέτοντας αναλυτικά στοιχεία σε μία προσπάθεια να αντικρούσει τα επιχειρήματα των συνδικαλιστών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, μόνο 260 εργαζόμενοι σε σύνολο 1.845 απήργησαν, δηλαδή το 14% του συνόλου. Ακόμα και από το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών που είχε προκυρήξει την απεργία, εργάστηκαν 466 εργαζόμενοι σε σύνολο 721 μελών του σωματείου.

Η ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ συνεχίζει λέγοντας πως μερίδα συνδικαλιστών χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τη «δήθεν μερική έλλειψη ανταλλακτικών, αναλωσίμων και μέσων ατομικής προστασίας» με σκοπό «ταλαιπωρήσουν το επιβατικό κοινό και να μειώσουν το θετικό έργο της ΣΤΑΣΥ, αλλά κυρίως των συναδέλφων τους», ενώ στη συνέχεια προσπαθεί να καταρίψει ένα προς ένα τα επιχειρήματα των συνδικαλιστών.

Όπως όλα δείχνουν, η μάχη στην ΣΤΑ.ΣΥ. μόλις αρχίζει…

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ:

Ιδιαιτέρως περιορισμένη ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ στην χθεσινή 24ωρη απεργία που προκήρυξε το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) στις γραμμές 2 & 3 του Μετρό, ένα εκ των εννέα Σωματείων που δραστηριοποιούνται στα Συγκοινωνιακά Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Συγκεκριμένα από τους 1.845 εργαζόμενους που έπρεπε να προσέλθουν στην εργασία τους, παρουσιάστηκαν και εργάστηκαν 1.585 εργαζόμενοι, ενώ μόλις 260 ήταν αυτοί που απέργησαν, δηλαδή ποσοστό 14%.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι από τα 721 μέλη του ΣΕΛΜΑ  που έπρεπε χθες να εργαστούν, προσήλθαν στην εργασία τους και εργάστηκαν 466 εργαζόμενοι, γεγονός που καταδεικνύει ότι η απεργία και τα προσχηματικά αιτήματά της είχαν μικρή απήχηση ακόμη και μεταξύ των μελών του σωματείου που την προκήρυξε.

Σε ότι αφορά τα ζητήματα που προέβαλε ο ΣΕΛΜΑ για την προκήρυξη της απεργίας, η Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ επισημαίνει τα εξής: Η ΣΤΑ.ΣΥ.Α.Ε κατατάσσεται διεθνώς στην κορυφή των εταιρειών που διατηρούν σταθερά υψηλούς δείκτες απόδοσης και ασφάλειας.

Μολονότι το επιβατικό κοινό απολαμβάνει καθημερινά συχνότητα δρομολογίων κάθε 4 λεπτά, μερίδα συνδικαλιστών με πρόσχημα την δήθεν μερική έλλειψη ανταλλακτικών, αναλωσίμων και μέσων ατομικής προστασίας, αποφάσισαν να ταλαιπωρήσουν το επιβατικό κοινό και να μειώσουν το θετικό έργο της ΣΤΑΣΥ, αλλά κυρίως των συναδέλφων τους.

Οι παραγγελίες και η προμήθεια ανταλλακτικών και αναλωσίμων είναι μια διαρκής και πολύπλοκη διαδικασία που γίνεται βάσει του κανονισμού προμηθειών και της ισχύουσας Νομοθεσίας.

Η Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ επιδιώκοντας το καλύτερο, παρακολουθεί στενά την ροή των προμηθειών και δεν παραλείπει να προβαίνει σε διορθωτικές ενέργειες όπου και όταν απαιτείται. Δηλώνει ότι το προσωπικό της συντήρησης έχει στην διάθεση του τα απαιτούμενα μέσα ατομικής προστασίας και ανταλλακτικά για να εργάζεται επί οκτάωρης βάσης. Ο ισχυρισμός μερίδας των συνδικαλιστών ότι οι εργαζόμενοι  υποαπασχολούνται λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και αναλωσίμων είναι αναληθής και στην καλύτερη περίπτωση θεωρείται ατυχής, καθώς πολλές φορές απαιτείται ακόμη και η υπερωριακή τους απασχόληση.

Από τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι η απεργία της  14ης Μαΐου 2018 ήταν προσχηματική και αδικαιολόγητη που ταλαιπώρησε αδίκως το επιβατικό κοινό. 

Το προσωπικό της ΣΤΑΣΥ που παρέχει  υψηλές υπηρεσίες στο επιβατικό κοινό,  καλείται να συνεχίσει απρόσκοπτα την εργασία του και κάθε προσπάθεια απαξίωσής του, από μερίδα συνδικαλιστών, θα πέσει στο κενό.

Ειδικότερα και σε ότι αφορά τα εννέα σημεία που θέτει ο ΣΕΛΜΑ στην Εξώδικη Δήλωσή του, προς τη διαθεσιμότητα συρμών, ανταλλακτικών και αναλώσιμων υλικών υπογραμμίζουμε ότι:

1.     Η ΣΤΑΣΥ καλύπτει σήμερα με επαρκή αριθμό συρμών τις απαιτήσεις κυκλοφορίας του δικτύου των γραμμών 2 & 3 με χρονοαπόσταση 4 λεπτών μεταξύ δύο διαδοχικών συρμών στις ώρες αιχμής. Δεν έχουν υπάρξει ποτέ απώλειες δρομολογίων λόγω ακινητοποιημένων συρμών. Μάλιστα οι συχνότητες των δρομολογίων παραμένουν σταθερές από τον Δεκέμβριο του 2013 όταν εντάχθηκαν στο δίκτυο και οι τελευταίες επεκτάσεις.

2.     Οι συρμοί που κυκλοφορούν στο δίκτυο είναι απολύτως ασφαλείς. Το επίπεδο εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού και οι δείκτες αξιοπιστίας και διαθεσιμότητας της ΣΤΑΣΥ είναι από τους καλύτερους της Ευρώπης. Μετά από 17 και πλέον έτη λειτουργίας, το μετρό της Αθήνας συνεχίζει να έχει από τους υψηλότερους δείκτες ασφάλειας, διαθεσιμότητας και ποιότητας εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού.

3.     Το μετρό της Αθήνας έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα καθαριότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη, τόσο στους σταθμούς διακίνησης όσο και εντός των συρμών. Η ΣΤΑΣΥ ακολουθεί  και εφαρμόζει όλες τις σύγχρονες μεθόδους λειτουργίας και συντήρησης, καθώς και όλα τα διεθνή πρότυπα, ώστε να διασφαλίζει όλες τις προϋποθέσεις για την ασφαλή και βέλτιστη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

4.     Η ΣΤΑΣΥ επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα ασφαλείας. Συντηρεί και προμηθεύεται ικανό αριθμό νέων πυροσβεστήρων αδιάλειπτα, ώστε να καλύπτονται όλες οι απαιτήσεις τόσο στο δίκτυο, όσο και στα αμαξοστάσια, όπου σταθμεύουν οι συρμοί. Προς τούτο δε, συμβάλλεται με πιστοποιημένες εταιρείες για την έγκαιρη προμήθεια πυροσβεστικών μέσων.

5.     Η συντήρηση και ο έλεγχος καλής λειτουργίας των εγκαταστάσεων και συστημάτων  γίνεται τακτικά, με βάση το πρόγραμμα της περιοδικής συντήρησης και σύμφωνα με τις οδηγίες των κατασκευαστών, από το άρτια εκπαιδευμένο τεχνικό προσωπικό της εταιρείας.

7.   Δεν έχει υπάρξει κανένα περιστατικό καταστροφής κινητήρα σε συρμό, εξαιτίας «επεξεργασίας παλαιών ψηκτρών» κινητήρων. Εξάλλου το συγκεκριμένο εξάρτημα είναι αναλώσιμο φθείρεται με την λειτουργία του κινητήρα και πρέπει να αντικαθίσταται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, επομένως δεν είναι δυνατό να υποστεί καμία επεξεργασία.

8.    Οι προμήθειες των ανταλλακτικών και των αναλωσίμων συνεχίζονται απρόσκοπτα, καθώς  δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα καμία απώλεια δρομολογίων λόγω ακινητοποιημένων συρμών. Η ΣΤΑΣΥ διατηρεί πάντα σε λειτουργία τον απαραίτητο αριθμό συρμών, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες το επιβατικού κοινού.

9.   Η ΣΤΑΣΥ επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων της και φροντίζει να εφαρμόζει επιμελώς την σχετική νομοθεσία. Παρέχει δε όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους της, ώστε να μπορούν να εκτελούν το έργο τους απρόσκοπτα και με ασφάλεια.

1 Comment

  1. Προς Athenstrasport,
    Δεν έχετε σελίδα επικοινωνίας, θα σας γράψω εδώ παρόλο που δεν αφορά το άρθρο αυτό αλλά ότι συνέβη την ίδια ημερομηνία, 16.05.18. Στο αυτόματο μηχάνημα στα ΚΤΕΛ Κηφισού στην προσπάθεια μου να επαναφορτίσω 1,40 ενιαίο εισιτήριο στην Ath Ena Card, έβαλα χαρτονόμισμα των 5 ευρώ. Έβγαλε μήνυμα ότι ολοκληρώθηκε επιτυχώς κ να αφαιρέσω την κάρτα μου αλλά δεν μου έβγαλε ρέστα ή απόδειξη. Αμέσως έβγαλε μήνυμα ‘maintainance’ κάνοντα τον κύκλο του ‘pending’. Δύο υπάλληλοι έκδοσης εισιτηρίων από το εκδοτήριο δίπλα έλεγξαν αν μπορεί να γίνει κάτι και δεν μπόρεσαν να βρουν λύση, είδαν στο σύστημά τους ότι το εισιτήριο μου δεν έχει φορτώσει ούτε το 1,40 και δείχνει συναλλαγή σε εκκρεμότητα. Έμεινα εκεί περίπου μισή ώρα (15:45-16:15), τα χρήματα δεν τα είχε επιστρέψει, είχε επίσης μπλοκάρει κ δεν έπαιρνε άλλες συναλλαγές. Αγόρασα καινούριο εισιτήριο από το ταμείο. Η καθυστέρηση μου κόστισε να χάσω το ΚΤΕΛ Ραφήνας (των 16:15 από Πεδίον του Άρεως) που θα έπαιρνα από τη στάση του μετρό Νομισματοκοπείο για Ραφήνα αφού βρέθηκα στο συγκεκριμένο σταθμό μετά τις 16:45. Αναγκάστηκα να πληρώσω 17 ευρώ ταξί για να φτάσω στο λιμάνι της Ραφήνας να προλάβω το τελευταίο πλοίο για Άνδρο, όπου εργάζομαι, των 17:30. Έφτασα με το ταξί οριακά, 17:20, να βγάλω εισιτήριο κ να επιβιβαστώ.
    Δε ζω στην Αθήνα, δεν επισκέφτομαι συχνά, έχω κρατήσει το εν λόγω εισιτήριο. Παρακαλώ για τις ενέργειες σας. Το email μου: [email protected]
    Με εκτίμηση

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*