Μετά την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι Ιταλοί θέλουν να αγοράσουν Μετρό και Λεωφορεία

Μετά την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι Ιταλοί της Ferrovie έχουν ενεργό ενδιαφέρον και για τις υπόλοιπες συγκοινωνίες της Αθήνας, εφόσον βέβαια αυτές οδηγηθούν μελλοντικά προς πώληση.

Το ενδιαφέρον για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας που είχε εκφράσει για πρώτη φορά το 2016 ο επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού του ιταλικού ομίλου σε συνέντευξή του στα Νέα, επιβεβαιώθηκε την περασμένη εβδομάδα από τα πλέον επίσημα χείλη και σε ελληνικό έδαφος. Την Παρασκευή, ο διευθύνων σύμβουλος της Ferrovie, Renato Mazzoncini επισκέφτηκε την Αθήνα μαζί με αντιπροσωπεία στελεχών της εταιρείας με αφορμή την κατάθεση βελτιωμένης προσφοράς για την απόκτηση της ΕΕΣΣΤΥ.

Όπως δήλωσε, εάν και όποτε υπάρξει πρόσκληση ενδιαφέροντος για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, η Ferrovie θα συμμετέχει καθώς, όπως τόνισε, δεν είναι απλά ένας όμιλος που δραστηριοποιείται στους σιδηροδρόμους αλλά ένας καθετοποιημένος όμιλος κινητικότητας, που επικεντρώνεται σε μέσα μεταφοράς εντός μητροπολιτικών περιοχών.

Ερωτηματικά προκαλεί πάντως το που αποσκοπεί η δημόσια παραδοχή του διευθύνονται συμβούλου του ιταλικού ομίλου. Σύμφωνα τουλάχιστον με την ελληνική κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση οι αστικές συγκοινωνίες να πουληθούν. Γνωρίζει άραγε κάτι παραπάνω ο Ιταλός; Σε κάθε περίπτωση οι δηλώσεις αυτές είναι βούτυρο στο ψωμί των συνδικαλιστών που θα συνεχίσουν να έχουν την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης των συγκοινωνιών στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων τους.

Όσον αφορά τις δραστηριότητες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο κ. Mazzoncini ανέφερε ότι στους πρώτους 5 μήνες του έτους η ΤΡΑΙΝΟΣΕ διπλασίασε το μεταφορικό της έργο σε σχέση με το 2017 ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ανάπτυξη των σιδηροδρομικών μεταφορών τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας την ολοκλήρωση των έργων στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη ως «τεράστια επένδυση που μπορεί να αλλάξει την ιστορία της χώρας.»

Ο κ. Mazzoncini ανέφερε και στις επενδύσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε τρένα, δηλώνοντας πως σε πρώτο στάδιο οι όποιες ελλείψεις θα καλυφθούν μέσω μεταφοράς τρένων από την Ιταλία ενώ στη συνέχεια και ανάλογα με τη ζήτηση θα γίνουν κινήσεις για παραγγελία νέων τρένων.

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Ferrovie αναφέρθηκε και στις προσλήψεις προσωπικού, λέγοντας πως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ σχεδιάζει την ανανέωση του προσωπικού της εταιρείας με την πρόσληψη περίπου 200 εργαζόμενων, που θα καλύψουν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί σε οδηγούς (ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία πρόσληψης – εκπαίδευσης 60 μηχανοδηγών).

Στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, εκτός απροόπτου η ΕΕΣΣΤΥ

Εν τω μεταξύ στα χέρια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και των Ιταλών ιδιοκτητών της, αναμένεται να βρεθεί εκτός απροόπτου και η Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού. Η βελτιωμένη προσφορά που κατέθεσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανοίχτηκε την περασμένη Παρασκευή στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ και σύμφωνα με την ανακοίνωση του ταμείου ανέρχεται σε 22 εκατ. ευρώ που είναι εντός των ορίων αποτίμησης των δύο ανεξάρτητων αποτιμητών.

Πηγή: capital.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*