Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου, 2024

Από το Κορωπί ως τον Πειραιά σε 2 ώρες με τον Προαστιακό

Share

    Από αναγνώστη μας, λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο σχετικά με ένα χτεσινό (Τρίτη 12 Ιουνίου) δρομολόγιο του Προαστιακού στη γραμμή Αεροδρόμιο – Πειραιάς που διήρκησε 2 ώρες.

    Το περιστατικό που περιγράφει ο αναγνώστης (τα στοιχεία του στη διάθεσή μας) επιβεβαιώνεται και από σχόλια που λάβαμε στο facebook το πρωί της Τρίτης.

    Όπως σημειώνει ο ίδιος, το περιστατικό δεν είναι πρωτοφανές αφού μόλις την περασμένη Τετάρτη υπήρξε ημίωρη καθυστέρηση στο ίδιο ακριβώς δρομολόγιο. Και εκείνη τη μέρα ο συρμός που χρησιμοποιήθηκε είχε αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα με τη λειτουργία του.

    Είμαι όπως συνήθως στις 08.05 στο σταθμό του Προαστιακού στο Κορωπί για να πάρω το συρμό των 08.15 για Πειραιά. Μου κάνει εντύπωση που βλέπω τόσο κόσμο στην αποβάθρα. Το μετρό των 08.05 περνάει όπως πάντα στην ώρα του. Ο προαστιακός πουθενά. Περνάνε 20 λεπτά χωρίς καμία ανακοίνωση στο σταθμό. Τελικά ο συρμός εμφανίζεται μετά από περίπου 30 λεπτά και γεμίζει άμεσα. Η κατάσταση στους επόμενους σταθμούς γίνεται αποπνικτική, λόγω των επιβατών που με δυσκολία χωράνε πλέον στα βαγόνια και γίνεται χειρότερη καθώς ο κλιματισμός δεν λειτουργεί.

    Κάθε στάση πραγματοποιείται με καθυστέρηση, λόγω του μεγάλου αριθμού αυτών που θέλουν να επιβιβαστούν αλλά και να αποβιβαστούν. Στη Μεταμόρφωση μας ενημερώνει για πρώτη φορά ο οδηγός ότι θα κάνουμε 10λεπτη στάση λόγω διακοπής ρεύματος (!!). Μερικοί επιβάτες βγαίνουν έξω για να πάρουν αέρα και δεν προλαβαίνουν να επιβιβαστούν όταν αναχώρησε ο συρμός καθώς δεν υπήρξε ανακοίνωση…

    Για λίγη ώρα προχωράμε φυσιολογικά, μέχρι το σταθμό Λαρίσης. Νέα ανακοίνωση από τον οδηγό, μας ενημερώνει ότι θα πρέπει να αποβιβαστούμε καθώς θα γίνει νέα διακοπή ρεύματος. Αδειάζει ο συρμός, και ξεκινά διάλογος με τον οδηγό, ο οποίος δηλώνει αναρμόδιος για οτιδήποτε και απλά εκτελεί τις εντολές που του δίνει το κέντρο. Οι επιβάτες προφανώς εκνευρισμένοι, εξηγούν ότι έχουν πρόβλημα με τις δουλειές τους μετά από τα συνεχή προβλήματα με τα δρομολόγια και απαιτούν εξηγήσεις. Ο οδηγός δείχνει κατανόηση και εύχεται να μπορούσε να κάνει κάτι αλλά η λέξη συγγνώμη δεν ακούγεται, καθώς δε νοιώθει ούτε στο ελάχιστο υπεύθυνος για το πρόβλημα. Εκεί μαθαίνουμε και ότι υπάρχει πρόβλημα με τον κλιματισμό. Περνάνε περίπου 15-20 λεπτά αναμονής.

    Επιβιβαζόμαστε όλοι στο συρμό και φτάνουμε μέχρι το Ρουφ. Εκεί βγαίνει νέα ανακοίνωση, σχετικά με την αποβίβαση των επιβατών από το συρμό και την επιβίβασή τους στην αμαξοστοιχία που βρίσκεται ήδη μπροστά από τη δική μας.

    Τελικά φτάσαμε στον Πειραιά στις 10.10, μια διαδρομή μιας ώρας που τελικά έγινε δύο γεμάτες. Λυπάμαι που λόγω του εκνευρισμού αλλά και της δουλειάς που έκανα κατά τη διάρκεια της διαδρομής δεν κράτησα αναλυτικά τους χρόνους.

    Ακολουθεί σειρά ερωτήσεων προς απάντηση:

    1. Γιατί ο οδηγός δέχτηκε να ξεκινήσει από το αεροδρόμιο με συρμό στον οποίο δε λειτουργεί ο κλιματισμός;
    2. Γιατί δεν ενημερώθηκαν οι επιβάτες στις αποβάθρες ότι υπάρχει πρόβλημα ηλεκτροδότησης (άρα και ομαλής λειτουργίας των δρομολογίων), έτσι ώστε να επιλέξουν άλλο μέσο (μετρό, λεωφορείο) και να μην ταλαιπωρηθούν;
    3. Πώς αποζημιώνονται οι επιβάτες που έχουν πληρώσει εισιτήριο για συγκεκριμένη υπηρεσία που τελικά δεν ανταποκρίνεται στο κόστος; Τι γίνεται με όσους εξαιτίας τέτοιων δυσλειτουργιών του προαστιακού χάνουν το πλοίο ή το αεροπλάνο τους;
    4. Ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος του οδηγού της αμαξοστοιχίας; Από τη στιγμή που δεν παίρνει πρωτοβουλίες, δεν ενημερώνει τους επιβάτες και δεν μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση, γιατί δεν γίνονται αυτοκινούμενοι οι συρμοί για να μειωθεί και το κόστος;
    5. Γιατί επιτρέπεται να καπνίζουν οι οδηγοί των αμαξοστοιχιών μέσα στην καμπίνα οδήγησης; Αν δεν επιτρέπεται, γίνεται κάποιος έλεγχος; Το βαγόνι που βρίσκεται μαζί με το κουβούκλιο του οδηγού συχνά μυρίζει σαν τεκές.
    6. Γιατί δεν υπάρχει ηχογραφημένη ανακοίνωση όλων των σταθμών της διαδρομής και αφού δεν υπάρχει, γιατί δεν κάνουν την ανακοίνωση των σταθμών οι οδηγοί σε ΟΛΕΣ τις στάσεις παρά μόνο σε όσες θέλουν/θυμηθούν;
    7. Υπάρχει έστω και ένας οδηγός του προαστιακού που να μπορεί να κάνει ανακοίνωση σταθμών στα Αγγλικά, για να βοηθήσει τους λιγοστούς τουρίστες που πάνε από το αεροδρόμιο στον Πειραιά και το αντίστροφο;
    8. Εν έτει 2018, υπάρχει ανάγκη να ανεβαίνουν οι μπάρες στις διαβάσεις του προαστιακού χειροκίνητα, γυρίζοντας τη μανιβέλα οι υπάλληλοι του προαστιακού; Δεν υπάρχει δυνατότητα αυτοματοποίησης;
    9. Έχει ελέγξει κανείς τα παραπήγματα στα οποία κάθονται αυτοί οι υπάλληλοι (container / isobox με επεκτάσεις από σανίδες, ελενίτ, πλαστικά και χαρτόνια), περιτριγυρισμένα από σκουπίδια και άχρηστα αντικείμενα; Αν υπήρχε ελεγκτικός μηχανισμός θα τα είχε κλείσει για διαφόρους λόγους….
    10. Αυτοί οι υπάλληλοι, μαζί με όσους περιφέρονται άσκοπα στους σταθμούς από την Αθήνα μέχρι και τη Λεύκα και απασχολούνται περισσότερο με το παρκάρισμα των αυτοκινήτων τους σε κάποια σκιά του σταθμού, μπορούν να αξιοποιηθούν σε άλλες θέσεις;
    11. Υπάρχει περίπτωση να έχουμε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση για τα δρομολόγια και τα προβλήματά τους (βλέπε τηλεματική, εφαρμογές κλπ.), τις απεργίες και τις στάσεις εργασίας από τον ίδιο τον οργανισμό;
    12. Μπορεί, έστω για μία φορά, να φτάσει ο προαστιακός στην ώρα του στον Πειραιά και να μην έχει τουλάχιστον 10λεπτη καθυστέρηση; Εναλλακτικά να αλλάξει το πρόγραμμα των δρομολογίων, για να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
    13. Για ποιο λόγο γίνονται οι απεργίες και οι στάσεις εργασίας τελευταία; Ο προαστιακός υποτίθεται πως έγινε ιδιωτικός, αλλά οι εργαζόμενοι παρότι αναγνωρίζουν την κατάντια του οργανισμού και γνωρίζουν ότι οι υπηρεσίες που παρέχουν είναι χαμηλού επιπέδου, αρνούνται να δεχτούν μια τροπή που μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα του οργανισμού (και κατά συνέπεια των επιβατών).
 
 

Διαβάστε Περισσότερα