Γκράφιτι στο σταθμό Ειρήνη και σε συρμό του Τραμ από Έλληνες και Μεξικανούς καλλιτέχνες

Τη γνώμη μας για το χάπενινγκ της ΣΤΑΣΥ την γράψαμε αναλυτικά τον περασμένο Ιούνιο. Βλέπουμε πως από τους χώρους για τους οποίους είχε δώσει την έγκρισή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΤΑΣΥ (σταθμοί Φάληρο, Ηράκλειο, Ειρήνη, σήραγγα ΗΣΑΠ Αττική – Μοναστηράκι, 2 συρμοί ΗΣΑΠ και 2 συρμοί Τραμ, τελικά θα χρησιμοποιηθούν μόνο ο σταθμός Ειρήνη και ένας συρμός του Τραμ.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Αθήνα φιλοξενεί την πρώτη «Συνάντηση Νέων Ελλάδα-Μεξικό», ένα πεδίο διαλόγου και ανταλλαγής νέων καλλιτεχνών από τις δύο χώρες, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2018.

Πρόκειται για ένα δρώμενο που ανοίγει ένα κανάλι επικοινωνίας για ιδέες και καλλιτεχνικές προτάσεις με σκοπό την δημιουργία νέων πολιτισμικών σχέσεων μεταξύ της νεολαίας των δύο εθνών. Διοργανώνεται από την Πρεσβεία του Μεξικού στην Ελλάδα, με την υποστήριξη της Μεξικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Συνεργασίας για την Ανάπτυξη  (AMEXCID), τις Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε. (ΣΤΑΣΥ) και της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τη χορηγία της José Cuervo και της COSMOSLAC.

Το street art, άξονας της Συνάντησης, θα επιτρέψει σε Μεξικανούς και Έλληνες καλλιτέχνες να εκφραστούν σε τέσσερις τοίχους του σταθμού του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου ΕΙΡΗΝΗ. Η θέση αυτή έχει εξέχουσα συμβολική σημασία όχι μόνο χάρη στο όνομά της, αλλά και γιατί αποτελεί τον σταθμό πρόσβασης στο Ολυμπιακό Στάδιο Αθηνών, ο οποίος χτίστηκε για να συγκεντρώσει διαφορετικά έθνη ώστε να γιορτάσουν τις κοινές τους αξίες φιλίας και ομόνοιας.

Επιπλέον, οι καλλιτέχνες θα βάψουν από κοινού ένα τραμ που θα κυκλοφορήσει στην πόλη, σαν μια κινούμενη γκαλερί.

Θα συμμετάσχουν επίσης σε μια ανοιχτή συζήτηση στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου στις 7.00 μ.μ., στο Αμφιθέατρο της Νέας Βιβλιοθήκης.

Το Μεξικό εκπροσωπούν οι Alfredo “Libre” Gutierrez και Jaime Carbo, ενώ την Ελλάδα ο Νίκος Nέσκες και ο SimpleG.

  • Αρχιτέκτονας και εικαστικός καλλιτέχνης, ο Alfredo “Libre” Gutierrez είναι μέλος της ομάδας γκράφιτι και street artHecho En México (HEM), από την Τιχουάνα, μίας από τις παλαιότερες και πιο γνωστές στο Μεξικό.
    Ο Jaime Carbo χρησιμοποιεί πολύ διαφορετικά μέσα για τα έργα του· τοιχογραφίες και πίνακες του έχουν παρουσιαστεί σε πολυάριθμες διεθνείς μπιενάλε. Έχει επίσης διδάξει σε εργαστήρια για νέους καλλιτέχνες γκράφιτι.
  • Ο SimpleG σπουδάζει στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών . Έργα του υπάρχουν κυρίως στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ύστερα από εμπειρία σε διάφορα φεστιβάλ και σε ομαδικές εκθέσεις, αυτόν τον καιρό πραγματοποιεί την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα.
  • Ο Νίκος Νέσκες εισήχθη πρώτος το 2012 στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και αποφοίτησε με άριστα το 2017, έχοντας συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*